Skip to content

Un tablou cu Marilyn Monroe semnat de Andy Warhol este de vanzare la Christie’s. Tabloul este estimat la 200 de milioane de dolari, cea mai scumpa opera de arta din secolul XX vanduta la licitatie

Casa de licitatii Christie’s a anuntat vanzarea in luna mai a unuia dintre portretele actritei Marilyn Monroe executate de Andy Warhol. Lucrarea este estimata la 200 de milioane de dolari, iar specialistii mentioneaza ca aceasta ar deveni cea mai scumpa opera de arta din secol XX vanduta vreodata la licitatii.

Tabloul „Shot Sage Blue Marilyn” este realizat prin metoda serigrafiei. realizată în 1964 a vedetei Marilyn Monroe. Cu aceasta lucrare, Warhol a testat un nou format, folosind pentru fiecare din cele cinci fundaluri o culoare diferita. Serigrafia se bazeaza pe o fotografie promotionala din filmul  „Niagara”, parte dintr-o serie Warhol de portrete „Shot Marilyn”. Serialul este astfel intitulat pentru ca, in 1964, o femeie a intrat in studioul Fabricii lui Warhol si cu un pistol a tras o gaura prin teancul de patru tablouri Marilyn.

 Lucrarea a ajuns la Christie’s de la Fundatia Thomas si Doris Ammann din Zurich, care sprijina programele de ingrijire a sanatatii copiilor, dar si prin programe educationale pentru copii.

Fratii Thomas si Doris Ammann au infiintat in 1977 Thomas Ammann Fine Art, o galerie din Zurich specializata in artisti impresionisti, moderni, postbelici si contemporani. Dupa moartea lui Thomas in 1993, Doris a continuat sa conduca galeria, pana cand aceasta a decedat anul trecut.

Alex. Rotter, presedintele Christie’s pentru arta secolelor 20 si 21, a declarat intr-un comunicat ca a fost „una dintre cele mai mari picturi ale tuturor timpurilor” si a comparat-o cu Mona Lisa, „Nasterea lui Venus” de Botticelli si „Les Demoiselles dAvignon” de Picasso.

Recordul de licitatie pentru un Warhol este de 104,5 milioane de dolari pentru „Silver Car Crash (Double Disaster)” din 2013. Lucrarea a fost expusa la institutii precum Guggenheim din New York, Centre Georges Pompidou din Paris si Tate Modern din Londra.

De curand, Netflix a lansat o mini-serie despre Andy Warhol povestita prin vocea artistului recreata cu ajutorul Inteligentei Artificiale. Este prima ecranizare a jurnalelor sale, fiind produsa de Ryan Murphy.

Mini-seria „Jurnalul lui Andy Warhol” prezinta viata celui mai cunoscut artist american al secolului trecut dintr-o perspectiva intima, oferita de jurnalele publicate postum. 

Incepand de la copilaria petrecuta in Pittsburgh, serialul reconstituie drumul de o complexitate aproape incredibila parcurs de Warhol prin medii si epoci diferite ca artist artist adorat, dar si detestat, regizor, editor, producator TV, realizatorsivedeta. 

Fiind descris deseori ca un personaj coplesitor, Warhol a avut mare grija sa-si pastreze secreta viata personala dar serialul ii contureaza un portret prin intermediul propriilor lui cuvinte, rostite adesea chiar de vocea lui obtinuta cu ajutorul unor tehnici de Inteligenta Artificiala avansate, precum si de cei care au creat si au jucat alaturi de el. Printre martorii cheie se numara Julian Schnabel, John Waters, Fab Five Freddy, Jerry Hall, Rob Lowe sau Debbie Harry.

Seria care a fost lansata pe Netflix pe 9 martie include montaje impresioniste cu opera lui Warhol, fragmente de arhiva de la celebra „Fabrica” a artistului si o multime de detalii foarte personale, de la consumul de droguri la rezidenta sociala pe care o tinea la Studio 54, la apropierea fata de Victor Hugo, iubitul designerului Halston pe care il urau toti prietenii lui Warhol.

Citește în continuare