Skip to content

Muzeul Picasso din Málaga este in greva cu cateva saptamani inaintea aniversarii de 50 de ani de la moartea artistului. La Bucuresti, marea expozitie Picasso va fi deschisa pe 23 septembrie.

Muzeul Picasso din Málaga, Spania, implineste anul acesta 20 de ani de la infiintare, o data care coincide cu aniversarii de 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso. Desi muzeul a anuntat un program bogat si divers de evenimente pentru 2023 — printre care si expozitia aniversara „Ecoul lui Picasso” —  acestea ar putea fi amanate sau chiar anulate din cauza protestelor organizate de personalul institutiei care de noua luni se afla in conflict cu conducerea muzeului. 

Conflictul dintre personal si conducere a escaladat prin stabilirea a cinci zile de greva ale angajatilor in septembrie, timp in care muzeul va fi inchis. Personalul spera ca aceasta greva sa rezolve conflictul care a inceput in octombrie 2022. 

Potrivit unui comunicat oficial, angajatii muzeului vor fi in greva intre 18 si 22 septembrie. In cazul in care conducerea nu accepta conditiile personalului, greva va continua si saptamana urmatoare. Desi muzeul este unul dintre cele mai populare si vizitate muzee din Spania — cu 800.000 de vizitatori pe an — angajatii protesteaza pentru salarii mai mari si conditii de munca mai bune. Daca situatia continua, expozitia „Ecoul lui Picasso”, care sarbatoreste in orasul natal al lui Picasso 50 de ani de la moartea sa, va fi amanata.

Greva angajatilor reprezinta un motiv jenant pentru muzeu deoarece anul acesta este o institutie-cheie care conduce initativa internationala „Celebrating Picasso 1973-2023” in cadrul careia vor fi organizate 50 de expozitii in Europa si SUA cu opere de Picasso. O expozitie are loc si in Romania, la Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti. 

Desi muzeul isi va sarbatori aniversarea de 20 de ani in luna octombrie, angajatii sustin ca deciziile conducerii nu ofera vreun motiv de sarbatoare. 

Conflictul dintre conducerea muzeului si angajati a inceput in octombrie 2022 in urma unor discutii legate de un studiu in care sunt comparate conditiile de munca si salariile altor 10 muzee din Spania, printre care se aflau Muzeul Carmen Thyssen din Málaga, Muzeul Thyssen din Madrid, Muzeul Picasso si Fundatia Miró din Barcelona. Din studiu reiese ca angajatii de la Muzeul Picasso din Málaga nu beneficiaza de aceleasi conditii si salarii ca personalul altor muzee, astfel au incercat sa renegocieze contractele de munca cu conducerea institutiei, insa fara a ajunge la vreun consens.

Despre conflict, un reprezentant al angajatilor a declarat pentru The Art Newspapper ca „Personalul va intra in greva pentru a cere un contract de munca echitabil si va picheta muzeul cu proteste zilnice pana acesta va fi obtinut. Salariile si conditiile de munca de la Muzeul Picasso Málaga sunt mult mai scazute decat la celelalte muzee. Astfel, dorim conditii salariale, de munca si sociale in conformitate cu cele ale angajatilor din alte muzee.” Acesta a adaugat ca greva are loc in speranta de a „debloca si de a avansa negocierile indelungate si neproductive cu conducerea muzeului.”

In Romania, aniversarea de 50 de ani de la moartea lui Picasso va fi sarbatorita prin expozitia „Efectul Picasso” care va fi deschisa intre 25 septembrie 2023 si 8 ianuarie 2024 la Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti. 

Expozitia reprezinta cel mai mare eveniment dedicat lui Picasso in Romania in ultimii 50 de ani. Aceasta face parte din initativa „Celebrating Picasso 1973-2023”, organizata printr-un acord comun dintre guvernul spaniol si cel francez, reprezentand unul dintre cele mai de amploare proiecte din lumea artei din ultimele decenii. 

In total, vor fi expuse la Bucuresti 46 de lucrari (picturi, desene, gravuri) semnate Picasso si 57 de lucrari (picturi, sculpturi, ceramica, graffiti) semnate de 32 de artisti romani contemporani influentati de opera geniului spaniol, printre care Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Victor Man, Dumitru Gorzo, Florin Mitroi, Marin Gherasim, Stefan Bertalan, Alexandru Tipoia, Alexandru Radvan, Neculai Paduraru, Alma Redlinger si Pisica Patrata.

Biletele pentru „Efectul Picasso” au fost puse in vanzare in iulie si pot fi achizitionate de aici

Va invitam sa descoperiti mai multe despre expozitie si evenimentele internationale dedicate anul acesta lui Picasso in articolul de mai jos. 

Citește în continuare