Skip to content

34 de naiuri produse dintr-un arbore supravietuitor al exploziei de la Hiroshima, in concert la Timisoara. 

Senda Pan Flute Choir, corul de copii si tineri din Japonia care canta la naiurile confectionate dintr-un arbore care a supravietuit in urma exploziei de la Hiroshima a ajuns la Timisoara. Grupul va sustine un concert la Centrul Reformat Noul Mileniu, in data de 19 septembrie, ora 18:00.

Scoala din localitatea Senda este la doar 2,2 km de epicentrul exploziei bombei atomice care, pe 6 august 1945, a fost aruncata deasupra orasului Hiroshima. 

Un chiparos de pe terenul scolii a supravietuit bombardamentului. 70 de ani mai tarziu, copacul iubit de comunitate s-a uscat, dar a fost readus la viata sub forma a 95 de instrumente muzicale. 

Arborii care au supravietuit bombei sunt cunoscuti in intreaga lume ca Hibaku Jumoku si sunt protejati de catre autoritati, fiind considerati monumente vii. Semintele arborilor care au rezistat bombei atomice in mod miraculos, sunt distribuite in toata lumea, in semn de pace, mesaj pe care il raspandeste in intreaga lume si remarcabilul cor de copii.

De-a lungul timpului, naiurile au fost ascultate in concerte din intreaga lume, iar in aceasta seara va putea fi ascultat la Timisoara in cadrul unui eveniment care face parte din programul oficial „Capitala Europeana a Culturii”.

Grupul format din 34 de membri ai corului Senda Pan Flute au ajuns la Timisoara in weekend si vor petrece trei zile in orasul de pe Bega, descoperind cultura locala.

Timp de trei zile, membrii corului vor participa la un schimb de experienta cu elevii Liceului Teoretic „Bartók Béla” din Timisoara. In luna iunie a acestui an, doi profesori de muzica din cadrul unitatii scolare din Timisoara au participat si ei la un schimb de experienta, conferinte si workshop-uri sustinute in Hiroshima, Japonia.

Proiectul a fost sprijinit de Fundatia Bartók Béla care implementeaza anual programe ample de sprijin si se implica activ in dezvoltarea infrastructurii institutiilor educationale din tot judetul, este un ONG activ al comunitatii, initiind si implementand proiecte educationale, culturale, sociale, sportive. 

Concertul face parte din Festivalul International de Muzica pentru Tineret, ultimul mare eveniment din colaborarea dintre EU-Japan Fest si Programul Cultural Timisoara 2023 care s-a lansat inca din anul 2022 si a inclus o serie de activitati comune.

Evenimentul Senda Pan Flute Choir a fost implementat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara si are scopul de a intari capacitatea sectorului cultural si dezvoltarea de parteneriate strategice cu organizatii partenere ale oraselor detinatoare a titlului de Capitala Europeana a Culturii si nu numai.

Citește în continuare