Skip to content

Un nou muzeu dedicat lui Hans Christian Andersen urmeaza sa se deschida in aceasta vara in Danemarca, la Odense. Creatorii muzeului au regandit modul in care este povestita viața și opera scriitorului de basme.

Andersen este cunoscut pentru povești precum “Craiasa zapezii”, “Ratusca cea urata”, “Mica sirena” “Degetica” sau “Fetita cu chibriturile”. In prezent, in orasul Odense exista un muzeu dedicat autorului, deschis in casa in care a locuit in anii copilariei.

Arhitectii care au lucrat la conceptul noului muzeu s-au inspirat din basmele autorului danez.„Ideea din spatele designului arhitectural seamana cu metoda folosita de Andersen, in care o lume mica se extinde brusc catre un univers mai mare”, explica arhitectul Kengo Kuma, unul dintre cei care au lucrat la conceptul muzeului.

Spatiul isi propune sa evoce sentimentul pasirii in basmele lui Andersen folosind ca aliati arhitectura, sunetul, lumina, dar si o serie de imagini proiectate. Gradinile si cladirile acopera o suprafata de aproximativ 9000 de metri patrati, iar expozitia duce catre casa din copilaria lui Hans Christian Andersen. Cladirea principala gazduieste o cafenea si alte facilitati pentru vizitatori. In plus, exista o casa pe care o pot vizita copiii, dar si un muzeu subteran, iar iesirile dau catre o gradina ce pare magica prin forma sa. Mai multe labirinturi serpuitoare realizate din arbusti ii conduc pe vizitatori in lumea fantastica a basmelor lui Andersen.

„Universul artistic al lui Hans Christian Andersen este fantastic, pentru ca intoarce pe dos modul in care va imaginati aceasta lume pe care credeati ca o cunoasteti”, spune directorul de creatie al muzeului, Henrik Lübker.

„Basmele sale nu indreapta cititorul spre un adevar universal, ci ii lasa imaginatia libera. In noul muzeu, mentinem aceasta ambiguitate folosind propriile strategii artistice ale lui Andersen ca punct de plecare pentru felul in care au fost modelate gradina, casa si expozitia”, adauga Henrik Lübker.

Hans Christian Andersen s-a nascut in 1805, in Odense. Danemarca. A fost pasionat de literatura inca de mic copil. Si-a construit acasa un mic teatru de jucarie, croia haine pentru papusile sale care erau actori in piese de teatru. Andersen memora pasaje intregi din opera lui William Shakespeare si le recita folosindu-si papusile.

Dupa moartea tatalui sau, in 1816, a fost nevoit sa se intretina singur, asa ca s-a angajat ucenic pentru un tesator, cat si pentru un croitor. A ajuns sa lucreze si intr-o fabrica de tigari, fiind umilit de colegi care ii spuneau ca este fata. La 14 ani, ajunge in Copenhaga. Vocea sa melodica l-a ajutat sa intre la Teatrul Regal Danez. Vocea i s-a modificat in timp si a pierdut slujba de la teatru.

Adolescenta i-a fost marcata de abuzuri din partea profesorilor, dar si a colegilor de scoala. In plus, Andersen era dislexic, iar afectiunea i-a ingreunat parcursul scolar. Totusi, mai tarziu a reusit sa invete sa vorbeasca fluent limbile engleza, daneza si germana, precum si limbile scandinave.

Autorul danez nu a publicat doar basme pentru copii. Opera sa continue si poeme, precum si insemnari din calatoriile sale.

În 1841 face o calatorie in Turcia si se intoarce acasa prin Dobrogea, iar apoi calatoreste de-a lungul Dunării. A ramas o vreme la Orsova, din motive medicale, iar in timpul petrecut la noi in tara scrie Femeia Valaha pe care o publica mai tarziu in volumul “Bazarul unui poet”.

A murit in 1875 la Copenhaga. Inainte de a muri, criticul Georg Brandes l-a intrebat pe Andersen daca isi va scrie biografia. Raspunsul sau a fost ca e deja scrisa in povestea „Ratusca cea urata”.

Citește în continuare