Skip to content

Lia si Dan Perjovschi expun la Muzeul de Arta Brasov. „Urgente” prezinta cercetarile realizate de artisti in ultimii 35 de ani.

In perioada 13 martie – 30 aprilie, Muzeul de Arta Brasov prezinta expozitia „Urgente” cu lucrari semnate de Lia si Dan Perjovschi. 

Vernisajul expozitiei va avea loc in prezenta artistilor, marti, 12 martie 2024, incepand cu ora 18, la sediul muzeului din Bulevardul Eroilor nr. 21. Participarea la vernisaj este deschisa publicului larg.

Expozitia „Urgente” prezinta componente din cercetarile realizate de cei doi artisti in ultimii 35 de ani. 

Lucrarile fascinante ale Liei Perjovschi, grupate sub titlul „Kit de supravietuire” (selectie din „Muzeul Cunoasterii”), se intalnesc in armonie cu creatiile de impact ale lui Dan Perjovschi, prezentate in sectiunea „Press Stress”.

Potrivit celor doi artisti: “Urgente este un dublu solo show. O cercetare a lumii contemporane in care se impletesc, se separa sau se topesc doua viziuni artistice distincte dar complementare. Expozitia ca un muzeu al cunoasterii si expozitia ca un ziar. Bird view-ul si cotidianul in acelasi spatiu.”

Expozitia pune in dialog doua perspective interconectate, evidentiind cunoasterea, creativitatea si supravietuirea in context contemporan. Sub conceptele „Kit de supravietuire” si „Press Stress”, Lia si Dan Perjovschi aduc in prim-plan viziuni profunde asupra realitatilor si provocarilor lumii prezentului.

In sectiunea „Press Stress”, Dan Perjovschi aduna lumile-pagini ale presei intr-un puzzle al societatii actuale. 

In conceptul lui Dan Perjovschi, lumea se schimba, presa tiparita dispare, dar stresul ramane constant. Prin intermediul creatiei ale, artistul ofera o perspectiva profunda asupra schimbarilor sociale si a impactului mediului informational asupra vietii cotidiene.

Spatiul expozitional, transformat intr-o imensa harta mentala, este organizat de Lia Perjovschi in jurul unor nuclee tematice care abordeaza subiecte specifice secolului 21. 

„Kit de supravietuire” ofera o privire de ansamblu asupra prezentului, aducand in discutie umanitatea, alienarea si diversele strategii de supravietuire. Intr-un inventar al timpului prezent, teme precum schimbarile climatice, globalizarea si evolutiile tehnologice devin parti ale unui puzzle imens.

Expozitia poate fi vizitata de marti pana duminica, intre 09.00 si 17.00. Detalii despre vernisaj gasiti aici.

Lia si Dan Perjovschi s-au nascut in 1961 la Sibiu, Romania, au urmat aceeasi scoala Generala si Liceul de Arta (1970-1980) si s-au casatorit in 1983. 

Locuiesc si lucreaza la Sibiu, dar si in restul lumii. Operele lor artistice au fost expuse in sute de expozitii si festivaluri in Romania si international. Au expus impreuna la institutii publice de cultura precum: Total Museum Seoul, Rupert Vilnius, Kunstraum Innsbruck, Tranzit.ro Cluj, Espaivizor Valencia, IFA Berlin & Stuttgart si galerii precum Christine Koenig Wien, Michel Rein Paris, Kula Split. in 2007, artistii au avut o expozitie retrospectiva exhaustiva la Muzeul Nasher de la Universitatea Duke.

Dan Perjovschi, cu o cariera artistica de peste 30 de ani, a dezvoltat propriul sau limbaj vizual distinctiv, redus, care condenseaza subiecte intricate fara a elimina complexitatea realitatii. 

Ca artist si jurnalist, practica sa artistica s-a dezvoltat ca o forma de „jurnalism vizual”. De la colaborarea cu Revista 22 inca din anii ’90 pana la lucrarea „Ziarul Orizontal”, un perete public de 30 de metri din Sibiu pe care il dezvolta cu nou continut artistic de peste 10 ani, artistul isi exprima viziunea asupra societatii contemporane prin desene.

Lia Perjovschi, este fondatoare si coordonatoarea CAA CAA (Contemporary Art Archive and Centre for Art Analysis) si KM (Knowledge Museum), un proiect de cercetare interdisciplinara. A participat in peste 700 de expozitii, conferinte si ateliere in intreaga lume. Practica sa artistica diversa reflecta o calatorie de la corpul sau fizic la corpul universal al cunoasterii, fiind caracterizata de o larga diversitate a mediilor de exprimare.

Citește în continuare