Skip to content

Mihai Calin si Richard Bovnoczki fata in fata in “Schneider & Schuster” pe scena de la Arcub

Spectacolul montat in anul 2016 de Lucian Pavel la Arcub, i-a adus pentru prima oara pe Mihai Calin si Richard Bovnoczki pe aceeasi scena. Acesta s-a reluat la 3 ani dupa premiera si se poate vedea in aceasta stagiune.

Piesa lui Joshua Sobol este o calatorie in timp despre prietenie, despre confruntarea cu crizele majore ale istoriei

“Schneider & Schuster” ilustreaza intr-un cadru tragic-comic, povestea a doi tineri evrei care vor sa infiinteze in Polonia un teatru cu un repertoriu bazat pe spectacole cu teme sociale, de actualitate, fara sa stie insa ca aceasta miscare ii va conduce usor catre capcana lagarelor de concentrare. Textul apartine dramaturgului contemporan din Israel, Joshua Sobol, si este o comedie amara despre soarta celor care au trait transformarile istorice tragice din secolul trecut.

Spectacolul este construit cu rafinament asemenea unei cronici istorice inteligente si spune povestea celor doi in raport, pe de-o parte, cu farmantarile artistice pentru teatru, pe de alta parte, cu societatea din vremea Celui De-al Doilea Razboi Mondial. 

Traseul pe care il parcurg in lupta lor pentru a-si exercita profesia, de a infiinta un teatru la Lodz, in Polonia, este dificil, cu tot felul de situatii dramatice si comice, le da insa forta interioara de a le depasi si de a ajunge intr-o alta lume, in sistemul capitalist de astazi.

Un spectacol despre prietenie si iubire care penduleaza intre comedie si tragedie

Regizorul foloseste un decor simplu, care pare un depozit pentru costumele dintr-un teatru, usor manevrabil si functional, si recladeste atmosfera specifica timpului cu toate problemele de natura sociala, umana si artistica.

Cei doi actori creioneaza mai multe personaje in diferite scene scurte, sustinuti in derularea interpretarilor de scenografia lui Mihai Pacurar si coregrafia inspirata a Silviei Calin.

Este o meditatie despre ce inseamna actorul si teatrul

Autorul foloseste umorul cu maiestrie in constructia piesei pentru a face simtite farsele amare ale istoriei.

Mihai Calin este Schneider. In interpretarea lui alege de fiecare data atent expresia necesara pentru a evidentia substratul situatiilor. Isi dozeaza umorul, iar starile prin care trece sunt creionate discret prin folosirea farmecului personal pentru a fi cat mai convingator.

Richard Bovnozcki este Schuster, cel care trece cu mare finete de la un registru dramatic la unul comic si dezvolta personajul fara sa uite de cadrul dramatic al conflictelor cu societatea.

Spectacolul nu vorbeste doar de actorii evrei in timpul situatiilor de criza din secolul trecut, pentru ca acestea au existat dintotdeauna. Subiectul piesei este de actualitate si este o meditatie despre ce inseamna actorul si teatrul. Acesta ofera publicului cateva momente de placere si este o reflectie a ceea ce este important in viata: prietenia si iubirea.

Piesa de teatru, regizata si ilustrata muzical de actorul Lucian Pavel, a fost scrisa in anul 1993 de Joshua Sobol si s-a jucat cu succes in numeroase teatre din Elvetia, Germania sau Suedia.

Spectacolul se poate vedea in ianuarie, la Sala Mare

“Schneider si Schuster” de Joshua Sobol

Regia: Lucian Pavel

Distributia: Mihai Calin, Richard Bovnoczki

Durata: 75min (fara pauza)

Citește în continuare