Skip to content

Vineri se deschide o expozitie dedicata Margaretei Paslaru la Palatul Sutu. Galerie foto cu cele mai spectaculoase transformari din cariera de 63 de ani.

In perioada 26 februarie – 15 aprilie veti putea vizita, la Palatul Sutu, una dintre cele mai bine documentate expozitii dedicate carierei Margaretei Paslaru. Vernisajul care va avea loc vineri poarta numele de „Longevitate creatoare” si prezinta cele mai importante momente din cariera de 63 de ani a artistei.

Expozitia din cadrul Muzeului Municipiului Bucuresti va fi o retrospectiva cu costume, afise, premii, discuri, medalii, lucrari de pictura si doua busturi ale artistei, unul realizat de sculptorul Cornel Medrea si altul de bunicul Margaretei, artistul Ion Dimitriu Barlad care a studiat la Academia Julian de la Paris.

Unul dintre punctele de atractie principale ale expozitiei vor fi propriile creatii vestimentare purtate de artista in timpul concertelor si aparitiilor televizate. O parte din obiecte au fost donate catre Muzeul Municipiului Bucuresti dupa ce reprezentantii institutiei au ajutat-o pe artista sa gaseasca bustul pe care i l-a realizat sculptorul Cornel Medrea cand avea 19 ani si devenise idolul tinerilor si adolescentilor romani.

Margareta Paslaru a debutat in 1958 pe scena unei case de cultura din Bucuresti. De-a lungul anilor, a lansat 783 de inregistrari create de 65 de compozitori care au scris special pentru vocea artistei. 

In 1959 lansa piesa „Chemarea Marii” care i-a adus recunoasterea imediata datorita timbrului vocal care a devenit unul dintre cele mai recognoscibile din muzica romaneasca.

Anii ’60 au fost temelia solida pe care si-a construt cariera artistica inceputa in adolescenta. In 1962 a debutat ca actrita in „Opera de trei parale” regizata de Liviu Ciulei in care a a jucat alaturi de Maria Tanase care i-a dat un sfat devenit legenda: „Asculta fa, tu trebuie sa canti muzica populara, asculta-ma pe mine ca-s vulpe batrana.”

Un an mai tarziu, Tanase a murit iar doamna Paslaru i-a ascultat sfatul si a inceput sa inregistreze cantece romanesti din Maramures, Muntenia si Moldova. Printre stilurile abordate pe discurile lansate se numara rumba lenta, vals, foxtrot, tango, cha-cha, mambo, twist, reggae, slow-rock, blues si shake.

In 1964 a debutat in filme alaturi de Toma Caragiu si a primit trofeul pentru debut in 1966 pentru aparitia din „Tunelul” in regia lui Francis Munteanu. Dintre lansarile cinematografice, cea mai memorabila ramane seria de trei roluri jucate in filmele „Veronica” si „Veronica se intoarce” in care apare in rolurile educatoarei, a zanei si a imparatesei furnicilor. In 2008, regizoarea celor doua filme, Elisabeta Bostan declara ca „Toate aceste roluri i-au fermecat pe copii. A ramas ca o emblema pentru film, pentru generatii intregi. Margareta Paslaru nu are varsta si viata merge inainte.”

Din 2006 a lansat anual cate un produs artistic: CD, audiobook, DVD cu finalitate caritabila sau cartea „Eu si timpul” al carui titlu este inspirat din slagarul cu acelasi nume.

Motto-ul pe care il urmeaza este „In tinerete ne straduim sa ne facem un nume, la maturitate trebuie sa folosim ‘numele’ spre binele altora.” Dintre actiunile in care s-a implicat: a adunat fonduri pentru instrumentistii pensionari ai orchestrei Sile Dinicu care au inregistrat sute de piese pentru radio, TV si filme, a oferit burse studentilor de la Academia de Teatru si Film din Bucuresti si a contribuit pentru campania „Artisti pentru Artisti” de la UNITER.

In timpul pandemiei, Margareta Paslaru a inregistrat si lansat albumul „Idei”, vanzarile vor fi donate catre Banca de Alimente Crucea Rosie.

Jumatate din albumul „Idei” era gata dinaintea perioadei izolarii incepute in martie, restul a fost completat pe parcursul anului 2020.  Materialul este unul de autor, cu doua exceptii: o piesa de jazz, un Gershwin interpretat alaturi de Luiza Zan si o piesa folclorica in colaborare cu Sofia Vicoveanca. 

Albumul include 18 piese si colaborari cu Horatiu Malaele, Virgil Iantu, Emilia Popescu si o compozitie din anii 1950 prin prezenta criticului de teatru Marina Constantinescu.

„Idei” a fost lansat impreuna cu Roton si poate fi cumparat de aici.

Expozitia „Margareta Paslaru – Longevitate creatoare” va fi deschisa incepand de vineri, 26 februarie 2021, la orele 10:00 la Palatul Sutu din Bulevardul I.C.Bratianu, numarul 2.

O puteti vizita pana pe 15 aprilie 2021. Biletele costa intre 5 RON pentru elevi, studenti, militari, pensionari si grupuri si 10 RON pentru ceilalti. Prescolarii si persoanele cu dizabilitati au intrare gratuita.

Galeria foto de mai jos completeaza cele mai spectaculoase aparitii ale artistei.

Citește în continuare