Skip to content

Ii puteti vedea live Ian McKellen, Helen Mirren si David Oyelowo, online, gratis, pe zoom in amintiri despre spectacole dupa Shakespeare.

Royal Shakespeare Company (RSC) ofera publicului o serie de dezbateri live despre opera lui Shakespeare in montarile artistice ale scrierilor acestuia pe scenele lumii. Dezbaterea va fi moderata de directorul artistic al RSC, Gregory Doran, iar evenimentele vor fi saptamanale, incepand cu 16 noiembrie.

Accesul se va face gratuit cu rezervare de bilet, dar e recomandata o donatie de 10 lire pentru sustinerea companiei. Aici puteti face rezervare.

RSC este una dintre cele mai mari companii teatrale care se ocupa cu promovarea operelor lui Shakespeare prin numeroase programe culturalo-educationale, de la punerea in scena a celor mai cunoscute scrieri ale scriitorului pana la ateliere de copii si informatii educative puse la dispozitie in mod gratuit pentru scoli. In prezent, decorurile si costumele create de acestia pentru piesele lui Shakespeare sunt folosite de actorii a trei teatre, Royal Shakespeare Theatre, Swan Theatre si the Studio Theatre.

Ian McKellen, cunoscut publicului din The Lord of the Rings” si “X-Men”, Helen Mirren, Regina Elisabeta II din filmele multi-premiate “The Queen” si “The Audience”, Roger Allam din “Game of Thrones”, David Oyelowo din “Selma” si Jane Lapotaire din “Edith Piaf”

Primul invitat al acestei serii este Ian McKellen, care a debutat in compania RSC in 1974. Ian McKellen a interpretat Romeo si Macbeth (1976), Iago (Othello, 1989) si King Lear (2007). In iunie 2019, Ian a abut propriul sau one man show la aniversarea sa de 80 de ani. Publicul il cunoaste pe actor din filmele “The Lord of the Rings” si “X-Men”.

Pentru 23 noiembrie, invitata este Helen Mirren, care si-a inceput cariera in RSC in 1967, cu spectacolul “Coriolanus”. Din 1968, aceasta a interpretat-o pe Cressida (Troilus and Cressida), Hero (Much Ado About Nothing) si Hermia (A Midsummer Night’s Dream). A mai ducat si personajele Ophelia (Hamlet, 1970), Lady Macbeth (Macbeth, 1974), Margaret (Henry VI, 1977) si Cleopatra (Antony and Cleopatra, 1982). Cu o cariera impresionanta de film si seriale, Helen a interpretat-o pe Regina Elizabeta a II-a in filmul “The Queen” (2006), povestea ecranizata a mortii Printesei Diana, dar si in “The Audience” (2013), primind numeroase premii si distinctii pentru ambele roluri. 

Conferinta din 30 noiembrie il are invitat pe Roger Allam, care a inceput sa joace in RSC o data cu  punerea in scena a “Titus Andronicus” din 1981. Acesta l-a mai interpretat pe Mercutio (Romeo and Juliet, 1983), George Duke of Clarence (Richard III, 1984), Brutus (Julius Caesar, 1987), Sir Toby Belch (Twelfth Night, 1987) si Macbeth (1996). De asemenea, Roger Allam a fost Javert din Les Misérables (1985). Publicul il cunoaste din aparitiile sale televizate, cu film ca “Endeavour”, “Game of Thrones” si “The Thick of It”.

David Oyelowo este invitatul din data de 7 decembrie, primal actor de culoare care a jucat un rol major intr-una dinner piesele shakespiriene, pe King Henry VI (2001). Pentru acest rol, criticii i-au laudat performanta, fiind premiat inclusiv pentru faptul ca a interpretat un rol cu importanta istorica la o varsta tanara, sub 30 de ani. Spectatorii l-au vazut si in productii TV, in rolul Martin Luther King Jr din “Selma” (2014) sau din seria TV  “Spooks” (2002–2004) si “Les Misérables” (BBC, 2018).

Ultima invitata a seriei este Jane Lapotaire , care s-a alaturat companiei RSC in 1974, interpreting rolul Viola (Twelfth Night). Rosaline (Love’s Labour’s Lost, 1978), Gertrude (Hamlet, 1992), Queen Katherine (Henry VIII, 1996), Duchess of Gloucester (Richard II, 2013) si Queen Isobel (Henry V, 2015) au fost alte roluri de referinta ale ei pe scena RSC. De asemenea, a interpretat-o pe Édith Piaf (1978) in mai multe spectacole in Stratford-upon-Avon si apoi in turneele aferente. Din 1980, spectacolul se joaca pe Broadway.

Desi discutiile online vor fi disponibile pe platforma online Zoom in mod gratuit pentru membrii RSC, compania de teatru incurajeaza o donatie de 10 lire astfel incat institutia culturala, deja grav afectata de criza pandemica, sa-si continue activitatea. Un card de membru anual costa 20 lire si poate fi achizitionat de aici.

Citește în continuare