Skip to content

Un artist olandez a creat un monument dedicat Holocaustului din 104.000 de pietre fluorescente

La 75 de ani de la finalul Holocaustului, un artist olandez a fost angajat sa creeze un monument national care sa aminteasca de eliberarea lagarelor de exterminare de la Auschwitz. Rezultatul este o opera de arta formata din 104.000 pietre fluorescente.

Cand a auzit pentru prima oara de proiect, designerul Dan Roosegaarde si echipa lui au fost reticenti sa se implice, fiind un subiect delicat care trebuia abordat cu sensibilitate. 

Au urmat saptamani de cercetari in traditiile comunitatilor evreiesti, Roma si Sinti.

80% din populatia evreiasca din Olanda a fost omorata in genocidul din cel de-al Doilea Razboi Mondial, al doilea cel mai mare procent din Europa, dupa Polonia.

Roosegaarde a citit despre persecutii, despre deportarile in masa si uciderea rezidentilor olandezi. A vorbit cu supravietuitorii evenimentelor nefericite, cu familiile acestora si a vizitat mai multe monumente dedicate Holocaustului din Olanda si din tarile vecine.

Una dintre povestile pe care a auzit-o de la mai multi supravietuitori a fost despre pasagerii aflati intr-un tren de animale catre transporta oameni spre Westerbork. Era o calatorie de la un lagar de concentrare din Nord-Estul tarii spre unul de exterminare. Usa de lemn din compartimentul trenului nu se inchidea complet iar lumina intra printr-o crapatura. Toti cei aflati in tren se uitau la lumina, pentru ei simbolizand speranta. 

Acolo unde e lumina, mai e o speranta.”– a fost motto-ul care a ghidat echipa de designeri si ingineri care au creat monumentul.

Au fost inspirati de traditia evreiasca prin care sunt asezate pietre pe mormant in locul florilor folosite la ortodocsi sau catolici. Astfel, Roosegaarde si echipa lui au gasit semnificatia potrivita pentru monumentul olandez numit LEVENSLICHT (Lumina Vie).

Sub lumina ultraviolet au creat pietre unice cu pigmenti fluorescenti care se aprind la fiecare cateva secunde, ca o suflare de lumina cu o stralucire albastruie.

Fiecare dintre cele 104.000 de pietre fluorescente folosite reprezinta cate un olandez ucis de nazisti.

Monumentul va fi expus pe un pod din Rotterdam in seara de 16 ianuarie. Pana pe 2 februarie 2020, LEVENSCLICHT va fi prezentat in fiecare seara in cate una dintre cele 160 de localitati din Olanda afectate de pierderile Holocaustului. 

Fiecare expozitie va include cate 500 de pietre fluorescente si va avea loc intre orele 19:00 si 22:00, oferind publicului ocazia sa interactioneze cu instalatia de arta creata de Roosegaarde.

Alaturi gasiti harta luminoasa a localitatilor olandeze in care va avea loc expozitia.

Conceptul este acela de a crea lumina in intuneric ca o metafora pentru speranta pe care oamenii o gasesc in vremuri in care nationalismul, xenophia si actele de ura sunt in continua ascensiune.

Dan Roosegaarde

Folosirea iluminatului este semnatura artistica a lui Dan Roosegarde, fie ca este vorba de lumina naturala, digitala sau fosforescenta. 

Influentele sale au venit dintr-o ramura a scolii de arte olandeze care foloseste lumina ca mijloc principal de comunicare, din arta secolului al XVII-lea si pictori peisagisti precum Jan Van Goyen si Salomon von Ruysdael.

Designerul-inginerul de 41 de ani a fost premiat la targurile de arta din toata lumea pentru inovatie cu ajutorul luminii. Creatiile sale imbina arta clasica si traditia olandeza cu microchipuri, LEDuri si tehnologii moderne. Mesajul este acelasi, singurul lucru care difera este limbajul de comunicare.

Printre proiectele care l-au facut cunoscut pe Roosegaarde se numara:

„Smart Highway” este un proiect urbanistic pentru o autostrada inteligenta care straluceste in intuneric.

Roosegaarde a folosit o vopsea speciala fluorescenta care marcheaza marginile drumului. 

Parte din „Smart Highway” a fost si drumul luminos pentru biciclete inspirat de tabloul „Starry Night” al lui Van Gogh.

Vopseaua absoarbe energia solara in timpul zilei si lumineaza dupa lasarea intunericului, fiind o solutie atat ecologica cat si eficienta din punct de vedere financiar. Proiectul a fost lansat in 2012.

Pictura lui Van Gogh care a inspirat drumul care foloseste energia solara.

Un alt proiect inovator prezentat de Roosegaarde este „Glowing Nature”. Acesta propune folosirea bacteriilor din alge, meduze si ciuperci pentru a crea copaci care lumineaza in intuneric, inlocuind astfel iluminatul stradal si gasind o solutie la consumul excesiv de electricitate din toata lumea.

Creat in 2017, „Waterlight” aduce un mesaj puternic despre incalzirea globala. Prin proiectiile luminoase, artistul a aratat publicului din Amsterdam, New York, Londra, Dubai si Madrid care va fi nivelul apei daca nu sunt luate masuri de protectie a mediului inconjurator.

Expozitia „Presence” de la Muzeul Groninger foloseste lumina fosforescenta care isi schimba culoarea si forma in functie de interactiunea cu vizitatorii care se misca in jurul ei. Formele umane devin umbre si culori iar copiii sunt incurajati sa faca ingerasi de zapada artificiala.

Citește în continuare