Skip to content

Mircea Cantor, singurul artist roman cu o lucrare expusa permanent la sediul UNESCO din Paris. „Avioane si ingeri” este amplasata intre Picasso si Giacometti.

Astazi, cand celebram ziua de nastere a lui Mircea Cantor, una dintre cele mai influente figuri ale artei contemporane romanesti, va propunem sa descoperiti povestea unui moment istoric pentru cultura nationala: prima lucrare romaneasca expusa permanent in sediul UNESCO.

Se implinesc aproape doi ani de cand tapiseria „Avioane si ingeri” („Airplanes and Angels”), realizata de Cantor si donata de autoritatile romane organizatiei, este instalata in holul principal al sediului UNESCO din Paris, intr-o vecinatate emblematica, alaturi de opere semnate de Pablo Picasso si Alberto Giacometti.

Lucrarea a fost oferita in octombrie 2023, cu ocazia marcarii a 65 de ani de la aderarea Romaniei la UNESCO, intr-o ceremonie desfasurata chiar de Ziua Natiunilor Unite. 

La vremea respectiva, in cadrul evenimentului desfasurat in prezenta directorului general al UNESCO, Audrey Azoulay, si a presedintei Conferintei Generale UNESCO, doamna ambasador Simona-Mirela Miculescu, Mircea Cantor a explicat geneza lucrarii sale printr-o reflectie personala asupra temei zborului, inspirata de imaginarul romanesc si de pionierii aviatiei nationale.

 „Zborul! L-am descoperit in copilarie in basmul cu Pasarea maiastra, aceasta pasare fermecata care l-a inspirat pe Brancusi in indraznetele sale sculpturi. Apoi zborul m-a urmarit prin figurile lui Aurel Vlaicu si Traian Vuia – pionieri ai aviatiei, contemporani cu fratii Wright si cu Bleriot. Si, desigur, Henri Coanda cu motorul sau cu reactie, fara de care avioanele nu ar zbura azi. Apoi acest zbor incremenit al tuturor acelor fiinte cu culori din alta lume, care populeaza frescele manastirilor din Nordul Romaniei, din Bucovina.”, a declarat Cantor.

Tapiseria a fost realizata prin tehnici traditionale de scoarta, considerate parte a patrimoniului imaterial romanesc si inscrise in Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO inca din 2016. Directorul general al organizatiei, Audrey Azoulay, a subliniat importanta acestei donatii: „Este o mandrie pentru organizatia noastra sa-si vada imbogatita colectia de opere de arta cu o lucrare a lui Mircea Cantor. Aceasta tapiserie reprezinta angajamentul comun al UNESCO si al Romaniei de a sustine creatia artistica, dar si de a pastra valorile traditionale.”

Delegatia permanenta a Romaniei la UNESCO a considerat acest moment drept o realizare istorica. Ambasadorul Simona-Mirela Miculescu a declarat cu aceasta ocazie: „Aceasta premiera este un moment extraordinar, chiar istoric pentru Delegatia noastra permanenta, sa vedem aceasta opera de arta romaneasca expusa in acest spatiu care va face mereu vizibila tara noastra, nu doar in ochii reprezentantilor oficiali ai statelor, ci si ai marelui public ce viziteaza sediul UNESCO, vorbind lumii despre pace, dar si despre simbioza artei moderne cu cea traditionala.”

Lucrarea „Airplanes and Angels” a fost amplasata in acelasi spatiu in care se afla „Caderea lui Icar” a lui Pablo Picasso si „Omul care merge” al lui Alberto Giacometti, oferindu-i lui Cantor o pozitie rara si onoranta in istoria artei mondiale. Este o premiera pentru sediul UNESCO, fiind prima astfel de donatie expusa in spatiul celebrului for international dar si prima lucrare de arta suspendata din cladire.

Donatia marcheaza totodata si o recunoastere a valorii sale ca artist contemporan, ale carui lucrari se regasesc deja in colectii de prestigiu din intreaga lume, printre care Centre Pompidou si Fondation Louis Vuitton din Paris, MoMA din New York, Museo Reina Sofia din Madrid, Walker Art Center din Minneapolis, Rennie Collection din Vancouver si Castello di Rivoli din Torino.

Cantor, nascut in 1977, imbina in opera sa gesturi conceptuale minimale cu simboluri din traditia populara romaneasca.

A avut prima expozitie in 1999, iar printre expozitiile sale personale s-au numarat: „Ciel Variable”, Frac Champagne-Ardennes, Reims (2007) – cu un corespondent in Romania, la Muzeul National de Arta Contemporana, “Cer variabil”, „The Title Is the Last Thing”, Philadelphia Museum of Art (2006) sau „Burn to be Burnt”, GAMEC, Bergamo (2006).

In 2017, si-a facut debutul in scenografie cu piesa “Micul Print” in regia lui Alexandru Dabija la Teatrul de Comedie din Bucuresti. Doi ani mai tarziu, a fost artist invitat special pentru anul 2019 la Opéra Nationale de Paris cu ocazia aniversarii a 350 de ani. Tot in 2019, a realizat o comanda speciala pentru La Poste, Franța – doua timbre cu desenele sale pentru Aniversarea Operei din Paris – 350 ani. Lucrarea a fost editata in 500.000 de exemplare si disponibila pe tot teritoriul Frantei.

Cariera lui este marcata de premiere: este singurul roman laureat al premiului Marcel Duchamp pentru arta contemporana dar si primul roman care a creat un model de geanta pentru celebra casa de moda Dior.

Citește în continuare