Skip to content

Muzeul Getty pune 88.000 de imagini din arta la dispozitia publicului, gratuit. Lucrari de Michelangelo, Van Gogh, Rembrandt, Klimt si Rubens pot fi descarcate si utilizate oricum doriti, inclusiv in scopuri comerciale.

Muzeul J. Paul Getty a anuntat ca peste 88.000 de imagini ale unor opere de arta din colectia sa sunt acum disponibile pentru descarcare gratuita. 

In conformitate cu baza sa de date Open Content si cu licenta Creative Commons Zero, utilizatorii pot descarca, edita si refolosi imagini de inalta rezolutie ale operelor de arta fara restrictii legale. 

Pe conturile de Instagram ale institutiei Getty au fost postate videoclipuri care ii indeamna pe cei dornici sa creeze absolut orice produs imprimat cu operele de arta puse la dispozitie: de la torturi la tricouri, sorturi, colanti, fete de masa, haine pentru catei sau o simpla imprimare pe hartie, carton sau panza. 

Printre imaginile puse la dispozitie se numara lucrari de Michelangelo, Van Gogh, Monet, Rembrandt si mii de alti artisti extrem de cunoscuti ale caror opere valoreaza sute de milioane de euro.

Desi Muzeul Getty a introdus programul Open Content inca din 2013, tranzitia catre relicentierea intregii sale colectii de imagini pentru a putea fi utilizata la liber de catre oricine deschide un nou capitol in accesul pentru pasionatii de arta, educatori, artisti si istorici de arta. 

Biblioteca digitala include si informatii cheie despre fiecare obiect in parte iar motorul de cautare este simplificat si foarte bine structurat pentru a va permite sa cercetati dupa numele artistului, titlul sau tema lucrarii, data (cu un grafic cronologic care se intinde pana in anul 6000 i.Hr.), mediul (inclusiv picturi, fotografii si sculpturi, bineinteles, dar si akroteria, podoabe de cal si pensete), dimensiunile, tipul de obiect sau cultura din care face parte respectiva lucrare.

Potrivit Jenn Stringer, vicepresedinte si director al departamentului digital la J. Paul Getty Trust: “Ne-am angajat sa sustinem si sa crestem un public divers si am observat deja o crestere a descarcarilor de imagini de pe site-ul nostru, cu o medie de aproximativ 30.000 pe luna. Acest lucru arata ca cererea este mare si anticipam ca acest numar va creste pe masura ce mai multe imagini din colectia Getty sunt puse la dispozitie.”

Imaginile vor fi adaugate continuu in baza de date Open Content a Getty pe masura ce mai multe obiecte sunt achizitionate de muzeu si pe masura ce altele intra in domeniul public.

Pe langa opere de arta digitalizate, biblioteca include foarte multe texte de istorie a artei si carti despre arta. Potrivit licentei Creative Commons Zero, puteti “copia, modifica, distribui si interpreta lucrarea, chiar si in scopuri comerciale, fara a cere permisiune”.

In arhiva Getty veti gasi sculpturi antice din Grecia, Roma si din multe alte parti ale lumii, un oinochoe fragmentar (un ulcior de vin) din Egiptul Ptolemeic din secolul al III-lea i.Hr., ceasloave medievale iluminate, lucrari ale unor pictori francezi inovatori precum Édouard Manet si Edgar Degas, fotografia stereoscopica a lui Carleton H. Graves, abstractiuni ale unor artisti precum Hannes Maria Flach, Jaromír Funke si Francis Bruguière.

Colectia poate fi accesata gratuit aici, momentan include 88.127 de obiecte digitalizate.

Citește în continuare