Skip to content

Calatorie virtuala educationala: Muzee din lume special concepute pentru copii.

Copiii pot acumula cunostinte prin diferite tehnici distractive si interactive, dar si prin vizitarea diverselor muzee tematice, concepute special pentru ei. Astfel de institutii pot inspira copiii sa descopere lumea fascinanta, de la fosile de dinozauri la epoca rachetelor spatiale.

Va prezentam o serie de muzee pentru copii, cu diferite tematici, incepand cu Muzeul de Istorie Naturala din New York, care cuprinde peste 32 de milioane de exponate si continuand cu Tropenmuseum Junior din Amsterdam, considerat cel mai vechi muzeu pentru copii din Europa.

Muzeul de Istorie Naturala din New York a fost fondat in 1869 si cuprinde in prezent 45 de sali de expozitii in 25 de cladiri interconectate.

Este unul dintre cele mai importante muzee de istorie naturala din lume, iar colectia vasta de exponate care infatiseaza evolutia si istoria umana contine dinozauri, meteoriti, fosile, minerale si diorame. Printre atractiile muzeului se afla marea balena albastra suspendata de tavan din sala Milstein si dioramele celor opt elefanti africani. In salile de fosile renumite la nivel mondial se numara si cel mai mare dinozaur descoperit vreodata, un Titanozaur cu un schelet lung de 122 de metri.

Numeroasele fosile exceptionale cuprind si un Tyrannosaurus rex compus aproape in intregime din oase fosilizate, descoperite in Montana intre 1902 si 1908 de Barnum Brown, celebrul vanator de dinozauri, precum si scheletul unui mare dinozaur erbivor (Edmontosaurus annectens) si al unui Stegosaurus.

Tropenmuseum Junior este primul muzeu pentru copii din Europa si a fost fondat in 1975 ca parte a Tropenmuseum din Amsterdam.

Muzeul a dezvoltat o metoda speciala de invatare prin prezentarea unor serii de expozitii interactive adresate unor grupuri variate, in special pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 13 ani.

La fiecare trei ani, instituia creeaza o noua expozitie prin care le ofera micutilor experiente captivante, menite sa le dezvolte curiozitatea fata de culturi diferite. In prezent, la Tropenmuseum Junior se desfasoara expozitia MixMax Brasil, destinata copiilor si familiilor acestora.

Tot in Amsterdan, intr-o cladire in forma de vapor cu cinci etaje, copii pot experimenta fascinanta lume a stiintei si a tehnologiei, in cadrul Muzeului si Centrului stiintific NEMO.

Institutia indeamna vizitatorii sa „descopere lumea singuri” prin exponate interactive, cu elemente vizuale si multimedia, cu ajutorul carora cei mici pot afla tot felul de lucruri interesante: de exemplu, cum functioneaza podurile sau cum apar fulgerele sau curcubeele. O vizita in cadrul centrului NEMO se completeaza cu ateliere, filme si demonstratii stiintifice.

In regiunea Alsacia din Franta, in orasul Colmar, se gaseste un muzeu al jucariilor fondat in anul 1993 intr-un fost cinematograf. Arhitectura initiala a fost pastrata, balcoanele si lojele fiind acum sali de prezentare.

Muzeul prezinta o colectie de jucarii din secolul al XIX-lea pana in prezent, care spun multe despre evolutia societatii. Multe dintre acestea au marcat copilaria tuturor, ca de exemplu, o colectie impresionanta de papusi vechi din portelan, emblematica papusa Bella, dar si unul dintre primele zece exemplare originale ale papusii Barbie ramase la nivel mondial de la premiera din 1959.

Situata intr-o incapere la etajul doi, colectia de trenulete din tabla contine exponate din 1890 si pana in 1950, majoritatea functionale pe aproape 1 km de sine.

Micutii pasionati de jucariile stiintifice, care au fost marcate de progresele din timpul revolutiei industriale, vor descoperi microscopul pentru biologie, motorul cu aburi pentru studiul fizicii sau kitul micului chimist.

