Skip to content

Noaptea Muzeelor are loc pe 12 iunie in 185 de spatii culturale din 72 de localitati. Expozitii, interventii, experimente artistice, proiectii, spectacole, concerte si tururi interactive sunt pregatite pentru public.

Cea de a 17-a editie a Noptii Muzeelor va avea loc sambata, 12 iunie, la nivel national, si propune publicului expozitii, interventii si experimente artistice, proiectii, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar si unele activari in mediul online. 

Din programul Noaptea Muzeelor fac parte muzee si case memoriale, galerii de arta, institute culturale, saloane si studiouri creative, castele, palate, cetati, mori, teatre, universitati, cinematografe, biblioteci, memoriale ale terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lacase de cult sau case ale experimentelor.

Anul acesta, conform organizatorilor, Noaptea Muzeelor 2021 este prezenta in 185 de spatii culturale din 72 de localitati, provenind din 37 de judete ale tarii. Dintre acestea, 43 de puncte culturale de interes sunt raspandite numai in Bucuresti, adevarate „camere urbane” in care publicul se poate bucura de o serie de interventii artistice si culturale inedite si interactive. Muzeul National de Geologie din Bucuresti, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” si marea majoritate a muzeelor Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online. 

Expozitii inedite din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, un muzeu-hub cu instalatii interactive, animatii si reconstituiri istorice legate de elementul apei sau Muzeul Colectivizarii deschis in comuna Tamaseni, jud. Neamt, sunt pentru prima data deschise publicului pentru acest eveniment.

De la Comana la Iasi, de la Bucuresti la Aiud si de la Craiova la Dorohoi sau Cluj-Napoca, editia Noaptea Muzeelor de anul acesta trece prin toate colturile tarii si este foarte efervescenta, creativa si incluziva. Avem peste 180 de activari artistice in toata tara si ne bucuram foarte mult ca, dupa un an extrem de complicat, in care am stat foarte mult in mediul online, putem invita publicul si comunitatile la zeci de evenimente culturale primitoare, ca in vremurile bune”,a declarat Dragos Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor este un proiect initiat in urma cu 17 ani de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizata anual pe plan european, iar in Romania de catre Reteaua Nationala de Muzeelor (RNMR).

Anul trecut, in contextul pandemiei COVID-19, intr-o perioada extrem de dificila la nivel mondial pentru sectorul cultural, peste 60 de muzee si operatori culturali din toata tara au sarbatorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfasurate in marea lor majoritate in mediul online.

Detalii complete si actualizate despre organizarea generala si programul evenimentelor sunt disponibile pe canalul Noaptea Muzeelor, precum si pe retelele de comunicare ale institutiilor culturale implicate.

Citește în continuare