Skip to content

Un Hermes Birkin extrem de rar a fost vandut intr-o licitatie pentru pretul de 287.500 de dolari. 5 motive pentru care o geanta Birkin este atat de scumpa.

Un model Birkin din piele de crocodil a adus 287.500 de dolari intr-o licitatie din Los Angeles organizata de Dame Brigitte Kruse, fondatoarea Kruse GWS Auctions. Este o casa specializata in vanzarea de obiecte de colectie si bijuterii rare care au apartinut celor mai cunoscute personalitati sau membri ai Caselor Regale europene.

Modelul se numeste Birkin Shiny Black Porosus Crocodile 10.70 CTW Diamond & White Gold, nu a fost folosit niciodata si are finisaje si detalii metalice decorate cu aur alb de 18 carate si diamante de 10,70 carate.

Geanta masoara 35 de centimetri si este creata din pielea de crocodil Porosus, considerat unul dintre cele mai exotice materiale folosite de brandul francez. 

Avand in vedere faptul ca Chanel, Gucci si Michael Kors au renuntat la folosirea blanurilor sau a pieilor exotice, Hermes ar putea lua aceeasi decizie in curand iar geanta va deveni o piesa extrem de rara.

In ultimii 35 de ani, valoarea unui Birkin a crescut cu 500%, avand o crestere anuala de 14,2%, mai mult decat aurul. Modelul a fost numit in 1984 dupa actrita si cantareata Jane Birkin.

In ultimul secol, Birkin a devenit un simbol al gentilor de lux, atat prin maiestria si raritatea pieselor create dar si prin exclusivitatea clientilor care sunt pusi pe listele de asteptare care dureaza de la cateva saptamani sau luni pana la cativa ani.

Achizitia unui Hermes Birkin a deschis o noua nisa in zona produselor de lux. Mai mult decat un obiect de colectie, fiecare model Birkin este o investitie a carui valoare creste in timp. 

Hermes a inceput sa vanda produse premium din piele in 1837 cand compania cunoscuta pentru confectionarea hamurilor, capastruilor si selariei. Ulterior, s-au extins in zona de bagaje si genti si s-au folosit de cele mai admirate femei din ultimii 100 de ani pentru a crea dorinta de a detine un Birkin.

5 motive pentru care un Hermes Birkin este atat de scump

Motivul principal al preturilor unui Hermes Birkin este raportul cerere-oferta. Desi dureaza pana la 48 de ore sa se produca o geanta, clientii pot astepta pana la sase ani pana cand vor primi obiectul mult dorit. Preturile oscileaza intre 12.000 si 200.000 de dolari. Cea mai scumpa geanta vanduta pana acum a costat 500.000 de dolari.

Al doilea motiv al preturilor este maestria mesterilor care fauresc aceste obiecte de lux. Fiecare pielar are propriile ustensile unic create pentru a produce un anumit model. 

Un al treilea motiv este materialul folosit. Hermes produce numai in piele de calitate, niciodata sintetica sau tratata slab. Cel mai des este folosita pielea de vitel insa pentru produsele cele mai extravagante sunt utilizate si pielea de crocodil, de aligator, de soparla sau de strut.

Casa de moda franceza nu produce in masa, toate editiile sunt limitate iar unele modele sunt disponibile pentru un timp foarte scurt.

Toate incuietorile, cataramele si cheile gentilor sunt placate cu aur sau platina. Modelele recente folosesc diamante si alte pietre pretioase care pot fi adaugate la cerere.

Cele mai scumpe genti Hermes create vreodata ajung pana la 2 milioane de dolari.

Modelul Hermès Chaine d’Ancre este un sac-bijuterie creat de designerul Pierre Hardy. A fost expus alaturi de colectia Haute Couture de bijuterii din 2012. Este din aur alb si are peste 11.000 de diamante.

Piesa unica „Hermès Birkin Ginza Tanaka” estimata la 1,9 milioane de dolari a creata de designerul japonez Ginza Tanaka in 2008. Este produsa in intregime din platina si decorata cu peste 2.000 de diamante. Cureaua poate fi detasata si purtata ca un colier iar diamantul de 8 carate in forma de para din mijloc poate fi purtat ca brosa.

Modelul „Hermès Himalaya Birkin” a fost creat in 2010 si vandut pentru 379.261 de dolari intr-o licitatie Christie’s. Geanta este creata din piele de crocodil din Nil si vopsita pentru a semana cu varfurile inzapezite din Himalaya. Detaliile metalice au fost realizate din aur alb de 18 carate si diamante.

Citește în continuare