Skip to content

La New York, o galerie invita publicul sa ia o lucrare in schimbul donarii unei alte lucrari de arta. NBK Little Gallery e una dintre cele mai mici galerii de arta din lume: in spatiul unui fost ATM.

NBK Little Gallery din Brooklyn este o minuscula galerie de arta publica care a fost inainte un spatiu dedicat unui ATM. Galeria este situata pe Metropolitan Avenue si este complet deschisa publicului, iar modul de functionare este un schimb de arta in mod gratuit.

Spatiul este intretinut de voluntari de la North Brooklyn Mutual Aid, galeria este practic organizata de publicul larg, deoarece oamenii de toate varstele sunt incurajati sa-si doneze lucrarile de arta, dar si aranjeze lucrarile din galerie dupa bunul plac sau sa mute lucrarile intre ele.

Artistii de toate varstele, care lucreaza in orice mediu, sunt bineveniti sa afiseze lucrari in micul spatiu al galeriei.

„Bancomatul a fost eliminat in urma cu multe luni si a fost adesea un loc unde oamenii lasau gunoiul”, a povestit Heaven Ender, cel care a gasit spatiul si l-a transformat in galerie, citat de Time Out New York. “Am cautat locul, l-am verificat in diferite momente ale zilei pentru a vedea traficul de persoane care trec pe jos prin fata spatiului si luminozitatea spatiului. In cele din urma, intr-o zi, un nou salon de manichiura s-a mutat alaturi si in loc sa scoată cutia de bancomat, au vopsit-o cu alb. In acea seara, am luat cateva piese de arta aleatorii pe care le aveam […], m-am dus la cutie, am pus autocolante, am pus arta inauntru, am facut cateva fotografii si am plecat”, a adaugat Ender.

De la acel moment, mai multe obiecte au facut parte din “colectia” galeriei, de la piese ceramice la desene, reviste create de tineri, stickere, autocolante si multe altele, reflectand in mod eficient scena culturala eclectica a zonei, conectand in acelasi timp si vecinii in moduri noi, neobisnuite si apreciate de trecatori.

„M-am gandit la arta publica de ceva vreme si am simtit ca, in ciuda faptului ca exista o multime de arta in New York City, cea mai mare parte a acesteia nu este accesibila publicului larg in fiecare zi”, subliniaza Ender initiativa intr-un alt interviu pentru publicatia Greenpointers.

ONG-ul North Brooklyn Mutual Aid are mai multe initiative de dezvoltare a cartierului, toate fiind deja adoptate de locuitori.

De curand, au lansat si mai multe magazine gratuite, unde oamenii doneaza lucrurile pe care nu le mai folosesc – carti, jocuri, alimente, haine, articole de toaleta si de uz casnic si multe altele. Initiativa se bazeaza pe principiul “ia ceea ce ai nevoie, ofera ceea ce poti”.

Citește în continuare