Skip to content

Cafeaua care previne anemia. Cercetatorii de la MIT propun o noua metoda de fortificare a alimentelor cu fier si iod, folosind microparticule cristaline stabile.

O echipa de la Massachusetts Institute of Technology a dezvoltat o tehnologie inovatoare pentru combaterea deficitului de fier si iod, doua dintre cele mai raspandite carente nutritionale la nivel global. 

Solutia lor foloseste particule cristaline de tip metal-organic frameworks (MOF), structuri rigide obtinute din atomi metalici legati de molecule organice, capabile sa transporte o cantitate mare de micronutrienti si sa ii elibereze controlat in organism.

Aproximativ doua miliarde de oameni din intreaga lume sufera de deficit de fier, ceea ce poate duce la anemie, afectarea dezvoltarii cerebrale la copii si cresterea mortalitatii infantile. In paralel, carenta de iod ramane o problema majora in multe regiuni, cu efecte directe asupra functionarii tiroidei si dezvoltarii cognitive. 

Noua abordare dezvoltata la MIT permite livrarea acestor nutrienti esentiali fara a altera gustul sau textura alimentelor, rezistand la temperaturi ridicate, umiditate si depozitare indelungata.

Ana Jaklenec, cercetator principal la Koch Institute for Integrative Cancer Research, explica faptul ca tehnologia a fost conceputa pentru a putea fi aplicata oricarui aliment de baza, indiferent de regiune. Fie ca este vorba de paine, cafea, ceai sau alte produse, microparticulele nu interactioneaza chimic cu alimentele inainte de a ajunge in stomac, unde structura MOF se descompune si elibereaza doza de nutrienti.

Fierul adaugat in mod conventional in alimente are tendinta de a reactiona cu polifenolii din cereale integrale, nuci, cafea sau ceai, formand compusi pe care organismul nu ii poate absorbi. In plus, aceasta reactie confera alimentelor un gust metalic neplacut si reduce stabilitatea nutrientului in timpul depozitarii sau gatirii.

Pentru a depasi aceste obstacole, cercetatorul Xin Yang a folosit fierul insusi drept componenta de baza a unei structuri MOF, legat de acid fumaric – un aditiv alimentar frecvent utilizat pentru intensificarea aromei si conservare. Astfel, fierul ramane inert pana cand particula ajunge in mediul acid al stomacului, unde se elibereaza intr-o forma biodisponibila.

Incorporarea iodului in aceeasi structura a permis obtinerea unui produs dublu-fortificat.

Echipa MIT a denumit acest compus NuMOF si l-a conceput pentru a putea transporta, pe langa fier, si iod – element adaugat in mod uzual in sare pentru prevenirea deficitului. 

Combinarea celor doi nutrienti in aceeasi matrice a fost o provocare majora pentru cercetatorii din domeniu, intrucat fierul si iodul tind sa reactioneze unul cu celalalt, reducand astfel absorbtia ambilor. In NuMOF, cei doi micronutrienti raman separati la nivel molecular pana la eliberarea in organism, pastrandu-si integral proprietatile biologice.

Testele au aratat ca particulele rezista fara degradare la temperaturi ridicate, in medii cu umiditate mare sau chiar in apa clocotita.

Cercetatorii intentioneaza acum sa lanseze o companie care sa dezvolte cafea si alte bauturi fortificate cu fier si iod, folosind tehnologia NuMOF. De asemenea, lucreaza la o sare dublu-fortificata, capabila sa fie consumata ca atare sau sa fie integrata in produse de baza, fara riscul de a compromite gustul sau stabilitatea nutrientilor.

Robert Langer, profesor la MIT si coautor al studiului, considera ca aplicarea MOF in nutritie reprezinta „o oportunitate de a avansa semnificativ sanatatea publica, in special in tarile in curs de dezvoltare”. Potentialul de adaptare a tehnologiei pentru transportul altor minerale esentiale, precum zinc, calciu sau magneziu, deschide perspective suplimentare pentru prevenirea carentelor multiple prin alimente de consum zilnic.

Citește în continuare