Skip to content

Maraton unteatru – teatru live 24 de ore, 7 zile pe saptamana, intr-o sala fara spectatori. Liviu Pintileasa, Richard Bovnoczki, Florentina Tilea, Ionut Visan, azi la unteatru live.

Unul dintre proiectele pe care teatrul independent unteatru il pregateste in aceasta perioada este strans legat de un semnal de alarma pentru autoritatile care inca nu au un raspuns pentru sectorul independent cultural. Proiectul “s.a.m.d.” debuteaza marti, pe 13 octombrie, de la ora 13:00, si se va derula pe o perioada nedeterminata, subliniind importanta sectorului cultural, grav afectat de masurile adoptate in contextul pandemic.

Proiectul include ca in urmatoarea perioada, o camera video sa transmita non-stop din sala de teatru, iar publicul va putea urmari oriunde, in orice moment al zilei, artistii invitati. Zeci de personalitati ale scenei independente si-au confirmat deja prezenta la intalnirea virtuala cu spectatorii si vor intra in direct in primele zile ale proiectului, donand din timpul lor acestui demers.

Pentru “s.a.m.d.”, Richard Bovnoczki va deschide seria intalnirilor online din sala unteatru, organizate in timp real, in conditii de siguranta. Pe parcursul zilei de marti, vor veni pe rand, Alex Popa, Andrea Gavriliu, Sabrina Iaschevici, Cristina Casian, Dragos Mărgineanu, Mihaela Trofimov,  Liviu Romanescu, Denisa Nicolae,  Florentina Tilea, Ionut Visan, Liviu Pintileasa si Alex Stefanescu.

Programul este structurat astfel incat pe timp de zi, spectatorii vor putea urmari non-stop exercitii artistice oferite de performerii invitati, iar in timpul noptii, sala de teatru va deveni un spatiu perpetuum mobile, surprinzand audienta cu noi concepte puse in scena de organizatori. Fiecare dintre artistii care vor evolua in fata camerei va respecta cu strictete normele de protectie impuse in aceasta perioada.

De asemenea, artistii din intreaga tara sunt invitati sa se alature acestei initiative la care se pot inscrie cu un email la [email protected], în care sunt rugați să menționeze datele și intervalele orare disponibile.

Transmisia live este disponibila pe https://cinematic.unteatru.ro/unteatru-livestream/– prima platforma VoD de teatru independent din Romania, dar si pe Youtube.

La momentul anuntului de inchidere temporara a activitatii cu publicul la interior, situatie care a afectat si mai mult criza sectorului independent, Ministerul Culturii nu a oferit nicio solutie pentru institutiile culturale independente, care oricum aveau un spatiu foarte mic dedicat spectacolelor si care urmau sa functioneze cu o capacitate extrem de redusa. Oficial, nu exista o statistica clara a tuturor institutiilor independente, insa conform comunicarilor neoficiale in Bucuresti ar fi vorba de un numar de 40 de astfel de spatii.

Declaratiile oficiale din partea Guvernului si Ministerului Culturii semnaleaza existenta unui grup de lucru care incearca sa gaseasca variante de scheme de ajutor de stat, insa momentan, nu exista nimic concret, doar runda de finantare deschisa in septembrie prin programul AFCN.

Citește în continuare