Skip to content

Mary McCartney, fiica lui Paul si a regretatei Linda McCartney regizeaza documentarul despre studiourile Abbey Road, „If These Walls Could Sing”.

Studiourile Abbey Road din Londra vor fi subiectul unui nou film documentar regizat de Mary McCartney, fiica lui Paul si a regretatei Linda McCartney. Proiectul intitulat „If These Walls Could Sing” va fi produs de celebrul John Battsek, specializat in documentare si castigator al premiului Oscar, in urma unei noi intelegeri intre Mercury Studios si Ventureland. Cele doua studiouri au realizat si productiile “Rising Phoenix” (Netflix), “Ready For War”, “AKA Jane Roe”, “The Life & Trials of Oscar Pistorius” si “American Rapstar”.

Anuntat ca povestea nespusa a studiourilor in care Beatles, Pink Floyd, Oasis si alti nenumarati artisti au inregistrat albume clasice, filmul va prezenta o serie de interviuri cu celebritati legendare si acces privat in interiorul cladirii.

Amplasate in cartierul St John’s Wood din nord-vestul Londrei, studiourile Abbey Road au fost deschise in 1931, castigandu-si reputatia pentru tehnologia de inregistrare revolutionara.

Desi au fost initial folosite pentru inregistrari clasice, repertoriul acestora s-a extins la jazz, big band si rock‘n’roll. Tot aici, The Beatles au inregistrat 190 din cele 210 de piese ale lor. Trupa a folosit in special camera Studio Two ca loc al multor tehnici inovatoare de inregistrare pe care le-au adoptat in timpul anilor 1960.

„Unele dintre amintirile mele din copilarie provin din timpul petrecut la Abbey Road”, a spus Mary McCartney. „Astept de multa vreme sa spun povestea acestui loc istoric si n-as fi putut colabora cu o echipa mai buna decat John si studiourile Mercury pentru a face o realitate din aceasta ambitie creativa.”

Anul acesta, studiourile muzicale Abbey Road implinesc 90 de ani de la infiintarea din noiembrie 1931 de catre compania Gramophone, iar documentarul va fi piesa centrala care va scoate in evidenta faptul ca e prima data cand publicul larg va putea intra in lumea acestora prin intermediul unui film documentar.

Filmarile lungmetrajului vor fi supravegheate de Marc Robinson de la Universal Music UK si de Alice Webb de la Mercury Studios, fiind amandoi si producatori executivi.

In ceea ce priveste realizarea documentarului, Alice Webb a adaugat: „Mercury Studios nu ar putea colabora cu o echipa mai vizionara si pasionata decat Mary McCartney si John Battsek pentru a spune pentru prima data povestea incredibila a studiourilor Abbey Road. Suntem incantati ca Mary isi va aduce viziunea creativa in acest proiect.”

Isabel Garvey, directorul general al studiourilor Abbey Road, a declarat: „Daca aceste ziduri ar putea canta. Am pierdut numarul de cate ori am auzit aceste cuvinte spuse in interiorul studiourilor de-a lungul anilor. Astept cu nerabdare ca unele dintre aceste povesti sa prinda in sfarsit viata in ceea ce va deveni un documentar al tuturor timpurilor.”

In anul 1934, Alan Blumlein, cel care a inventat sunetul stereo, a inregistrat Simfonia Jupiter de Mozart, care a fost dirijata de Thomas Beecham in cadrul studiourilor Abbey Road.

„Abbey Road” este si numele celui de-al unsprezecelea album de studio al trupei The Beatles, lansat la 26 septembrie 1969 prin Apple Records, care s-a bucurat de un succes comercial imediat.

Denumit dupa locul unde sunt amplasate studiourile EMI din Londra, coperta albumului prezinta grupul pe trecerea de pietoni a strazii, o imagine care a devenit una dintre cele mai faimoase si imitate din muzica. Single-ul principal „Come Together” a fost lansat in octombrie 1969 si s-a clasat in fruntea topurilor din Statele Unite. Un an mai tarziu, studiourile EMI au fost redenumite in onoarea albumului trupei, Abbey Road.

In 2009, guvernul britanic a protejat cladirea amenintata cu vanzarea, acordandu-i statutul de patrimoniu britanic Grad II.

Citește în continuare