Skip to content

Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 si-a deschis portile. Constructia e ridicata pe terenul fostei case a parintilor campionului

In aceaste zile a fost inaugurat pentru public Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitara aflat la Mila 23, Delta Dunarii, locul de nastere al marelui campion la canoe.

Aflata  sub patronajul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO,  Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitara, este o institutie ce are ambitia de a deveni un model de implicare sociala pentru localitati in stabilirea unor strategii de dezvoltare durabila care pun in prim plan patrimoniul cultural si natural, in consultare cu membrii comunitatii.

Ideea de centru de inovare comunitara a fost gandita initial si rafinata cu insusi Ivan Patzaichin, conform dorintei acestuia de a intoarce satului natal cat mai mult din ceea ce el spunea ca a primit, in primii ani de viata, de la comunitatea in care a crescut: respect pentru munca, integritate, dorinta de a fi cel mai bun si raspunderea pentru actiunile proprii.

Constructia este ridicata pe locul fostei case a parintilor lui Ivan, prin preluarea de elemente constructive ale acesteia, din materiale sustenabile (lemn, canepa, stuf), ca un model de practici in domeniul constructiilor verzi, aliniat cu specificul local din Delta. 

Ansamblul consta intr-un Turn-Observator, inalt de 18 metri, un Pavilion destinat activitatilor de natura culturala, artistica, educativa si de constructie comunitara, o zona destinata gastronomiei Deltei si un spatiu pentru rezidente artistice.

In Turn se afla expuse cele mai valoroase dintre medaliile si distinctiile lui Ivan Patzaichin, iar pe fiecare nivel sunt ilustrate momente cheie din viata si cariera lui Ivan. Terasa de la ultimul nivel ofera o panorama unica a naturii din imprejurimile Milei 23.

Zona de gastronomie prezinta principiile de functionare ale unui Punct Gastronomic Local (PGL), concept promovat de Ivan Patzaichin si legiferat in urma contributiei sale directe, pe durata unui efort sustinut de aproape 5 ani.

Muzeul va functiona, pentru Mila 23, ca un pol de dezvoltare locala, in speranta ca va inspira initiative similare si in alte comunitati care isi propun valorificarea patrimoniului local prin responsabilizarea locuitorilor. In continuare, acesta ramane un hub de colaborare pentru desemnarile UNESCO din Romania.

Muzeul va fi deschis publicului de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 si 18:00. Accesul va fi gratuit, insa, datorita spatiului limitat, vizitarea muzeului se face exclusiv pe baza de programare orara, online, din aplicatia Delta lui Ivan (aceasta poate fi descarcata din Apple Store si Play Store).

Evenimentul de inaugurare a fost gazduit de Georgiana Patzaichin, sotia lui Ivan, alaturi de Ivona Patzaichin-Rusu si Teodor Frolu, presedintele si vicepresedintele Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23, initiatorii proiectului Muzeului.

 Cu aceeasi ocazie a avut loc ceremonia de inmanare a decoratiilor conferite de E.S. Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la propunerea Ministerului Culturii, doamnei Zaharia Florica, doctor in arte vizuale, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Arta din New York, fondatoarea Muzeului Textilelor din Baita si domnului Teodor Frolu, arhitect si antreprenor in industrii creative si dezvoltare durabila. Dna Zaharia a fost decorata cu Ordinul „Meritul Cultural” in grad de „Cavaler”, iar dl Frolu a primit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, Categoria I – „Arhitectura”.

Ministerul Culturii a desemnat Muzeul ca primul ambasador New European Bauhaus in Romania. New European Bauhaus (NEB) este un nou curent propus de Comisia Europeana, care promoveaza trei valori fundamentale europene: creativitate, sustenabilitate si comunitate.

De asemenea, Muzeul a primit distinctia Zero Waste de pre-certificare a unei cladiri restaurate, ca institutie care isi asuma standardele de sustenabilitate stabilite de sistemul de certificare ZERO WASTE – RESTORE BUILDING.

In cadrul aceleiasi ceremonii, Romfilatelia a lansat introducerea in circulatie a emisiunii filatelice „Muzeul Ivan Patzaichin. Mila 23”, si a inmanat Muzeului colita dantelata, marca postala, plicul „prima zi” si cartea postala maxima, produse disponibile colectionarilor de marci postale.

Citește în continuare