Skip to content

Lyon, copilul teribil al Frantei

Odata ce-ai dat gata Parisul, Lyon este urmatorul oras de luat in vizor. Se prezinta cu una dintre cele mai spectaculoase gastronomii din Franta, si sta foarte bine la partea de evenimente. Beneficiaza si de o asezare geografica ce nu e deloc de lepadat, la intersectia dintre doua rauri, lucru ce face orasul si mai placut de vizitat. Lyon este un oras universitar important si lucrul asta nu-l lasa sa doarma linistit, ci il pune sa se dea peste cap si sa se tina vesnic tanar, nelinistit si mereu pus pe distractie.

Cum pui piciorul in Lyon, cum vrei sa vezi ce concerte sunt in perioada asta la amfiteatrele romane din Fourviere. De fapt, de data asta e mai bine sa pornesti invers: sa-ti stabilesti mica escapada lioneza in functie de evenimentele care se tin la Fourviere, pentru ca senzatia pe care o ai odata ce participi la un concert aici e grandioasa si nu va fi uitata usor. Ca sa-ti faci o idee, Iggy Pop, Florence + The Machine, Damien Rice si Bjork sunt doar cateva dintre numele care canta aici vara asta.

De obicei nu insistam ca in scurtul rastimp de vizitare a unui oras sa bifezi niste muzee, insa Musée Cinéma et Miniature din Lyon merita 2 ore din timpul tau. Se afla chiar in vechea parte a orasului, o zona unde oricum urma sa ajungi pentru a te pierde in mod placut pe stradutele care fac sarea si piperul locului. Asezat intr-o cladire frumoasa din secolul al XVI-lea, te asteapta cu peste 2.000 mp de spatiu expozitional. La fel ca filmele, un muzeu bun nu se poate povesti, trebuie sa mergi sa-l vizitezi. Apoi, cine are o slabiciune speciala pentru mancare nu trebuie sa rateze Les Halles de Lyon Paul Bocuse. Aici macelarii, brutarii, pescarii, producatorii de branza si proprietarii viilor de prin zona isi prezinta produsele intr-un context care face sa-ti lase gura apa.

Confluence este cel mai nou cartier al orasului, transformat in mod fericit dintr-o zona industriala intr-un loc numai bun de locuit, la intalnirea celor doua ape. Daca esti curios sa vezi cum se traieste in viitor intr-o arhitectura aproape SF din Franta, in cladiri ecologice, care consuma putin, asta este locul. Cubul Portocaliu, cladirea de birouri spre care se indreapta toata privirile din zona, este contrabalansat doar de catre Cubul Verde, in mod egal fascinant. Cum cartierul o sa se dezvolte in continuare sub bagheta unui arhitect elvetian, asistat indeaproape de Guvernul Francez si de WWF, este bine sa-l vizitezi inca din faza asta. Dar am vorbit cam mult despre arhitectura, si e momentul pentru parcuri si plimbari. Parque de la Tete d’Or te invata din nou sa te uiti dupa fluturi si te asteapta sa inchiriezi o barca cu care sa te plimbi pe lacul adormit. Aici poti sa iei biciclete si sa te plimbi de-a lungul raului, prin parc si in jurul lui, pana cand simti nevoia sa te adapostesti de vapaie inapoi in aceasta oaza de verdeata umbroasa. Iar daca vrei si mai multa racoare, refugiaza-te pe una dintre barcile care dau tarcoale raului, si uita-te la oras cu ochi noi, bucurandu-te de un vanticel potrivit.

Cand un vizitator al Lyon-ului devine insetat, va afla ca cele mai gustoase cocktailuri se gasesc la Le Fantome de l’Opera, foarte aproape de malul Ronului. Si-apoi o poate lua de la capat.

Citește în continuare