Skip to content

Liceenii din Cluj-Napoca fac Ora de Cinema, un proiect pilot TIFF, de Educatie Cinematografica si Educatie prin Film. Si alti profesori din tara pot beneficia de materialele pregatite curs.

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), prin programul de educatie cinematografica EducaTIFF, pe care il deruleaza de peste 10 ani, demareaza in scoli Ora de Cinema, un Program-pilot de Educatie Cinematografica si Educatie prin Film. Acesta va fi implementat la orele de dirigentie de la 4 clase de a X-a si o clasa de a XI-a din cadrul Colegiului National Gheorghe Sincai (Cluj-Napoca) incepand cu luna octombrie 2022.

Elevii vor folosi saptamanal un manual special creat pentru acest curs care include 3 fise de introducere in istoria  cinematografiei si 7 fise pedagogice aferente a 7 scurtmetraje. Toate materialele educationale se pot accesa si online gratuit pe site-ul https://oradecinema.tiff.ro/.

Accesul pe site se face in baza unui cont creat de profesor. Elevii pot avea acces la filmele si materialele educative folosindu-se de un cod unic pe care profesorul il va primi dupa autentificarea pe site.

Profesorii din tara care vor sa foloseasca aceste materiale la clasa sunt incurajati sa scrie un mesaj la adresa [email protected].

Materialele educationale au fost create pornind de la Programa scolara de consiliere si orientare pentru ciclul liceal.  Astfel, cursul este destinat profesorilor diriginti de liceu care pot folosi catalogul de filme si fisele pedagogice pentru a aborda la clasa subiecte esentiale pentru dezvoltarea personala si profesionala a adolescentilor.

In perioada urmatoare, organizatorii doresc sa dezvolte acest proiect, astfel incat sa includa mai multe materiale educationale si filme si sa se extinda in cat mai multe scoli din intreaga tara, dupa un prim an pilot. Organizatorii se bazeaza pe dialogul cu profesorii care vor sa testeze acest program in scolile lor, feedback-ul acestora si al elevilor fiind esential pentru dezvoltarea materialelor.

Proiectul Scoala Pilot- Program de educatie cinematografica si educatie prin film este un proiect initiat de Asociatia Festivalul de Film Transilvania, co-finantat de Primaria Cluj si Consiliul Judetean Cluj cu sustinerea Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, in parteneriat cu Centrul Cultural Clujean si Colegiul National Gheorghe Sincai.

Citește în continuare