Skip to content

Mircea Cantor, singurul roman laureat al premiului Marcel Duchamp pentru arta contemporana, si alti castigatori ai trofeului vor fi expusi in premiera la Art Safari 2023 incepand cu 10 februarie. Vor fi deschise si expozitii dedicate lui Ion Thedorescu-Sion si Impresionismului spaniol.

Art Safari va deschide pe 10 februarie o noua editie a celui mai vizitat eveniment de arta din Romania. Una dintre expozitiile noului sezon este „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize” care aduce in premiera in Romania castigatori si nominalizati al Prix Marcel Duchamp, unul dintre cele mai importante trofee acordate artistilor contemporani.

Expozitia il va readuce la Bucuresti si pe Mircea Cantor, singurul roman premiat cu aceasta distinctie, care va fi prezent in selectia curatoarei Daria de Beauvais. 

Vor fi expusi 8 artisti si 2 duo-uri ale scene artistice franceze, din generatii si medii culturale diferite, selectati de comisia Premiului Marcel Duchamp in ultimii 15 ani. 

Expozitiei ii va fi dedicat un etaj intreg din Palatul Dacia-Romania din centrul vechi al Bucurestiului.

Michel Blazy, Fara nume, 2018

Alaturi de Mircea Cantor – care nu este la prima sa participare la Art Safari – veti avea ocazia sa vedeti lucrarile create de Clément Cogitore, Farah Atassi, Michel Blazy, Katinka Bock, Daniel Dewar & Grégory Gicquel, Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Enrique Ramírez, Thu-Van Tran si Tatiana Trouvé.

Dintre ei il mentionam pe Clément Cogitore, artist expus la cele mai mari muzee de arta contemporana din lume. Creatiile lui cinematografice au fost incluse de doua dori in selectiile festivalului de la Cannes – in 2010 cu documentarul ”Bielutine” in cadrul sectiunii Directors’ Fortnight si in 2015 cu „The Wahkhan Front” la Saptamana Criticilor. Documentarul „Braguino” lansat in 2017 i-a adus succesul la nivel mondial, fiind inclus in selectiile festivalurilor de la San Sebastian, Telluride, Marseille, Toronto, Buenos Aires si Moscova. Anul imediat urmator a fost laureat cu Premiul Marcel Duchamp pentru arta contemporana cu proiectul „The Evil Eye”.  

Din 2018 este profesor la  Ecole des Beaux Arts de Paris iar in 2019 a creat scenografia pentru spectacolul de balet si opera al lui Jean Philippe Rameau – „Les Indes galantes” – de la Opera din Paris care a fost numit de New York Times una dintre cele mai bune productii de opera din 2019.

Prestigiosul Premiu Marcel Duchamp este organizat de catre ADIAF, Asociatia pentru Difuzarea Internationala a Artei Franceze, in parteneriat cu Centre Pompidou. 

In fiecare an este ales un castigator din cei patru artisti nominalizati (artisti de origine franceza sau care locuiesc in Franta), din diverse arii ale artelor vizuale: instalatie, video, pictura, fotografie, sculptura. Misiunea premiului este de a promova scena artistica franceza la nivel international prin expozitii dedicate laureatilor si nominalizatilor. Pana acum, ADIAF a organizat 50 de expozitii dedicate celor 90 de artisti distinsi prin asocierea cu Marcel Duchamp (laureati si nominalizati). Premiul are o valoare totala de 90.000 de euro, dintre care 35.000 de euro sunt oferiti laureatului.

Claude Bonnin, Presedintele ADIAF a declarat intr-un comunicat  de presa remis de Art Sfari:„Astept cu nerabdare aceasta intalnire de la Bucuresti care va marca reluarea programului international post-pandemie. In contextul actual al incertitudinii si razboiului, arta este esentiala si trebuie sa subliniem importanta acestei expozitii care reflecta spiritul timpului nostru si permite un dialog cu prietenii nostri romani.”

Daria de Beauvais, curatoarea expozitiei – care este asistata de Lisa Colin -,  a descris conceptul ca fiind inspirat de „palatul memoriei”, o arta a memoriei practicata inca din Antichitate.

