Skip to content

Muzeul MET ofera un tur virtual gratuit prin noua expozitie de moda. Prezinta tendintele ciclice din moda din ultimii 150 de ani.

Muzeul MET din New York a deschis zilele trecute una dintre cele mai asteptate expozitii ale anului: „About time: fashion and duration”. Vernisajul era programat pentru primavara acestui an dar a fost amanat din cauza pandemiei. Lansarea urma sa aiba loc prin cel mai spectaculos eveniment de moda din lume: MET Gala.

Conceptul expozitiei este timpul si ultimii 150 de ani din istorie. Prezinta modul in care moda are radacini atat de puternice incat tinde sa se repete incontinuu.

Expozitia consta in cateva sute de tinute create de cei mai importanti designeri din ultimii 150 de ani dar si costume specifice unor anumite perioade din timp. In muzeu, au fost aranjate sub forma unui ceas care indica cronologia tendintelor din moda de strada si haute couture.

Conceptul expozitiei imparte costumele in „Timeline” si „Interruption”.

„Timeline” prezinta un moment din timp surprins printr-un costum reprezentativ pentru anul respectiv si pentru functia sociala in care era purtat.

„Interruption” arata o creatie inspirata de „Timeline” si porneste un dialog intre generatiile de designeri care au creat conceptul modern de moda.

Printre acestea se afla rochii de seara create de Elsa Schiaparelli in 1939, o fusta a lui Alexander McQueen in 1995, un palton al lui Yohji Yamamoto din 1986, o creatie Margiela din 1989 sau o manta lansata de JW Anderson in 2020.

Tinutele din „Timeline” au fost create incepand cu 1870 si includ atat designeri haute couture precum Christian Dior, Jeanne Lanvin, Gabrielle Chanel, Jean Patou, Cristobal Balenciaga, Charles James dar si uniforme de la Crucea Rosie sau costume de calarit.

Pentru „Interrruption”, au fost selectate piese create de Karl Lagerfeld pentru Chanel, Comme des Garcons, Marc Jacobs si Nicholas Ghesquiere pentru Louis Vuitton, Junya Watanabe, Rick Owens, John Galliano, Thom Browne, Normal Norrell, Virgil Abloh pentru Off White, Loewe, Gianni Versace, Azzedine Alaia, YSL, Prada si Tom Ford.

O parte dintre designerii selectati apar in ambele categorii ale expozitiei.

Va invitam sa urmariti un tur virtual prin expozitia „About Time: Fashion and Duration” gazduit de Andrew Bolton, curatorul Institutului de Costume de la MET. Organizarea acesteia a fost sponsorizata de Louis Vuitton.

Mai jos gasiti un alt preview al expozitiei care explica in detaliu conceptul asezarii costumelor in muzeu:

Au fost alese tinute create si purtate incepand cu anul 1870 cand a fost infiintat Muzeul MET.

Expozitia prezinta modul in care moda este legata strans de trecerea timpului si reflecta nu numai spiritul vremurilor respective dar si schimbarile prin care trecem. E o perspectiva diferita de a privi istoria lumii.

Majoritatea exponatelor au fost scoase din arhivele Muzeului MET, fiind donate de-a lungul anilor de designerii care le-au creat.

Seria „Timeline-Interruption” este expusa sub forma a 60 de comparatii intre tinute, fiecare duo fiind gandit ca un minut din cele 60 de minute ale unei ore. Podeaua muzeului este marcata in functie de minutele ceasului pentru a urmari trecerea timpului. Rezultatul este o retrospectiva nemaivazuta pana acum intr-un muzeu de moda.

Mai jos puteti vedea cateva exemple.

Stanga: o rochie de seara din SUA din 1928. Dreapta: Rochie John Galliano din coletia de primavara-vara 1997
Stanga: rochie de dupa-amiaza din 1877. Dreapta: Fusta Alexander McQueen din sezonul toamna-iarna 1995-96
Stanga: Christian Dior, New Look din 1947. Dreapta: Junya Watanabe pentru sezonul toamna-iarna 2011-12
Stanga: Iris Van Herpen pentru sezonul 2012-13. Dreapta: Charles James in 1951.
Stanga: rochie de zi din 1885. Dreapta: Palton Yohji Yamamoto din colectia toamna-iarna 1986

Expozitia este „narata” de Virginia Woolf sub forma unor pasaje din cartile si scrisorile ei care definesc conceptul de trecerea timpului sub forma unui rau care curge incontinuu.

Pe langa textele ei, mai este prezentat si eseul „Out of time” al scriitorului Michael Cunningham care a scris nuvela „The Hours” inspirata de viata si cartile Virginiei Woolf.

Cunningham a fost premiat cu Premiul Pulitzer pentru modul in care a reusit sa creeze trei momente diferite din timp care erau legate intre ele de scrierile Virginei Woolf. Structura cartii „The Hours” l-a inspirat pe Andrew Bolton sa construiasca expozitia de la MET.

Citește în continuare