Skip to content

Aseara, Meryl Streep a primit un Palme d’or onorific. Alaturi de Juliette Binoche, Streep a anuntat deschiderea noii editii a Festivalului de Film de la Cannes 2024. Imagini din prima seara

Aseara tripla castigatoare a premiului Oscar, Meryl Streep in varsta de 74 de ani, a primit un Palme d’or onorific – cea mai inalta distinctie a festivalului – in cadrul ceremoniei din seara de deschidere.

Actrita Juliette Binoche i-a inmanat lui Streep aceasta distinctie, care vine la 35 de ani dupa ce Streep a debutat la Cannes cu filmul Evil Angels din 1988, pentru care a castigat premiul pentru cea mai buna actrita.

Binoche, in varsta de 60 de ani, a plans in timp ce vorbea despre impactul lui Streep, facand referire la unele dintre rolurile sale clasice, printre care miniseria Holocaust din 1978, Kramer vs. Kramer din 1979 si Sophie’s Choice din 1982, printre altele.

„Aveti un loc de nesters in istoria cinematografiei”, i-a spus Binoche lui Streep pe scena. „Sunteti o comoara internationala. Ceea ce am putut simti in timp ce va urmaream filmele este ca trebuie sa va indepliniti visele, visele noastre si nu numai”, a adaugat ea. „Ati schimbat modul in care privim femeile in lumea cinematografica si, de asemenea, ne-ati ajutat sa ne privim pe noi insine in mod diferit”.

Cand Streep a luat microfonul pentru a accepta distinctia, ea a spus publicului ca a urmarit intamplator filmul lui Binoche din 2023, „The Taste of Things”, si a glumit: „A trebuit sa ma duc la culcare, atat de tare plangeam”.

Streep le-a multumit agentului ei de lunga durata Kevin Huvane si stilistului ei Roy Helen, pe cel din urma pe care l-a considerat „responsabil pentru aproape fiecare dintre personajele pe care le-am interpretat in ultima jumatate de secol”.

Streep a reflectat si asupra primei sale prezente la Cannes, in 1988, mentionand ca era sceptica cu privire la viitorul carierei sale atunci cand a prezentat in premiera la festival „Ingeri rai”.

„Acum 35 de ani, cand am fost aici pentru prima data, eram deja mama a trei copii. Urma sa implinesc 40 de ani si credeam ca cariera mea s-a terminat”, a spus ea. „Iar aceasta nu era o asteptare nerealista pentru actritele de la acea vreme… Dar mama mea, care de obicei avea dreptate in toate privintele, mi-a spus: ‘Meryl, draga, vei vedea ca totul trece atat de repede. Atat de repede’. Si asa este. Cu exceptia discursului meu, care este prea lung.”

Festivalul de Film de la Cannes se desfasoara pana pe 25 mai.Romania are in competitia mare filmul lui Emanuel Parvu, 3 km pana la capatul lumii.

In festival anul acesta vor maifi prezenti si alti romani, dincolo de echipa filmului lui Emanuel Parvu. Directorul de imagine Mihai Malaimare Jr este cel care a realizat imaginea filmului lui Francis Ford Coppola Megalopolis, Tudor Giurgiu are cu documentarul Nasty (despre Ilie Nastase) o proiectie speciala, Ioana Mischie e prezenta in sectiunea Cannes Imersiv, iar actorul de origine romana Sebastian Stan il va interpreta pe Donald Trump intr-un film care se afla si el in competitia oficiala.

Iata imagini de la ceremonia de deschidere de aseara

Citește în continuare