Skip to content

13 000 de pagini din jurnalele si manuscrisele lui Leonardo da Vinci au fost digitalizate si pot fi citite gratuit online

O cheie esentiala in descifrarea mintii geniului care a creat „Mona Lisa” sau „Cina cea de taina” se afla in studiul jurnalelor personale si caietelor de schite. In total, au fost gasite in jur de 13.000 de pagini in care Leonardo Da Vinci a notat si a desenat fiecare dintre ideile sale, inclusiv cele care nu au fost transpuse in realitate.

Treptat, caietele lui Da Vinci au fost digitalizate iar majoritatea sunt disponibile online. Pot fi consultate gratuit si descriu in detaliu modul in care matematica, fizica si ingineria erau bazele creatiei sale. In acelasi timp, jurnalele includ si informatii triviale: lista de cumparaturi sau datoriile personale ale artistului.

Se crede ca Da Vinci a inceput sa-si inregistreze gandurile in jurnale si caiete deschite in anii 1480 in timp ce era inginer militar naval pentru Ducele din Milano. Tipul de scriere folosit a fost cel in oglinda, specific Italiei din secolului al XVI-lea, care este citit de la dreapta spre stanga.

Carturarii dedicati lui Da Vinci au dezbatut rationamentul din spatele acestui stil, crezand ca este un mod de a-si codifica gandurile sau de a face scrisul mai usor pentru un artist stangaci. Un articol de pe site-ul Muzeului Victoria & Albert descrie cum genul acesta de scris era destul de obisnuit, Leonardo foloseste acelasi sablon de scris pe care il folosea si tatal sau care era notar public la vremea respectiva.

Leonardo si-a dorit ca jurnalele sale sa fie publicate si in acest scop i le-a lasat mostenire ucenicului sau Francesco Melzi insa pana la moartea acestuia o jumatate de secol mai tarziu, nu s-a facut mai nimic cu ele.

Cele aproximativ 13.000 de pagini de notite si desene inregistreaza cate ceva din fiecare aspect al vietii cotidiene a omului renascentist: studii pentru lucrari de arta, desene ale unor cladiri elegante si masinarii fantastice, observatii personale pentru lumea din jur, liste de cumparatori si datoriile pe care le avea fata de debitorii sai. 

In absenta unei administrari corespunzatoare, caietele au fost imprastiate in toata lumea iar 6 secole mai tarziu, paginile care au supravietuit constituie o serie de informatii pretioase aflate in posesia unor entitati precum British Museum, Institutul Francez sau Bill Gates.

In ultimii ani, toti cei care detin pagini din caietele lui Da Vinci si-au unit fortele pentru a le lega impreuna si a crea arhive digitale unde sunt traduse si organizate pentru a putea fi rasfoite de curiosi. 

Codex Arundel a fost publicat de British Library – poate fi consultat aici. Datat intre 1478 si 1518, cu un an inaintea decesului lui Da Vinci. Include diagrame, desene, schite si texte scurte pe diferite teme din stiinta si arta. Leonardo la descrie ca „o colectie fara ordine, extrasa din mai multe lucrari pe care le-am copiat aici, sperand sa le aranjez mai tarziu, pe fiecare la locul lor, in functie de subiectul abordat.”

Codex Atlanticus a fost facut public de Visual Agency  – poate fi citit aici, pe un site interactiv categorisit in functie de subiectele abordate. 

Codex Forster a fost scanat prin amabilitatea celor de la Victoria & Albert Museum din Londra si acopera perioada dintre 1487 cand artistul se afla in Milano pana in 1505 cand lucra in Florenta – link aici pentru a-l rasfoi. Include de la scrieri despre inginerie hidraulica pana la tratate despre masurarea solidelor.

Madrid Codices au fost facute disponibile de Biblioteca Nationala Spaniola – aici, Codex Trivulzianus a fost publicat de Archivo Storico Civico e Biblioteca Trivulziana- link aici, Codex despre zborurile pasarilor apartine Muzeului Smithsonian pentru Aer si Spatiu – link aici, iar tratatul sau despre pictura este disponibil pentru descarcare pe site-ul Proiectului Gutenberg.

Mai jos puteti vedea cele cinci principii de desen, identificate de istoricii de arta, care i-au transformat schitele lui Da Vinci in cele mai bine vandute opere de arta.

Intre timp, pe Amazon Prime puteti urmari una dintre cele mai bine realizate serii despre viata lui Leonardo Da Vinci. Aidan Turner joaca rolul principal pe un scenariu care urmareste mult mai atent istoricul artistului fata de alte filme si seriale produse anterior. Au fost introduse cateva elemente scandaloase de dragul dramatizarii dar majoritatea evenimentelor au fost urmarite cronologic.

Citește în continuare