Skip to content

Manuscrisul melodiei “Hey Jude” al trupei Beatles a fost vandut la licitatie pentru suma de 910,000$

O foaie de hartie cu cateva dintre versurile cantecului scrise de Paul McCartney, pentru o sesiune de inregistrari din 1968, a fost expusa la Julien’s Auction din Torrence, California.  Suma obtinuta in urma vanzarii reprezinta de 9 ori valoarea estimata initial.

Licitatia marcheaza 50 de ani de la destramarea formatiei “The Beatles”

Printre obiectele de top care au apartinut trupei se numara si un tambur de epoca, cu logo The Beatles. Acesta a fost folosit in primul lor turneu in America de Nord si a fost vandut pentru 200,000$.

Pentru a marca momentul, s-au licitat online mai mult de 250 de articole memorabile.

Un desen care i-a apartinut lui John Lenon si sotiei lui, Yoko Ono, numit “Bagism” – termen inventat de ei pentru a satiriza steoretipizarea – a fost vandut cu 93,750$, iar pentru scrumiera pe care a folosit-o Ringo Starr la studioul de inregistrari Abbey Road din Londra, s-au obtinut 32,500$.

De asemenea micuta scena din lemn din Liverpool pe care au cantat inainte sa devina faimosi, s-a vandut cu 25,600$.

Muzicologul Jason Watkins, a afirmat inaintea inceperii lictatiei ca insemnarile lui John Lennon pentru inregistrarea din 1968 sunt extrem de rare si valoroase

“Este fara indoiala o melodie emblematica, familiara tuturor. Versurile scrise de mana au fost folosite ca ghid in timpul inregistrarilor din studio”.

Vanzarea trebuia sa aiba loc atat online, cat si la Hard Rock Cafe din Times New Square, dar din cauza pandemiei de corona virus, aceasta s-a tinut doar online.

The Beatles este una dintre formatiile englezesti cele mai cunoscute si mai influente din istoria muzicii rock din intreaga lume

A aparut in anul 1960 in Liverpool si este cunoscuta publicului in formula: John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney si George Harrison, cu care a inregistrat si cele mai mari succese de-a lungul timpului.

Palmaresul lor inregistreaza peste 1,1 miliarde de discuri vandute in intreaga lume.

In 2008 a fost plasata in fruntea clasamentului dedicat celor mai buni artisti din toate timpurile, realizat de Billboard. De asemenea, trupa detine recordul celor mai multe piese ajunse pe primul loc in clasamentul Hot 100, cu 20 de melodii.

“Love Me Do”, “Help!”, “Don’t Let Me Down”, “Let it Be”. “She Loves You”, “All You Need is Love” sau “A Day in the Life” sunt printre cele mai frumoase si cunoscute melodii ale formatiei fredonate de o lume intreaga

Au 27 albume de studio, 52 de compilatii si 4 albume live care au fost vandute in intreaga lume.

A fost nominalizata de 24 de ori la premiile Grammy si a fost recompensata cu 8, si cu 1 premiu Oscar pentru Cea mai buna coloana Sonora in 1970, cu filmul “Let It Be”.

Cei 4 membri au fost inclusi si in selectia revistei “Time” cu cele mai influente 100 de personalitati ale secolului XX.

Citește în continuare