Skip to content

12.000 de muzicieni s-au strans in Venezuela pentru a fi cea mai mare orchestra din lume. Precedentul record este detinut de Sankt Petersburg

Orasul Caracas din Venezuela a fost scena unui concert sustinut de 12.000 de muzicieni care au interpretat „Marsul slavon” al compozitorului rus Piotr Ceaikovski, in incercarea de a intra in Cartea Recordurilor Guinness drept „cea mai mare orchestra din lume”.

„Marsul slavon”  este un poem orchestral publicat in 1876, care a fost scris pentru a celebra interventie a Rusiei in razboiul sarbo-turc. Cu aceasta ocazie, Societatea Muzicala Rusa a comandat o piesa orchestrala lui Ceaikovski pentru un concert in sprijinul Societatii Crucii Rosii si, in cele din urma, in beneficiul veteranilor sarbi raniti. Multi rusi au simpatizat cu semenii lor slavi si crestinii ortodocsi si au trimis soldati voluntari si ajutor pentru a ajuta Serbia.

Evenimentul din Caracas a avut loc in Patio de Honor al Academiei Militare, in complexul Fort Tiuna din capitala Venezuelei, sub bagheta lui Andrés David Ascanio, in varsta de 34 de ani. In mod normal, compozitia cuprinde doua flaute, doua picotine, doi oboi, doua clarinete in si bemol, doua fagote, patru cornete in fa, doua cornete in si bemol, doua trompete in si bemol, trei tromboane (doua tenoare, un bas), tuba, trei timpani, chimvale, toba bas, tamtam si coarde.

Muzicienii adunati sunt din cadrul Sistemului National de Orchestre de Tineret din Venezuela din toata tara.

„El Sistema” este un program public fondat in 1975 de regretatul maestru José Antonio Abreu pentru a face educatia muzicala accesibila miilor de copii din clasele inferioare, care a fost ulterior reprodus in zeci de tari.

In timpul interpretarii piesei lui Ceaikovski, 260 de observatori ai companiei KPMG au supravegheat daca au fost indeplinite toate conditiile pentru a valida inregistrarea. Muzicienii orchestrei sunt obligati sa nu imparta instrumente si fiecare sa cante cel putin cinci minute. In urmatoarele 10 zile, Guinness va anunta daca orchestra tarii sud-americane este, de fapt, cea mai mare din lume.

Recordul Guinness la aceasta categorie este mentinut in prezent de catre compania rusa Gazprom’s Social Initiatives Support Fund, care a finantat o interpretare a imnului national rus de catre 8.097 de muzicieni. Recordul a fost stabilit pe 1 septembrie 2019 la Sankt Petersburg.

Citește în continuare