Foto: François Bouchon

Se bazeaza pe amintirile unor locuri deja bine cunoscute, carora le asociem prin diverse mijloace noile elemente pe care ne le dorim sa le memoram. Apare ca un fir comun care ne poate insoti de-a lungul vietii, aratand ca viitorul este puternic inradacinat in trecut. (…) Unii dintre acesti artisti aleg sa ‘reviziteze’ istoria culturala occidentala. De exemplu, Farah Atassi prin panzele sale vii, viziuni subiective asupra istoriei picturii de secol XX-lea, sau Clément Cogitore, care prin reinterpretarea baletului „Les Indes Galantes” de Rameau cu dansatori krump, aduce in contemporan acest spectacol de secol al XVIII-lea, il plaseaza intr-un nou spatiu urban si politic. Alti artisti abordeaza de o maniera foarte fresh arta mestesugului: Mircea Cantor creeaza o rozeta monumentala din conserve uzate, folosind tehnica upcycling si combinand in acelasi timp cultura medievala cu cea consumerista contemporana. Daniel Dewar si Grégory Gicquel, la randul lor, chestioneaza sculptura traditionala in lemn, combinand diferite tehnici si forme de viata in piesele lor de mobilier suprarealist. Este vorba si despre crearea de punti intre trecut si viitor.”, declara Daria de Beauvais, Senior  Curator la Palais de Tokyo (Paris), cel mai mare centru de arta din Europa. 

Anterior, Beauvais a ocupat functii atat la nivel de institutii (Biennale d’Arte si Colectia Peggy Guggenheim din Venetia; Muzeul de Arta Moderna si Curatori Independenti Internationali din New York), at si la nivelul galeriilor comerciale. In prezent este profesor la Universitatea Panthéon-Sorbonne, scrie pentru diverse publicatii si participa in mod regulat la comisii si jurii. 

Art Safari, ajuns la a 11-a editie, va gazdui 3 sezoane expozitionale in 2023. Prima editie va avea loc intre 10 februarie si 14 mai, iar biletele sunt disponibile pe www.artsafari.ro

Primul sezon Art Safari din 2023 incepe in 10 februarie si aduce, pe langa selectia Prix Marcel Duchamp, o retrospectiva a artistului Ion Thedorescu-Sion, si expozitii dedicate Impresionismului spaniol si artei contemporane romanesti – intitulata „Young Blood”.

In a doua parte a anului, Art Safari organizeaza alte doua expozitii majore: „Love Stories”, cu lucrari din colectia National Portrait Gallery, Londra, dar si „Bags Inside Out”, o expozitie de genti iconice din colectia Victoria and Albert Museum. 

Unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani pe plan international, Mircea Cantor este pictor, regizor, sculptor, desenator si artist al avangardei conceptuale.

In prezent, Mircea Cantor isi imparte timpul intre Paris si Cluj Napoca. In Franta, a primit deja cateva premii importante, cum este Premiul Marcel Duchamp si a expus in cateva locuri prestigioase, ca Centrul Georges Pompidou sau Muzeul Vanatorii si al Naturii de la Paris. Mircea Cantor este decorat cu ordinul de Ofiter de Arte si Litere, Franta (2019) si Ordinul National al Meritului in rang de Cavaler, Romania (2019).

A avut prima expozitie in 1999, iar printre expozitiile sale personale s-au numarat: „Ciel Variable”, Frac Champagne-Ardennes, Reims (2007) – cu un corespondent in Romania, la Muzeul National de Arta Contemporana, “Cer variabil”, „The Title Is the Last Thing”, Philadelphia Museum of Art (2006) sau „Burn to be Burnt”, GAMEC, Bergamo (2006). Lucrarile sale sunt expuse in cele mai mari muzee din lume, la Centre Pompidou din Paris, Muzeul de Arta Moderna din New York, Museo Nacional Reina Sofia din Madrid, Castello di Rivoli din Torino, Muzeul de Arta din Philadelphia, Fundatia Louis Vuitton la Paris si Colecția Rennie din Vancouver, printre altele.

In 2017, si-a facut debutul in scenografie cu piesa “Micul Print” in regia lui Alexandru Dabija la Teatrul de Comedie din Bucuresti. Doi ani mai tarziu, a fost artist invitat special pentru anul 2019 la Opéra Nationale de Paris cu ocazia aniversarii a 350 de ani. Tot in 2019, a realizat o comanda speciala pentru La Poste, Franța – doua timbre cu desenele sale pentru Aniversarea Operei din Paris – 350 ani. Lucrarea a fost editata in 500.000 de exemplare si disponibila pe tot teritoriul Frantei.

Citește în continuare