Skip to content

3 reguli prin care puteti avea o viata mai simpla de la echipa noului documentar „Less is now” de pe Netflix.

Netflix a lansat zilele trecute documentarul „The Minimalists: Less is now” regizat de Matt D’Avella care porneste de la premiza ca „viata trebuie sa fie despre mai mult decat munca si acumularea de lucruri” si cauta raspuns la intrebarea „cum poate fi viata mai buna cu mai putin?”.

Productia de 53 de minute isi propune sa ajute sa va incepeti noul an cu o reevaluare a vietii profesionale, sociale si personale si sa stabileasca o directie mai buna, mai simpla si cu o atentie pe lucrurile care aduc bucurie si valoare.  

Cei doi mentori care vin cu sfaturile necesare pentru un restart al vietii sunt numiti „The Minimalists”. Au mai aparut pe Netflix in documentarul „Minimalism. Un documentar despre lucrurile importante” in care au adus sfaturi de la minimalisti care lucreaza in arta, mass-media, in stiinta sau in sectorul financiar.

Joshua Fields Millburn si Ryan Nicodemus sunt cunoscuti drept „Minimalistii” si de-a lungul timpului au strans o audienta de pe 20 de milioane de oameni interesati sa traiasca vieti mai simple.

Joshua si Ryan sunt cunoscuti prin postarile de pe site-ul lor, prin carti si prin podcast-ul lor care este deseori numarul 1 in lista „Apple Podcasts” pe zona de sanatate. Au aparut in New York Times, Wall Street Journal si in revista Time si au tinut discursuri la Harvard, Apple si Google si la TED pe care il puteti urmari mai jos.

Titlul filmului este inspirat de fraza „Less is more”, concept care a devenit popular dupa folosirea lui de catre arhitectul Ludwig Mies van der Rohe care l-a utilizat pentru a descrie estetica designului sau.

Tactica lui Van der Rohe era sa aranjeze componentele necesare unei cladiri pentru a crea impresia unei simplitati extreme.

Minimalistii au refacut acest concept pentru cultura consumatorilor de astazi: „acum e momentul pentru mai putin” – „now is the time for less”. Acestia au declarat ca au vrut sa arate oamenilor ca minimalismul nu este un stil de viata radical: „Nu conteaza cine esti sau unde esti in viata, niciodata nu e prea tarziu sa dai drumul, sa o iei de la capat si sa traiesti o viata cu sens, cu mai putine lucruri.”

Documentarul incepe cu problemele cu care se confrunta diferitele probleme si dileme pe care oamenii le au despre vietile lor, in general si continua cu filozofia lui Ryan Nicodemus expusa sub forma citatului „simplu nu inseamna usor. Iar o viata mai simpla nu inseamna ca totul trebuie sa fie minimalist.”

Amandoi au crescut in familii sarace in care mamele lor au avut probleme cu abuzul de substante nocive iar acest lucru le-a influentat nevoia de a avea cat mai mult dupa varsta de 18 ani. Insa au invatat sa isi faca o viata mai buna cu resursele pe care le au si sa optimizeze fiecare lucru din posesie.

Daca in „Minimalism” au venit cu exemple de la oamenii din diferite sectoare si colturi ale SUA, in „Less is now”, Ryan si Joshua isi folosesc propriile vieti ca exemple de cum poti sa iti schimbi mentalitatea si sa renunti la anumite lucruri si la idei pentru a avea o viata mai ordonata. 

Una dintre intrebarile de pornire pe care le recomanda minimalistii este „Cat de multa valoare adauga acest lucru vietii mele?”

Trei reguli pentru o viata mai simpla: o petrecere de impachetat,  „1 ramane, 10 se arunca” si 30/30.

Propunerea lui Ryan este organizarea unei „petreceri de impachetat” in care trebuie impachetate toate posesiile din casa: haine, electronice, electrocasnice. Trebuie stranse toate in cutii ca si cum v-ati muta din casa. In urmatoarele trei saptamani, trebuie despachetate numai lucrurile care sunt necesare pentru a fi folosite. Astfel, se va face trierea lucrurilor inutile iar restul se recomanda a fi donate, vandute sau daruite altora. Nicodemus adauga ca „dupa trei saptamani, 80% din lucrurile mele era inca in cutii.” 

Joshua sustine implementarea regulii „1 ramane, 10 se arunca” care era folosita deseori la intrarea in cluburile si barurile foarte aglomerate. Astfel, „pentru fiecare lucru nou cumparat, trebuie aruncate 10 lucruri pe care le detii.”

A treia regula este preluata din cartea „16 reguli pe care sa le urmezi pentru a trai mai simplu” pe care o puteti descarca gratuit de pe site-ul lor. Millburn propune ca de fiecare data cand vreti sa cumparati ceva care costa mai mult de 30 de dolari (120 RON), sa va intrebati daca puteti trai fara el in urmatoarele 30 de ore.

Regula ar trebui aplicata pentru orice suma de bani: pentru 100 de dolari, sa asteptati 100 de ore: „daca voi cumpara acest lucru, ma simti mai bine pentru ca l-am adus in viata mea cu o intentie, nu doar dupa un impuls de moment’.

Documentarul „The Minimalists: Less is now” poate fi urmarit pe Netflix.

Citește în continuare