Skip to content

Luminita Gheorghiu (71 ani) a incetat din viata. Pentru cinematografia romana, rolul ei Catrina Moromete ramane de referinta. “Structura mea interioara este foarte colorata. De când am inceput sa fac profesia asta, mi-am dorit sa scot la suprafata ceea ce am gândit. Felul in care imi rezolv eliberarea, e prin profesia aceasta.”

Luminita Gheorghiu a incetat din viata, duminica seara, acasa. Avea 71 de ani si de mai multi ani suferea de o forma de cancer din cauza careia se retraseze din viata publica.

Pentru toti cei care iubesc filmul romanesc, Luminita Gheorghiu va ramane in opinia publica Catrina lui Moromete din filmul lui Stere Gulea realizat in 1987.

In ultimii 20 de ani a colaborat intens cu regizorii tineri care au fost prezenti si premiati in multe festivaluri internationale, iar interpretarea sa a fost remarcata de publicatiile internationale.

Publicatia „Variety“ a scris ca „Luminita Gheorghiu reuşeşte un veritabil tur de forta“ in filmul „Pozitia copilului“. „The Hollywood Reporter“ a mers in aceeasi linie spunând ca actrita „straluceşte in rolul unei mame posesive care incepe sa se precipite atunci când fiul ei adult accidenteaza un copil“.

Regizorul Cristi Puiu declara in urma cu cativa ani ca Luminita Gheorghiu ar merita un Oscar, pentru toate rolurile ei memorabile, printre care se numara şi cel al asistentei de pe Ambulanta, din „Moartea domnului Lazarescu“. (pentru care a primit premiul Asociatiei Criticilor de Film din Los Angeles)

A fost Catrina Moromete in “Morometii” lui Stere Gulea ( si a jucat in “Sunt o baba comunista” realizat de acelasi regizor in 2013), Rivka in “Train de vie”  (regia Radu Mihaileanu),  Mioara in “Moartea domnului Lazarescu”  si a jucat in majoritatea filmelor multi premiate din noul val romanesc: “Marfa si Banii”, “Aurora” ( r. Cristi Puiu), “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, “Dupa dealuri” (R. Cristian Mungiu), “A fost sau n-a fost” (Regia Corneliu Porumboiu), Pozitia copilului  ( Regia Calin Netzer), si “Aferim!” (regia Radu Jude).

Luminita Gheorghiu s-a nascut la 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Arta Teatrala şi Cinematografica in 1972, clasa prof. Ion Cojar. A fost angajata a teatrului Bulandra unde a lucrat sub indrumarea regizorilor Alexandru Tocilescu, Catalina Buzoianu, Liviu Ciulei, Alexandru Darie.

A fost inspirata sa fie actrita de mama sa care era parte dintr-o echipa de teatru de amatori la Ministerul Industriei si Constructiilor de Masini. Cand era mica mergea in fiecare duminica la repetitiile mamei si a inceput sa fie atrasa de lumea teatrului.  Ar fi vrut sa acorde mai multa atentie muzicii si activitatilor extra scolare la care ii trimitea mama, pe ea si pe fratele sau – de la limba germana si franceza pana la a invata un instrument.

“Parintii au fost cei care m-au indrumat. Au adus o profesoara de pian la noi acasa, cu care m-am pregatit timp de doi ani, dupa care am dat examen la Şcoala de Muzica. Apoi am facut patru ani de pian la Şcoala de Muzica. Dar şi eu, şi fratele meu am facut şi acasa pian, de la 5 la 7 ani, daca imi aduc bine aminte. Dar pianul presupune foarte multa dedicatie… Sa inveti un instrument şi sa faci balet sunt probabil cele mai dificile activitati. E o munca foarte grea aici, ori eu cred ca eram cam puturoasa,” a povestit intr-un interviu pentru Adevarul.

Limba franceza a ajutat-o in intalnirea cu Michael Haneke in filmul caruia a jucat, “Code Inconnu”. “Am avut parte sa lucrez cu partenere de talia Juliettei Binoche şi Isabellei Huppert. Va pot spune ca atunci când omul are talent, talent pe care nu poate sa ti-l dea vreo şcoala din lume, are o şansa de a razbi… “

Are doua fete: Maria, medic stomatolog si Alexandra, absolventa de regie.

Citește în continuare