Skip to content

La finalul anului, Bucurestiul va avea un muzeu dedicat jocurilor video. Primul joc dezvoltat in Romania, Astro 64, a aparut in anul 1978.

Asociatia Arhivelor si Proiectelor de Conservare a Jocurilor Video anunta lansarea unei initiative ambitioase: crearea unui muzeu dedicat jocurilor video in Bucuresti: Video Games Museum. 

Aceasta initiativa, realizata cu suportul Asociatiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania si sustinuta din donatii private, isi propune sa pastreze si sa evidentieze patrimoniul jocurilor video romanesti si universale ca fenomen cultural ce a influentat generatii intregi de la inceputurile sale. 

Deschiderea oficiala a Muzeului Jocurilor Video este planificata pentru ultimul trimestru al anului 2024. 

Pentru aceasta initiativa, AAPCJV l-a cooptat in echipa proiectului pe Andreas Lange, curatorul ComputerSpieleMuseum din Berlin, cel mai mare muzeu de jocuri video din Europa, care se va ocupa de aripa universala a muzeului. 

Prin colaborarea cu RGDA si cu sprijinul liderilor industriei de gaming din Romania, muzeul va sublinia contributiile semnificative ale dezvoltatorilor romani la industria globala a jocurilor video, prin aripa dedicata jocurilor create in Romania. 

Video Games Museum va prezenta evolutia jocurilor video de la simpli pixeli la universuri complexe care fascineaza imaginatia. Expozitiile vor include o gama larga de artefacte, inclusiv console de jocuri, software original, arta conceptuala si interviuri cu dezvoltatori, creand o experienta imersiva si educativa pentru toate varstele.

Printre jocurile prezente in cadrul muzeului, vizitatorii vor putea interactiona cu primul joc dezvoltat in Romania, Astro 64, in anul 1978, de catre Viorel Darie pentru masina de calcul Felix C-256.

“La nivel global, industria de gaming este in continua expansiune. De fapt, aceasta se va apropia de 200 de miliarde de dolari in 2024, depasind cumulat industria de muzica si de film. Romania merita sa apara pe harta internationala a tarilor care au deja un muzeu dedicat gaming-ului. Nu numai prin heritage-ul lasat de pasionatii si dezvoltatorii romani de jocuri si hardware, dar mai ales pentru ca exista un interes crescut din partea brandurilor si a companiilor sa se implice activ in lumea gamingului, pentru a accesa audiente noi”, a precizat Vlad Popovici, expert in industria de gaming, veteran al industriei de publicitate si co-fondator AAPCJV.

“De la incepurile homo sapiens, oamenii s-au jucat analog. In ultimii 50 de ani, am inceput sa ne jucam digital, iar realitatile noastre se succed de la virtual la real. Avem pe telefon si noul Flappy Bird, si eterna Princess Peach. E absolut normal sa fii nostalgic, si e in regula sa crezi ca esti un personaj din jocuri video. Imaginati-va o calatorie de la Pong la Mario, un Xbox, langa un Tetris, care e vis-a-vis de un Solitaire, unde doua miscari la stanga duc la Quake, si unde deasupra este Prince of Persia vazut prin noul Apple Vision. Istoria interactiva a umanitatii in RGB, cu sute de console si mii de jocuri. Acesta va fi Video Games Museum”, a declarat Miloš Jovanović, director de creatie, Co-fondator AAPCJV si gamer din anii 70.

Mai multe informatii vor fi comunicate in curand pe www.v-g-m.com.

Citește în continuare