Skip to content

Istoria celor mai spectaculoase locuri din Paris unde vor fi probe ale JO 2024. De la Sena la Versailles, Grand Palais sau Place de la Concorde si competitiile de acolo.

Mai sunt trei saptamani pana la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris care dincolo de rezultatele sportive pare ca va fi o competitie spectaculoasa in care arta se va intalni cu sportul in cele mai spectaculoase imagini.

Va fi o incantare si pentru spectatorii de la fata locului, dar mai ales pentru spectatorii din toata lumea sa urmareasca competitii ecvestre la Palatul Versailles, scrima la Grand Palais si sau diverse competitii  la Place de la Concorde, precum si maratonul feminin care recreeaza traseul Marsului asupra Versaillesului din 1789.

Jocurile Olimpice vor avea loc in perioada 26 iulie – 11 august 2024.

Aici, veti gasi locurile uimitoare care vor fi prezentate in timpul Jocurilor Olimpice Paris 2024. Aruncati o privire in siturile artistice, culturale si istorice care gazduiesc evenimentele in timp ce va incurajati sportivii din confortul propriei case.

Asa cum promit organizatorii: Jocurile Olimpice si Paralimpice Paris 2024 vor fi cel mai mare eveniment organizat vreodata in Franta. Jocurile Olimpice vor avea loc in perioada 26 iulie – 11 august 2024.

Pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice de vara, ceremonia de deschidere nu va avea loc pe un stadion ci pe principala sa cale navigabila – Sena.

Parada Natiunilor va pleca de la Podul Austerlitz, trecand pe langa cele doua insule din centrul orasului, Ile Saint Louis si Ile de la Cité. Pe parcurs, sportivii vor naviga pe langa cateva dintre obiectivele turistice emblematice ale Parisului, devenite in prezent situri olimpice oficiale – Place de la Concorde, Esplanade des Invalides, Grand Palais – inainte de marea finala de la Trocadéro.

Ceea ce este cel mai interesant la aceasta abordare unica este ca cel putin 600.000 de spectatori vor putea participa. Adica de zece ori mai multi decat ar incapea pe un stadion. Vizitatorii care doresc sa aiba acces la cheiurile inferioare, de la podul Austerlitz la podul Iéna, vor trebui sa cumpere bilete. Dar cei care nu doresc sa priveasca de pe cheiurile superioare pot participa gratuit.

Place de la Concorde este cea mai mare piata din Paris. Are o forma octogonala si leaga Champs-Elysées de Gradina Tuileries, de Biserica Sainte-Marie-Madeleine si de Palais Bourbon de peste rau.

In acest loc au fost executati Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta si alte 1 300 de persoane in timpul Revolutiei Franceze. Robespierre insusi, unul dintre cei mai influenti lideri ai Revolutiei, si-a gasit sfarsitul tot in aceasta piata. In timpul domniei terorii, aceasta a fost redenumita Place de la Revolution. Dar, in 1795, si-a capatat numele actual pentru a indica armonie si pace.

Parizienii au folosit Place pentru adunari. A gazduit targuri mondiale, a sarbatorit victoriile a doua razboaie mondiale si chiar a facut parte din marsul spontan dupa ce Franta a castigat Cupa Mondiala din 1998.

In timpul Jocurilor Olimpice 2024, va fi locul de desfasurare a sporturilor urbane precum breaking, freestyle BMX, skateboarding si baschet 3×3.

In Place de la Concorde, vizitatorii se vor afla fata in fata cu cel mai vechi monument din Paris – Obeliscul Luxor, vechi de 3.300 de ani. Obeliscul a fost un cadou diplomatic din partea sultanului si viceregelui Egiptului, Muhammad Ali, in 1830, ca un gest de prietenie si de recunostinta pentru ajutorul lui Jean-François Champollion in descifrarea hieroglifelor egiptene.

Fontaines de la Concorde sunt proiectate de Jacques-Ignace Hittorff pentru a completa obeliscul.Hittorf s-a inspirat din fantanile gemene din Piazza San Pietro si Piazza Navona din Roma. La fel, el a amenajat doua fantani pe fiecare parte a obeliscului.In plus, doisprezece sculptori diferiti au lucrat la statuie, creand un monument care merita privit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Majoritatea lucrurilor din Paris sunt maiestuoase si fabuloase, iar Grand Palais nu face exceptie.

Fiind o cladire monumentala conceputa pentru Expozitia Universala (Exposition Universelle) din 1900, Grand Palais a facut parte din planul de a lega Champs-Élysées de Esplanade des Invalides (in prezent Avenue Winston-Churchill), care presupunea adaugarea unui nou pod peste Sena (in prezent Pont Alexandre III).Naveta a devenit usoara!

Inca de la inceput, Grand Palais a fost o opera de arhitectura si un loc de desfasurare a artelor in cele trei sectiuni principale ale sale: Nave, Galeriile Nationale si Palais de la Découverte. Nava gazduieste o varietate de evenimente, precum echitatie, concerte si expozitii de arta contemporana. Galeriile Nationale gazduiesc expozitii de mari dimensiuni ale artistilor din canonul artei occidentale. Palais de la Découverte este un muzeu stiintific interactiv, accesibil copiilor.

Grand Palais va gazdui evenimentele de scrima si taekwondo.

Champ de Mars, situat intre Turnul Eiffel si École Militaire, este unul dintre cele mai cunoscute spatii verzi publice din lume.

