Skip to content

S-a deschis „Emotii romanesti”, prima expozitie temporara a Muzeului Antipa despre viata salbatica din Romania.

Zilele trecute s-a deschis expozitia temporara de fotografie „emotii romanesti”, un proiect realizat de fotograful de wildlife Rares Besliu in parteneriat cu Muzeul Antipa. Va putea fi vizitata pana pe 4 august.

In cadrul vernisajului desfasurat pe 16 mai, a fost lansat si albumul fotografic „emotii – editia paperback”. Este o carte cu acelasi continut ca al albumului in varianta hardcover, insa la dimensiuni mai reduse. Albumul poate fi achizitionat de la Muzeul Antipa la un pret promotional, iar ulterior va fi disponibil si in librarii si pe site-ul fotografului.

Desi in ultimul an Rares Besliu a fotografiat mai mult nordul lumii, concentrandu-se pe zonele arctice, Romania ramane tara unde s-a indragostit de natura si de fotografia de viata salbatica.

„Am urmarit cu orele tiuitul portocaliu al pescarasului albastru, am inteles ce-i eleganta prin penele egretei, am ramas mut in fata culorilor prigoriilor, am inteles ce-i iubirea prin mama-corcodel care-si cara bobocii in spate. Am gasit emotia odata cu fotografia piciorongului din Delta. L-am numit „cowboy-ul cu picioare lungi” si am tesut in jurul lui un intreg scenariu. A fost momentul in care am stiut ca asta caut – cadre cu povesti si emotii”, spune Rares Besliu.

Expozitia cuprinde 30 de fotografii cu animale ce se gasesc si pe teritoriul Romaniei.

„Sa credem ca animalele nu au emotii e ca si cum am crede ca suntem singuri pe Pamant. Dupa atat de mult timp petrecut cu ele, sunt convins ca si ele simt la fel ca noi, chiar daca nu li se inrosesc obrajii si nu le tremura mainile, chiar daca nu au riduri sa se incrunte ori glas sa spuna „mi-e dor”. Cine are ochi (sau un obiectiv bun) le vede insa cum se ciondanesc, isi infoaie penele, danseaza, scot ghearele, ranjesc, isi fac daruri, latra, tipa sau chiar urla. Vietuitoarele ne vorbesc prin ceea ce fac, prin actiunile lor, prin interactiunea cu habitatul care le sustine existenta”, completeaza artistul.

Fotografiile lui Rares au fost premiate la concursuri precum: Romania NOW, Annual Photography Awards, European Photography Awards, WPE Awards, London Photography Awards.

Rares Besliudocumenteaza artistic natura si viata salbatica de dincolo de cercul polar arctic, prin proiectul La NORD de cuvinte. Acesta cuprinde o serie de expeditii nordice in Svalbard (unde a ajuns cu spargatorul de gheata pana la 81 de grade latitudine nordica), Groenlanda si Canada.

Pe langa Romania si Arctic, a fotografiat pana acum viata salbatica in Islanda, Insulele Feroe, Scotia, Cuba, Cipru, Cehia, Italia si nu numai. Imaginile pot fi regasite in albumul “emotii”, cu 300 de pagini cu fotografii alese din ultimii 4 ani.

Citește în continuare