Skip to content

Liviu Pintileasa, Ilona Brezoianu si Razvan KREM Alexe in comedia A fi sau a nu fi. Spectacolul se joaca la Teatrul de Comedie si e o adaptare Broadway a unui film cu Carole Lombard si Jack Benny

 Teatrul de Comedie anunta premiera oficiala a spectacolului A FI SAU A NU FI de Nick Whitby, regia Vlad Massaci, scenografia Iuliana Vilsan, care se va desfasura sambata 11 noiembrie, ora 19.00, la Sala Radu Beligan.

Spectacolul este o adaptare de Nick Whitby dupa filmul lui Ernst Lubitsch A fi sau a nu fi, din 1942, el s-a jucat pentru prima data a pe Broadway la Teatrul Friedman in anul 2008, si de atunci a fost montata de peste 20 de ori in toata lumea,

„Desi povestea din piesa se intampla in Al Doilea Razboi Mondial, in Polonia, cred ca nu ii e greu nimanui sa vada paralelismul cu prezentul. Dar acest spectacol nu e despre razboi, nu e despre violenta ci, din contra, e despre candoare, curaj, imaginatie si inteligenta. Adica despre a fi om. E o declaratie de dragoste pentru teatru si facatorii de teatru, incepand cu actorii si ajungand la masinisti si cabiniere. E un spectacol despre forta iluziei, despre joaca cu conventia teatrala care ne leaga pe noi, cei de pe scena, de ei, cei din sala; despre magia teatrului. E si o usa deschisa spre maruntaiele Teatrului, acolo unde locuiesc niste oameni cu aparenta de normalitate numiti actori, rosi de vanitate, inaltati de generozitate. A fi sau a nu fi (To Be or Not to Be) al lui Nick Whitby e o adaptare a unui film celebru din 1942 al marelui regizor evreu, de nationalitate germana, refugiat din calea nazistilor la Hollywood, Ernst Lubitsch. E o comedie despre umanitatea din noi, despre curaj, despre talent si despre miza actorului atunci cand se dezvaluie spectatorului. La final, spectatorul isi va pune, sper, aceeasi intrebare hamletiana: a fi sau a nu fi (om)? Aceasta e intrebarea.” – Vlad Massaci

Din distributia spectacolului fac parte Liviu Pintileasa, Ilona Brezoianu, Alin Florea, Angel Popescu, Razvan KREM Alexe, Alex Conovaru/ Sorin Miron, Simona Stoicescu/ Andreea Samson, Serban Georgevici, Andreea Alexandrescu, Stefan Voicu, Tudor Palade, Stefan Pirnus.

Lighting design-ul este realizat de Alin Popa si video design-ul de Dilmana Yordanova.

In 1942 cand a avut premiera, filmul A fi sau a nu fi i-a avut in rolurile principale pe Carole Lombard si Jack Benny. Filmul era povestea unei trupe de actori din Varsovia ocupata de nazisti care isi folosesc abilitatile de deghizare si de actorie pentru a pacali trupele de ocupatie. A fost adaptat de Lubitsch (necreditat) si Edwin Justus Mayer dupa povestea lui Melchior Lengyel.

Filmul a avut premiera la o luna dupa ce actrita Carole Lombard a fost ucisa intr-un accident de avion, iar premiera a avut o incarcatura emotionala speciala.

In 1996, a fost selectat pentru a fi pastrat in Registrul National de Film al Statelor Unite de catre Biblioteca Congresului ca fiind „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.

Citește în continuare