Skip to content

Nicki Minaj va plati 450.000 de dolari cantaretei Tracy Chapman in disputa privind incalcarea drepturilor de autor

Nicki Minaj a fost trimisa in judecata dupa ce a folosit pentru single-ul „Sorry” elemente din piesa „Baby Can I Hold You” din 1988, interpretata de Chapman. Melodia „Sorry” este o colaborare cu Nas din 2018, care nu a fost niciodata lansata oficial, dar a fost difuzata de Funkmaster Flex, un popular DJ de radio, pe postul Hot 97 din New York, cat si online.

Chapman a depus dosarul in octombrie 2018, iar procesul a inceput dupa cateva luni de la lansarea albumului „Queen” a lui Minaj. La finalul lunii trecute, documentele instantei de la Curtea Federala din California, unde se afla cazul, au dezvaluit ca a avut loc o intelegere extrajudiciara intre cele doua parti privind incalcarea drepturilor de autor impotriva lui Minaj. Ambele parti au fost de acord ca 450.000 de dolari reprezinta o suma rezonabila pentru o judecata de drepturi de autor asupra acestei controverse.

Chapman a acuzat-o pe Nicki Minaj ca a folosit piesa „Baby Can I Hold You” fara permisiunea sa, chiar daca aceasta si reprezentantii sai au solicitat o licenta pentru compozitia lui Chapman, insa au fost refuzati.

Minaj sustine ca a realizat piesa „Sorry” fara o licenta de la Chapman deoarece a fost protejata de doctrina „utilizarii corecte” – o exceptie de la legea drepturilor de autor care permite creatorilor sa imprumute materiale protejate prin drepturi de autor in anumite conditii.

Disputa lor a ridicat mai multe intrebari in randul muzicienilor si a companiilor din industria muzicala legate de incalcarea drepturilor de autor sau permisiunile artistilor de a experimenta in studio melodiile altora.

Documentele instantei arata ca avocatii lui Minaj i-au oferit lui Chapamn 450.000 de dolari, „inclusiv toate costurile si onorariile avocatilor suportate pana in prezent”, pe 17 decembrie, iar echipa lui Chapman a acceptat-o ​​pe 30 decembrie. Intr-o declaratie recenta, Tracy Chapman a spus ca este multumita de rezultat, „care afirma ca drepturile artistilor sunt protejate de lege si ar trebui respectate si de artisti”.

Cu toate acestea, judecatoarea a permis cazului sa treaca la proces cu privire la modul in care piesa a ajuns la DJ-ul Funkmaster Flex, acesta sustinand ca a primit-o „de la unul dintre bloggerii sai”.

Nascuta in Cleveland, Ohio, cantareata si compozitoarea americana Tracy Chapman a devenit faimoasa international la sfarsitul anilor 1980 si 1990 cu piese precum „Give Me One Reason” si „Fast Car”.

Lansat in primavara anului 1988, albumul de debut „Tracy Chapman” a avut un succes rasunator care i-a adus in palmares mai multe premii Grammy, printre care trofeele pentru cel mai bun artist nou si pentru cel mai bun album folk. Single-ul „Fast Car” a fost unul dintre cele mai cunoscute si apreciate melodii de pe disc.

Cantareata a inregistrat in total opt albume de studio, inclusiv „New Beginning”, cel care i-a adus un alt premiu Grammy la categoria cel mai bun cantec rock, pentru melodia Give Me One Reason” si albumul „Our Bright Future”, ultimul material discografic scos pe piata in 2008.

Chapman a participat la numeroase concerte caritabile, iar in prezent este activista pentru drepturile omului si sustine ca isi valorifica statutul pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi si pentru a aduce in atentia oamenilor probleme umanitare importante.

Citește în continuare