Cu un nume derivat din Campus Martius (Campul lui Marte), spatiul a facut o aluzie la acest sit roman si la zeul lor al razboiului intr-un mod „modernist”: Peluzele de acolo au fost folosite anterior ca terenuri de foraj si mars de catre armata franceza.

Turnul Eiffel nu mai are nevoie de nicio prezentare – La Dame de Fer („Doamna de Fier”), capodopera companiei lui Gustave Eiffel, piesa centrala a Expozitiei Universale din 1889 (in ciuda unor impotriviri semnificative) si, in prezent, un sit al patrimoniului mondial UNESCO si, fara indoiala, imaginea Parisului pe scena internationala.

In timpul Parisului 2024, Arena Champ de Mars din fata École Militaire va fi un loc de desfasurare temporar pentru judo si wrestling.Sportivii de volei pe plaja vor avea sansa de a concura in aer liber chiar langa Turnul Eiffel.

Esplanade des Invalides este o zona deschisa pe latura de nord a Hôtel des Invalides.

 Acesta este un complex de cladiri care dateaza din timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, conceput initial ca spital militar si casa de odihna pentru veterani.Acesta include o capela, care acum este mai cunoscuta pentru mormantul lui Napoleon Bonaparte.

 Esplanada va gazdui competitii de tir cu arcul si de para-archery. Ea va servi drept punct de plecare pentru probele contratimp individuale.

Podul Alexandre III este cel mai ornamentat pod din oras.

Podul si-a luat numele de la Alexandru al III-lea al Rusiei pentru a comemora alianta franco-rusa din 1892. Fiul tarului, Nicolae, cunoscut mai bine sub numele de Nicolae al II-lea al familiei Romanov, a pus piatra de temelie in octombrie 1896. A fost inaugurat in 1900 pentru Expozitia Mondiala, la fel ca si Grand Palais de langa el. Podul a format o cale mai scurta intre Grand Palais si Les Invalides. De asemenea, acesta ofera un acces mai usor la Musée de l’Orangerie de pe Quai d’Orsay, vizavi de Place de La Concorde.

Podul este construit in stilul Beaux-Arts, dar amesteca art nouveau in lampile sale ornamentale, heruvimi, nimfe si cai inaripati.Aceste sculpturi reprezinta artele, stiintele, comertul si industria.

Pont Alexandre III va conecta doua situri olimpice, Grand Palais si Les Invalides, si va continua sa asigure accesul la Place de la Concorde, Champ de Mars, Pont d’Iéna, stadionul Turnul Eiffel si flacara olimpica insasi.

Trocadéro este un loc perfect pentru a face poze cu Turnul Eiffel. Acestea sunt perfect aliniate si au Sena intre ele.

 Zona este numita dupa Batalia de la Trocadero din 1823, o victorie franceza in sudul Spaniei. Locul este cunoscut pentru Palais de Chaillot si Jardins du Trocadéro, iar de-a lungul anilor, a existat un palat, un castel si chiar un sat intreg. Astazi, acesta gazduieste mai multe muzee, un teatru, un acvariu si o gradina.

In aceasta vara, aici vor avea loc triatlonul, paratriatlonul, ciclism pe sosea, maratonul, cursa de 20 km pe jos si maratonul de 10 km inot.

Desi Palatul Versailles a inceput ca o cabana de vanatoare a lui Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea l-a extins si si-a mutat acolo curtea, in speranta ca va putea obtine un control mai mare asupra curtenilor sai.

Este posibil sa fi dorit, de asemenea, sa se separe de parizieni, care au initiat o serie de revolte in timpul tineretii sale. Palatul a ramas o resedinta imperiala pana cand Ludovic al XVI-lea a  fost arestat in timpul Revolutiei Franceze.

Versailles inseamna opulenta. Arhitectura, gradinile, picturile, mobilierul, precum si portile de aur care se deschid vizitatorilor.

Cu locatari precum Marie Antoinette, locul starneste fascinatie chiar si astazi. Dar se presupune ca este mai faimos pentru Sala Oglinzilor, unde a fost semnat Tratatul de la Versailles la sfarsitul Primului Razboi Mondial.

Versailles va fi rearanjat pentru sporturile ecvestre, parti ale triatlonului si pentatlonului, precum si pentru Jocurile Paralimpice.

In aceasta perioada, Palatul va gazdui si expozitii speciale dedicate cailor si echitatiei in cultura occidentala intre secolele XVI si XX.

Maratonul este unul dintre cele mai interesante si mai vechi evenimente de la primele olimpiade moderne din 1896, avand origini in Grecia antica.

Maratonul de la JO Paris 2024 este fara precedent din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, cursa va avea doua formate: un maraton complet pentru sportivi si o cursa de 10 km dekchis publicului larg.

Pe de alta parte, cursa va aduce, de asemenea, un omagiu unui moment din istoria Frantei. Traseul va reconstitui Marsul femeilor la Versailles din 5 octombrie 1789, un protest condus de femeile pariziene care au cerut regelui si familiei sale sa se intoarca la Paris si sa rezolve problema lipsei de paine si a tulburarilor economice.A fost ultima data cand regele si regina au parasit Versailles pentru Paris, pentru ca nu se vor mai putea intoarce niciodata. Marsul a avut ca rezultat Declaratia drepturilor omului si ale cetatenilor.

Franta va fi prima care va face din maratonul feminin ultima proba a Jocurilor, la o zi dupa maratonul masculin si cu cateva ore inainte de ceremonia de inchidere. Cursa va incepe la Hôtel de Ville din Paris (primaria) si se va incheia la Les Invalides.

Articol sustinut de Banca Transilvania.

Citește în continuare