Skip to content

In Liverpool, firmele mici si mari incearca sa capitalizeze din organizarea  concursului Eurovision 2023. Ascultati cele 36 melodii care vor intra in competitie. Dupa victoria din 2012, Loreen este favorita sa castige din nou.

In industria muzicala europeana, primele luni ale anului sunt marcate de selectiile nationale pentru Eurovision Song Contest 2023. 

Desi in Romania competitia a devenit aproape nesemnificativa din cauza scandalurilor si controverselor desfasurate de-a lungul timpului, in tari precum Italia, Spania, Portugalia sau Suedia se intrec cei mai populari artisti ai momentului. Concursul este un prilej pentru casele de discuri de a lansa noi single-uri si noi artisti dar si a de transforma un artist local intr-unul cunoscut la nivel international. Este o rampa de lansare extraordinara iar in ultimii ani, cu ajutorul platformelor de socializare precum Instagram si TikTok, publicul tanar a devenit din nou interesat in fenomenul Eurovision. Ca urmare, biletele pentru toate evenimentele desfasurate live la Liverpool s-au vandut pana la epuizare in mai putin de o ora.

A 67-a editie a concursului de compozitie si interpretare va avea loc anul acesta in Liverpool, Regatul Unit. 

Dupa victoria Kalush Orchestra din Ucraina de anul trecut, s-a decis ca evenimentul sa fie organizat in Marea Britanie deoarece spatiul ucrainian este in continuare in pericol din cauza atacurilor rusesti. Alegerea orasului Liverpool a avut loc in urma unui concurs national si a tinut cont de numeroase considerente logistice menite sa sustina cel mai mare spectacol european al anului.

Cele doua semifinale vor avea loc pe 9 si 11 mai 2023 pe Liverpool Arena iar marea finala Eurovision va fi transmisa in direct pe 13 mai. Concursul va fi prezentat de Alexa Dixon, Hannah Waddingham, Julia Sanina si Graham Norton. Mai jos aveti primele imagini cu scena.

Potrivit unui reportaj realizat de BBC zilele trecute, firmele din Liverpool spera sa profite de organizarea evenimentului, fiind incurajate de autoritati sa isi faca planuri in acest sens. 

Aproximativ 100.000 de vizitatori sunt asteptati in Liverpool in perioada 1-14 mai cand va fi organizat si un „sat” Eurovision – asemenea satului olimpic. Astfel, vor exista ore prelungite pentru consumul alcoolului si pentru evenimentele de muzica live si piese de teatru. 

La Consiliul Local din Liverpool au fost depuse deja o multime de cereri de acordare a licentelor – in Regatul Unit, ai nevoie de un permis special pentru a comercializa alcool, fiind limitat in mod obisnuit la un anumit interval orar. Intreaga zona comerciala a orasului spera sa primeasca autorizatii temporare pentru a vinde alcool pana la orele 2:00 dimineata.

Mai departe, pentru cartierul St George au fost propuse planuri pentru piese de teatru, filme si muzica live, alaturi de vanzarea de alcool. Orele de deschidere din 5 mai pana in 14 mai ar fi de la 10:00 la 23:30, cu posibilitatea de a servi alcool de la 11:00 la 23:00.

La sfarsitul acestei saptamani, consiliul municipal se va pronunta asupra planurilor pentru un parc pentru fani cu o capacitate de 25.000 de locuri, deschis in timpul desfasurarii concursului Eurovision. In plus, inainte de evenimentul principal, Loteria Nationala organizeaza un concert gratuit in fata St George’s Hall pentru 30.000 de persoane, care va celebra muzica locala si umorul specific zonei Liverpool.

Au fost anuntate deja 36 din cele 37 de melodii care vor intra in competitia Eurovision Song Contest 2023. Regatul Unit este reprezentat de artista Mae Muller insa favorita concursului este Loreen, artista suedeza care a castigat in 2012 cu „Euphoria”.

Romania va fi reprezentata anul acesta de Theodor Andrei cu melodia „D.G.T. (Off and On)” care a fost aleasa in cadrul Selectiei Nationale desfasurate de TVR pe 11 februarie 2023. Showul lui va fi prezentat in a doua semifinala care va avea loc pe Liverpool Arena pe 11 mai. Potrivit caselor de pariuri, cantecul nu are sanse de calificare in marea finala de pe 14 mai. 

Dintre cele 37 de melodii care vor intra in competitia de anul acesta (momentan nu a fost dezvaluit single-ul care va reprezenta Armenia), artista Loreen este deja favorita sa castige cu piesa „Tattoo” care are un show extraordinar cu doua ecrane uriase. Cu doua luni inaintea finalei, single-ul a ajuns pe primul loc in topurile suedeze si in clasamentele nationale din Finlanda, Grecia, Islanda, Lituania, Olanda, Norvegia si Regatul Unit.

Una dintre cele mai bune interpretari de pana acum ale competitiei este cea a lui Marco Mengoni, castigatorul Festivalul San Remo 2023 – in urma caruia se alege si reprezentantul Italiei la Eurovision”. Single-ul „Due Vite” a ajuns in top 100 la nivel mondial si pe primele locuri in clasamentele din Italia, Elvetia, San Marino, Croatia si Malta. Desi versurile sunt greu de inteles pentru necunoscatorii de italiana, vocea lui Mengoni – care a mai reprezentat Italia la Eurovision si in 2013 cu „L’Essenziale”, fiind clasata pe locul al saptelea in finala – reuseste sa emotioneze dincolo de bariera lingvistica.

Va invitam sa ascultati mai jos celelalte melodii calificate pana acum din selectiile nationale din Azerbaijan, Croatia, Grecia, Cipru, Islanda, Letonia, Polonia, Albania, Belgia, Spania, Malta, Estonia, Regatul Unit, Israel, Irlanda, Austria, Danemarca, Finlanda, Elvetia, Olanda, Australia, Franta, Cehia, Slovenia, Germania, Portugalia, Norvegia, Georgia, Ucraina, Moldova, San Marino si Serbia.

Citește în continuare