Skip to content

Din 16 iunie se joaca la Teatrul National de Opereta musicalul Rebecca. In distributie sunt si Adi Nour si Alexandra Craescu.

Din 16 iunie se joaca la Teatrul National de Opereta si Musical „Ion Dacian”, musicalul Rebecca in regia lui Attila Béres. Spectacolul ii are in distributie pe Florin Budnaru și Victor Bucur in rolul Lordului Maxim de Winter, pe Alexandra Craescu in rolul lui ICH si pe Adi Nour in rolul Favel

Rebbeca este povestea unei tinere naive fara mijloace materiale, „Ich” care e insotitoare pentru o femeie bogata din America, aflata in vacanta pe Coasta de Azur, si il intalneste pe Lordul Maxim de Winter, un englez foarte bogat, care ii devine in scurt timp sot. Dupa casatorie, ea il insoteste in enigmatica si neprietenoasa casa de pe domeniul Manderley, unde pare ca spiritul Rebeccai, prima doamna de Winter, care murise in urma cu un an intr-un misterios accident pe mare, este inca prezent.

Privita cu suspiciune si tratata cu malitiozitate de catre doamna Danvers, menajera casei, a carei devotiune fata de Rebecca pare a fi patologica, foarte tanara doamna de Manderley se simte tot mai coplesita de noua ei viata, in timp ce sotul ei, Maxim, pare ca se afunda tot mai mult in secretele intunecatei case. O intamplare neasteptata tulbura si mai mult vietile personajelor, amenintand sa dezvaluie mistere nebanuite.
 

Spectacolul are la baza povestea romanului omonim scris de Daphne du Maurier in 1938, care a facut-o pe autoarea engleza una dintre cele mai celebre scriitoare ale vremii.

Ca si alte lucrari ale autoarei, precum „Jamaica Inn” sau „Birds”, si „Rebecca” a fost adaptata pentru marele ecran de catre regizorul castigator al Premiului Oscar, Afred Hitchcock, devenind unul dintre cele mai cunoscute productii ale acestuia.

In 2020 a fost realizat un remake dupa filmul lui Hitchcock, regizat de Ben Wheatley pentru Netflix care e disponibil si in Romania.

Musicalul a fost prezentat in premiera la Viena, la Raimund Theater, pe 28 septembrie 2006, regia Francesca Zambello, si a devenit in scurt timp un succes international, jucandu-se cu casa inchisa pentru mai bine de trei ani consecutiv. In anii care au urmat, musicalul a fost montat cu acelasi succes in Japonia, Finlanda, Ungaria, Suedia, Germania, Elvetia, Rusia, Serbia si Cehia.

Acest musical a fost jucat in Romania pentru prima oara in Romania de catre Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” in stagiunea 2010-2011, iar acum se joaca intr-o noua versiune chiar cu o parte din distributia de acum 12 ani.


Musicalul e regizat de Attila Béres care in prezent este directorul general al Teatrului National din Miskolc, Ungaria.. Intre 2004 si 2010 a fost regizor principal al Teatrului National de Opereta si Musical din Budapesta, unde a montat spectacole precum „Baroneasa Lili” de Jenó Huszka, „Dansul nuptial” de Ferenc Fegya Jávori, „Viata pariziana” de J.Offenbach sau „Vaduva vesela” de Franz Lehár.

Attila Béres  a mai regizat in Romania, in 2007, tot  la Teatrul National de Opereta „Ion Dacian”, piesa „Vaduva Vesela” de Franz Lehar.

Citește în continuare