Skip to content

Mesajul de Craciun al Reginei Elizabeta este unul dintre cele mai emotionante din istorie.

Regina Elizabeta a transmis mesajul anual de Craciun din Sufrageria Verde din Castelul Windsor, acolo unde se afla in izolare din luna martie.

Discursul este unul dintre cele mai emotionante dintre cele rostite de Regina pana in prezent. Atinge subiectele singuratatii, al lipsei de speranta, intoarce atentia catre pilde din Biblie si le multumeste cadrelor medicale si tinerilor pentru rolul pe care l-au jucat in salvarea si prevenirea pandemiei: „Tot isi doreste lumea este o imbratisare sau o strangere de mana. Si daca sunteti printre ei, nu sunteti singuri. Va asigur ca ma gandesc la voi si ma rog pentru toti.”

La 94 de ani, Regina a anulat pentru prima oara in 30 de ani planurile de a petrece sarbatorile pe mosia Sandringham din Norfolk, asa cum era obiceiul.

Mesajul de Craciun a fost inregistrat in avans si difuzat la orele 15:00 in Marea Britanie, sub atenta supraveghere medicala. Reprezentantii Palatului Buckingham au declarat ca la filmare au participat doi cameramani si un inginer de sunet care au respectat distantarea sociala si au purtat masti de protectie.

Regina a purtat o rochie violet creata de Angela Kelly pe care a accesorizat-o cu o brosa cu diamante si perle din setul Reginei Mama.

Unul dintre cele mai importante detalii ale mesajului de Craciun sunt fotografiile pe care Regina le tine pe biroul de la care vorbeste. Daca in anii trecuti imaginile au starnit numeroase controverse, anul acesta a fost inclus un singur portret, cel al Printului Philip, sotul Reginei.

Pe langa discursul monarhului, montajul video include un moment muzical sustinut de Corul NHS Greenwich si Lewisham si imagini din cadrul proiectului „Hold Still” pornit de Kate Middleton, Ducesa de Cambridge si National Portrait Gallery din Londra.

Este al 68-lea mesaj video de Craciun transmis pana acum. Traditia a inceput in 1957 si a schimbat modul in care era vazuta Regina Elizabeta, fiind un pas care a apropiat-o de supusii sai in momente in care acestia incepeau sa isi piarda increderea in monarhie.

Inca de la inceput, acest eveniment a fost gandit ca o ocazie de a reflecta asupra evenimentelor marcante din anul respectiv atat pentru popor cat si pentru Familia Regala.

Traditia mesajelor de Craciun a inceput in 1932 cu Regele George al V-lea, bunicul Reginei.

Pana la inregistrarea istorica din 1957, urarile erau inregistrate si transmise pe posturile radio din Commonwealth. La finalul anilor ’50, televiziunea nationala BBC i-a propus Reginei sa citeasca mesajul sub forma unei transmisiuni in direct din biroul sau din Castelul Sandrigham din Norfolk. locul unde obisnuia sa petreaca fiecare Craciun.

In pofida succesului transmisiunii live, in 1960 s-a trecut la inregistrarea mesajului in avans pentru a putea fi trimis in toate natiunile din Commonwealth si difuzat concomitent in ziua de Craciun.

Singurul an in care Regina a considerat ca Familia Regala a beneficiat de prea multa publicitate si nu a trimis un mesaj video a fost in 1969. A fost anul in care Charles a fost investit cu titulatura de Printul de Wales. In schimb, a trimis un mesaj scris, prin intermediul presei.

Audienta mesajului de Craciun a fost in continua scadere incepand cu anul 1980, dupa logodna Printului Charles cu Diana.

Punctul culminant in ceea ce priveste audienta mesajului de Craciun a fost atins in 1980 cand 28 de milioane de britanici au urmarit cu atentie discursul.

Treptat, Casa Regala Britanica a inceput sa gaseasca solutii pentru a aduce mesajul la cat mai multi oameni, pe diferite platforme de socializare.

In 2006, cand audienta a fost de 7,6 milioane de vizionari, mesajul a fost facut disponibil sub forma de podcast.

In 2012, Sky News a filmat discursul cu tehnologia 3D pentru a crea o experienta cat mai realista iar Amazon a facut mesajul disponibil pe Kindle, pentru cei conectati la internet.

In 2020, utilizatorii Alexa care au serviciul Amazon Echo setat in engleza britanica, americana, canadiana, australiana sau indiana, vor putea asculta mesajul spunand „Alexa, play the Queen’s Christmas Day message”.

Citește în continuare