Skip to content

(galerie foto) 10 momente excentrice de la Saptamana Modei de la New York, sezonul toamna-iarna 2023-2024. 

Pe podiumurile de la Milano si Paris, tendintele urmatoarelor sezoane din moda au fost dominate de tinute purtabile, cat mai practice, pe alocuri cu mici extravagante. In general, moda europeana este mai traditionala. La Saptamana Modei de la New York, atmosfera a fost diferita, designerii s-au remarcat printr-un spirit creativ mult mai libertin, menit sa exprime individualitatea si, pe alocuri, o atitudine excentrica si jucausa.

Mai jos va invitam sa descoperiti 10 momente memorabile din prezentarile de moda pentru sezonul toamna-iarna 2023-2024. 

Majoritatea nu sunt gandite ca tinute purtabile, mai degraba sunt opere de arta amuzante menite sa reprezinte la un nivel suprarealist si chiar abstract creativitatea designerului respectiv. O parte dintre ele sunt create in mod special ca reclame extravagante, pentru a atrage atentia publicului tanar pe retelele de socializare, imaginile avand un mare potential sa devina virale.

Printre cele mai mediatizate cazuri de la New York Fashion Week se numara colectia Collina Strada in care designerul Hillary Taymour a incercat sa creeze tinute care sa ofere clientilor ei impresia de unicitate.

Astfel, a accesorizat fiecare tinuta cu masti prostetice purtate de modele prin care chipurile acestora sunt transformate partial dupa asemanarea unor animale: delfini, caini, corbi, soparle, sobolani, rinocer, iepure. Colectia se numeste „Te rog nu-mi manca prietenii”.

Tot pe o tematica animaliera a mizat si echipa creativa formata din Siying Qu si Haoran Li care semneaza noua colectie a brandului Private Policy.

Designerii au optat pentru o explorarea a transformarii omului in animal dar si o corelare a naturii si a stilului de viata urban. Qu a declarat pentru revista Vogue ca „am pornit de la ideea gasirii libertatii prin eliberarea sinelui animalic. Natura ii calmeaza pe oameni. Poate cu totii avem nevoie de o astfel de libertate.” Inspiratia a venit din „the Fox’s Wedding”, o poveste din folclorul japonez.

Introducerea temei animaliere a oscilat de la accesorii in forma coarnelor de la berbec sau urechilor de magar la un catel simpatic purtat pe antebrat de unul dintre modele.

Pentru noua colectie, Piotrek Panszczyk, directorul creativ al brandului Area, s-a inspirat din frumusetea bananelor si altor fructe de varatice.

Panszczyk a declarat ca „te poti gandi la fructe ca la ceva proaspat, un nou inceput, dar cand incep sa se descompuna, ele vorbesc despre mortalitate.” Astfel, tinutele au fost inspirate predominant de banane atat in forme bidimensionale dar si tridimensionale. Sculpturile prezentate in cadrul defilarii Area pentru toamna-iarna 2023/2024 au oscilat intre nuantele aurii ale bananelor coapte pana la culori vinetii si putrede care reprezinta procesul de degradare al acestora.

Kate Mulleavy a creat pentru Rodarte o colectie inspirata de zane pe care le-a transformat prin estetica „goth” specifica brandului.

Noua colectie Rodarte este inspirata de o serie de desene cu zane realizate de Victoria Rodart, mama surorilor Kate si Laura Mulleavy, creatoarele de moda care au fondat si detin in continuare brandul. Estetica lor se indreapta mereu spre elemente de fantezie, cu elemente gotice, pe care designerii o numesc „frumusetea din intuneric.” „Zanele” care au defilat pe podiumul New York Fashion Week au avut aripi, franjuri, coronite si buchete uriase de flori.

Unul dintre designerii momentului, Thom Browne, s-a reinventat cu o colectie inspirata de Micul Print.

Browne a declarat pentru Vogue ca noua colectie este inspirata de „zicala care spune cum copiii vad lumea mult mai bine decat o vad adultii. De aici a aparut separarea intre croitoria mai stricta si cea mai conceptuala – inspirata de modul in care copiii vad totul mult mai interesant. Si mie imi place sa vad lucrurile la fel.”

Siluetele lui Thom Browne sunt excentrice dar formate din zeci de elemente chic suprapuse, fiind inspirate de universul creat de Antoine de Saint-Exupéry care arata cum ar trebui traita viata.

Pentru a-si completa odiseea spatiala, Browne a aparut in incheierea defilarii de moda — asa cum se intampla in mod traditional in cazul prezentarilor de la Saptamana Modei — si i-a oferit partenerului sau de viata, curatorul Andrew Bolton, o cutie in forma de inima cu bomboane de ciocolata.

Designerul Carly Mark a fost inspirata de filme horror precum „Dead Ringers” si „American Pyscho” si de o pictura Rococo neobisnuita — „Operatia” lui Gaspare Traversi — pentru colectia brandului Puppets & Puppets. 

Alte momente excentrice au fost create si de si Melke (stanga jos) si Marrisa Wilson (dreapta jos).

Citește în continuare