Infiintat in 1994, ZOOM Kindermuseum din Viena este un loc pentru educatie, studiu si activitati interactive dedicat copiilor cu varsta pana in 14 ani.

Muzeul cuprinde expozitii din domeniile stiintelor, artei sau arhitecturii utilizand moduri care implica toate simturile. Prin joc, micutii afla ce este sculptura, cum dorm astronautii intr-o statie spatiala sau ce au in comun muzica si matematica. In cadrul ZOOM Animated Film Studio, laboratorul multimedia ZOOM, copiii si adolescentii ocupa rolurile de scenaristi, regizori, fotografi si ingineri de sunet. Cu ajutorul tehnologiei de ultima generatie, ei creeaza filme de animatie, animatii 3D, precum si colaje sonore si melodii pop.

Muzeul de Stiinte ale Naturii din Bruxelles cuprinde aproximativ 38 de milioane de exemplare, fiind una dintre cele mai importante institutii de istorie naturala din Europa, dupa Paris si Londra.

Aici pot fi descoperite comori unice in lume precum colectia de scoici Dautzenberg, patru fragmente de roca lunara recuperate de astronautii Neil Armstrong si Buzz Aldrin in zborul Apollo 11 din iulie 1969, lupul tasmanian si colectiile de insecte ale baronului De Selys Longchamps. Colectia de petrologie contine 25.000 de probe de roca din intreaga lume, printre care si marmura belgiana veche de 300 de milioane de ani folosita in perioada baroca in nenumarate cladiri istorice, printre care si Palatul Versailles. Fiecare expozitie este prezentata astfel incat sa contina informatii utile pentru fiecare vizitator, indiferent de varsta.

O vizita in Bruxelles alaturi de cei mici poate fi completata cu cateva ore petrecute la Muzeul copiilor, amplasat intr-o cladire istorica eleganta, inca din 1986, care ofera exponate interactive si educative pentru acestia. Fiecare expozitie se schimba la fiecare 4 ani, iar exponatele si activitatile sunt realizate pentru copii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani. Cele cinci simturi ale micutilor sunt stimulate in mod constant: ating, privesc, miros, asculta si invata in timp ce se distreaza.

In China se gaseste primul spatiu de design educational destinat celor mici: Muzeul de sticla pentru copii.

Amplasat intr-un fost atelier industrial, muzeul cuprinde modele caleidoscopice, materiale naturale si suprafete de sticla elegante. Expozitia este construita ca un „oras de sticla”, alcatuit din diferite unitati tematice cu analogii usor de inteles, precum „plaja”, „circul” si „fabrica”. Copiii se pot juca cu diferite instalatii multi-media usor de utilizat, care ii tenteaza pe acestia sa descopere prin actiuni si gesturi simple cum fulgerul poate crea sticla, cum functioneaza o prisma de sticla sau ce este sticla inteligenta. Cei mai creativi dintre ei isi pot exersa abilitatile artistice schitand o lucrare de arta pe loc, intr-una dintre instalatiile „Draw Me”.

Lumea stiintei si a tehnologiei poate fi explorata de la origini pana in prezent prin 100.000 de obiecte, amplasate in 50 de zone expozitionale, in cadrul Muzeului Deutsches din Munich.

Colectiile includ numeroase exponate valoroase de la minerit la fizica atomica, de la pestera Altamira cu picturile preistorice de pe pereti descoperite in 1868 de un arheolog amator la un model marit al unei celule umane.

Cu o lungime de 42 metri, submarinul U1 este unul dintre cele mai mari exponate ale Muzeului Deutsches. A fost primul submarin al Marinei Imperiale Germane pus in functiune pe 14 decembrie 1906 si realizat dupa concepte franceze. Printre exponatele muzeului mai fac parte si primele aeronave motorizate construite de fratii Wright.

Citește în continuare