Skip to content

(galerie foto) Noile colectii de moda Marc Jacobs si Jacquemus. Marc Jacobs s-a inspirat din filmul Blade Runner. Jacquemus a adus omagii Printesei Diana si Reginei Marie Antoinette si a prezentat colectia in gradinile Palatului Versailles.

Zilele acestea au fost lansate colectiile a doi dintre cei mai importanti designeri din industria modei: Marc Jacobs si Simon Jacquemus. In timp ce Jacobs a surprins print-o defilare de moda care a durat mai putin de trei minute — un posibil record in lumea designerilor de lux — Jacquemus a organizat un eveniment grandios in jurul lacului din gradinile Palatului Versailles. Va invitam sa le descoperiti mai jos.

Durata defilarii de moda Marc Jacobs a fost de fapt un comentariu despre capacitatea de concentrare a oamenilor.

In mod obisnuit, defilarile de moda dureaza de la 5 minute in sus, existand designeri care aleg sa creeze showuri de moda intinse la peste 30 de minute pentru a justifica atat costurile de productie dar si prezenta unor invitati cheie care sunt antamati special pentru evenimentul respectiv. In cazul lui Marc Jacobs, colectia pentru toamna 2023 a fost prezentata in mai putin de trei minute.

Defilarea a avut loc in interiorul Bibliotecii Publice din New York, sub semnul tehnologiei. Desi unii invitati au zburat din Europa pentru a-i vedea noile creatii, multi dintre ei au fost surprinsi ca evenimentul a durat mai putin de 5 minute, cele 29 de modele au defilat in graba pe podium, fiind insotite la final de Marc Jacobs care a avut o iesire scurta pentru aplauze si o reverenta.

Durata defilarii a fost atat un comentariu la adresa capacitatii de concentrare a oamenilor — care este tot mai mica, fiind influentata predominant de utilizarea retelelor de socializare —, dar si de ciclul accelerat de tendinte din industria modei. 

Inspirat de influenta tehnologiei in vietile noastre, Jacobs si-a insotit colectia de un text scris de ChatGPT.

Ca un comentariu asupra relatiei dintre om, moda si tehnologie, Marc Jacobs a tinut sa atraga atentia asupra modului robotic care caracterizeaza tehnologia Open AI. Astfel, textul care descrie noua lui colectie a fost scris de software-ul ChatGPT care utilizeaza Inteligenta Artificiala pentru a crea mesaje dupa anumite tipare.

„Spectacolul de moda Marc Jacobs a captivat publicul cu abordarea sa inovatoare de a imbina croiala inspirata de moda masculina cu estetica feminina. Iar rochiile, asociate cu colanti negri, sosete si pantofi cu toc, au fost modificate pentru a pune accentul pe formele feminine.” este descrierea colectiei realizata de ChatGPT. 

In ciuda descrierii generaliste care ar putea fi aplicata aproape oricarei colectii lansate de Jacobs in ultimii 10 ani, noua colectie a avut un punct de plecare specific, fiind inspirata de personajul Daryl Hannah din franciza cinematografica Blade Runner. Majoritatea tinutelor sunt alb-negru, inspirate din anii ‘1980.

Mai jos puteti urmari scurta defilare a colectiei.

Noua colectie a designerului francez Simon Porte Jacquemus a fost inspirata de Printesa Diana si Regina Marie Antoinette.

Considerat una dintre vedetele in ascensiune in industria modei — colectiile lui stabilind noi tendinte in moda europeana — Jacquemus a organizat una dintre cele mai luxoase prezentari de moda ale sezonului. Designerul a invitat celebritati precum Victoria Beckham, David Beckham, Eva Longoria, Monica Bellucci sau Claire Foy sa se plimbe cu barca pe lacul din gradinile Palatului Versailles si sa urmareasca defilarea Jacquemus.

Astfel, designerul francez a transformat primul rand de scaune, traditional pentru aproape toate defilarile de moda, in primul rand de barci. Atmofera a avut un aer romantic, celebritatile aveau umbrele retro si urmareau modelele care defilau in noile tinute Jacquemus pe un covor rosu amplasat pe marginea apei.

Spectacolul s-a numit „Le Chouchou”, fiind inspirat de formele bufante ale rochiilor din noua lui colectie de toamna 2023. 

Jacquemus a declarat ca a inceput sa planifice spectacolul inainte de a avea unda verde de la administratorii Palatului Versailles: „in timpul primei intalniri mi s-a spus ca nu va fi posibil. Acum, este o nebunie, am un contract pe un an”, a adaugat el, promitand ca va urma „ceva special”.

S-a lucrat aproape un an pentru a negocia si aproba scenariul de vis pe care Jacquemus si l-a imaginat la Versailles. Astfel, Simon a mers pe urmele idolului sau, Karl Lagerfeld, care la randul lui a organizat o defilare a colectiei Chanel Cruise 2012 in jurul fantanilor din gradinile Versailles.

Jacquemus s-a declarat inspirat de Printesa Diana, spunand ca a fost dintotdeauna obsedat de personalitatea, in anii ’90 obisnuia sa colectioneze revistele in care aparea. Astfel, a creat o rochie alba cu buline negre precum si siluete inspirate din anii ’80 menite sa redea ideea unei „printese moderne”.

In ceea ce priveste abundenta de tutu-uri de balet a colectiei, designerul a mentionat-o pe Regina Marie Antoinette ca inspiratie: „Am vrut ceva foarte elegant, inspirat de balet, chiar si pentru barbati”.

Desi noile piese vestimentare se inscriu predominant in estetica celor mai recente colectii Jacquemus, designerul a surprins prin abundenta de dantelarie si topuri care ar putea fi purtate mai degraba ca lenjerie intima.

Citește în continuare