Skip to content

Diseara are loc prima semifinala Eurovision Song Contest 2023. Suedia, Finlanda si Franta sunt favorite, Romania este pe ultimul loc la casele de pariuri. Ascultati toate cele 37 melodii care vor intra in competitie.

In aceasta seara pe Liverpool Arena va avea loc prima semifinala Eurovision Song Contest 2023, a 67-a editie a celui mai urmarit concurs muzical din Europa.

Desi in Romania competitia a devenit aproape nesemnificativa din cauza scandalurilor si controverselor desfasurate de-a lungul timpului, in tari precum Italia, Spania, Portugalia sau Suedia se intrec cei mai populari artisti ai momentului. Concursul este un prilej pentru casele de discuri de a lansa noi single-uri si noi artisti dar si a de transforma un artist local intr-unul cunoscut la nivel international. Este o rampa de lansare extraordinara iar in ultimii ani, prin parteneriatele realizate cu platforme de socializare precum Instagram si TikTok, publicul tanar a redevenit interesat in fenomenul Eurovision. Ca urmare, biletele pentru toate evenimentele desfasurate live la Liverpool s-au vandut pana la epuizare in mai putin de o ora.

Dupa victoria Kalush Orchestra din Ucraina de anul trecut, s-a decis ca evenimentul sa fie organizat in Marea Britanie deoarece spatiul ucrainian este in continuare in pericol din cauza atacurilor rusesti. Alegerea orasului Liverpool a avut loc in urma unui concurs national si a tinut cont de considerente logistice.

Cele doua semifinale vor avea loc pe 9 si 11 mai 2023 pe Liverpool Arena iar marea finala Eurovision va fi transmisa in direct sambata seara, pe 13 mai. Concursul va putea fi urmarit gratuit online pe pagina de YouTube Eurovision Song Contest si va fi prezentat de Alexa Dixon, Hannah Waddingham, Julia Sanina si Graham Norton.

Mai jos gasiti linkurile pentru a urmari toate cele trei transmisiuni live.

Mai jos puteti asculta cele 37 de melodii care intra in competitie. In prima semifinala vor intra 15 tari, in a doua vor fi 16 tari, doar 10 din fiecare semifinala vor trece mai departe in finala.

Pe langa cele 20 de tari calificate din semifinala, cinci tari ─ numite „The Big Five” ─ sunt calificate automat: Franta, Italia, Spania, Germania si Regatul Unit, alaturi de Ucraina, castigatoarea de anul trecut.

Potrivit caselor de pariuri ─ care iau in considerare preferintele publicului din toate tarile care voteaza la Eurovision, marea favorita de anul acesta este Loreen, artista suedeza care a castigat in 2012 cu „Euphoria”. Pe langa Loreen, reprezentantii Finlandei si ai Frantei ar putea castiga de asemenea concursul.

Romania va fi reprezentata anul acesta de Theodor Andrei cu melodia „D.G.T. (Off and On)” care a fost aleasa in cadrul Selectiei Nationale desfasurate de TVR pe 11 februarie 2023. Showul lui va fi prezentat in a doua semifinala pe 11 mai – tot atunci va putea vota si publicul roman. Potrivit caselor de pariuri, cantecul are cele mai mici sanse ─ din toate melodiile din competitie ─ de calificare in finala.

Loreen intra in concurs cu „Tattoo”, cu un show extraordinar cu doua ecrane uriase, coregrafie, si scenografie spectaculoasa. Single-ul a ajuns pe primul loc in topurile suedeze si in clasamentele nationale din Finlanda, Grecia, Islanda, Lituania, Olanda, Norvegia si Regatul Unit.

Una dintre cele mai bune interpretari de pana acum ale competitiei este cea a lui Marco Mengoni, castigatorul Festivalul San Remo 2023 – in urma caruia se alege si reprezentantul Italiei la Eurovision”. Single-ul „Due Vite” a ajuns in top 100 la nivel mondial si pe primele locuri in clasamentele din Italia, Elvetia, San Marino, Croatia si Malta. Desi versurile sunt greu de inteles pentru necunoscatorii de italiana, vocea lui Mengoni – care a mai reprezentat Italia la Eurovision si in 2013 cu „L’Essenziale”, fiind clasata pe locul al saptelea in finala – reuseste sa emotioneze dincolo de bariera lingvistica.

Va invitam sa ascultati mai jos celelalte melodii calificate pana acum din selectiile nationale din Azerbaijan, Croatia, Grecia, Cipru, Islanda, Letonia, Polonia, Albania, Belgia, Spania, Malta, Estonia, Regatul Unit, Israel, Irlanda, Austria, Danemarca, Finlanda, Elvetia, Olanda, Australia, Franta, Cehia, Slovenia, Germania, Portugalia, Norvegia, Georgia, Ucraina, Moldova, San Marino si Serbia.

Citește în continuare