Margaret Atwood, Jonathan Franzen si Philip Pullman sunt intre cei 8000 de scriitori care cer acordarea de compensatii atunci cand munca unui scriitor este folosita de AI. Ei vor ca inteligenta artificiala sa nu le mai foloseasca munca fara acord.
Margaret Atwood, Jonathan Franzen si Philip Pullman sunt intre cei 8000 de scriitori care cer acordarea de compensatii atunci cand munca unui scriitor este folosita de AI. Ei vor ca inteligenta artificiala sa nu le mai foloseasca munca fara acord.
Autori, printre care Margaret Atwood, Viet Thanh Nguyen si Philip Pullman, au semnat o petitie prin care cer companiilor de inteligenta artificiala sa nu mai foloseasca munca scriitorilor fara consimtamant sau credit.
Scrisoarea deschisa, care a fost initiata de Authors Guild, cea mai mare organizatie profesionala a scriitorilor din America, este adresata directorilor executivi ai OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI si IBM. Aceasta le prezinta acestor lideri ai inteligentei artificiale generative trei cereri, solicitand ca aceste companii: „sa obtina permisiunea de utilizare a materialului nostru protejat prin drepturi de autor”; „Sa compenseze in mod echitabil scriitorii pentru utilizarea trecuta si continua a operelor noastre” si „Sa compenseze in mod echitabil scriitorii pentru utilizarea operelor noastre in rezultatele AI, indiferent daca rezultatele incalca sau nu legislatia in vigoare”.
Maya Shanbhag Lang, presedinta Sindicatului Autorilor, a declarat: „Productia IA va fi intotdeauna de natura derivativa. IA reformuleaza ceea ce preia, adica munca scriitorilor umani. Este corect ca autorii sa fie compensati pentru ca au „alimentat” AI si continua sa informeze evolutia acesteia.”
„Authors Guild face un pas important pentru a promova drepturile tuturor americanilor ale caror date, cuvinte si imagini sunt exploatate, pentru un profit imens, fara consimtamantul lor”, a declarat Jonathan Franzen, unmul dintre cei mai mari scriitori contemporani. „Cu alte cuvinte, cam toti americanii cu varsta de peste sase ani”.
Venitul mediu al celor care traiesc din scris in 2022 pentru scriitorii cu norma intreaga din SUA a fost de doar 23.330 de dolari, potrivit celui mai recent sondaj privind veniturile realizat de Authors Guild.
„Aparitia tehnologiei IA exacerbeaza si mai mult aceste provocari si va face din ce in ce mai dificil, daca nu imposibil, ca scriitorii – in special cei din comunitatile subreprezentate – sa isi castige existenta din meseria pe care cei mai multi au petrecut ani, daca nu decenii, perfectionand-o”, se arata intr-o declaratie a Authors Guild.
„Atunci cand scriitorii trebuie sa renunte la profesia lor, este o problema grava pentru noi toti, nu doar pentru scriitori, pentru ca se scriu si se publica mult mai putine carti mari; iar o cultura libera si democratica depinde de un ecosistem sanatos si divers in care toate opiniile si vocile sunt ascultate si se face schimb de idei.”
OpenAI este compania care se afla in spatele instrumentului ChatGPT, chatbot-ul care este „antrenat” prin copierea unor portiuni mari de text si extragerea de informatii din acesta.
Acest argument ar putea fi dificil de dovedit, deoarece ChatGPT ar putea functiona „exact la fel” daca nu ar fi ingerat cartile in sine, a declarat la vremea respectiva Andres Guadamuz, lector in domeniul dreptului proprietatii intelectuale la Universitatea din Sussex, pentru The Guardian. Acest lucru se datoreaza faptului ca ar fi putut fi antrenat pe baza unor informatii care nu sunt protejate prin drepturi de autor, cum ar fi discutiile utilizatorilor de internet despre carti.