Skip to content

(galerie foto) Noua colectie Alexander McQueen SS22 a fost prezentata intr-o bula, pe un acoperis din Londra.

Designerul Sarah Burton a prezentat noua colectie Alexander McQueen pentru primavara-vara 2022 (SS22) pe un acoperis din estul Londrei. Defilarea, care in trecut ar fi avut loc in cadrul Saptamanii Modei de la Paris, s-a desfasurat in capitala Marii Britanii, intr-o cupola instalata la etajul 11 deasupra unei parcari din Tobacco Dock. 

Intregul concept al noii colectii a fost inspirat de modul in care munca isi face loc in vietile cotidiene iar scenografia defilarii de moda a venit sa completeze aceasta idee. Bula McQueen este, pe de o parte, o metafora pentru bula in care a trait fiecare om in ultimul an si jumatate, de la instalarea pandemiei, dar si un mod intentionat de a schimba linia orizontului londonez, fiind dominat deja de cladiri de birouri in care muncesc potentialii clienti ai brandului.

Decorul a fost creat de Smijljan Radic, un arhitect chilean care a devenit un colaborator frecvent al casei de moda.

Radic este cunoscut atat pentru decorul magazinului principal Alexander McQueen de pe Old Bond Street din Londra care este dominat de elemente naturale si forme organice dar si pentru pavilionul creat in 2014 la Serpentine Gallery unde a prezentat ruine false inspirate de templurile vechi japoneze.

Pentru a accentua influenta pe care a avut-o metropola londoneza in noua colectie, scaunele invitatilor la defilare au fost asezate in cercuri concentrice intr-un mod similar cu impartirea in zone a orasului. In timp ce viziunea lui Burton pentru colectia din vara 2021 a fost inspirata din zonele mlastinoase ale raului Tamisa care traverseaza capitala, pentru vara viitoare s-a orientat catre cerul Londrei care este mereu schimbator. Coloana sonora a defilarii a continuat aceasta idee si a inceput cu sunete de tunere si fulgere urmate de melodiile“Safe From Harm” de la Massive Attack si “Yesterday Faded” de la Daniel Avery.

Mai jos puteti urmari defilarea Alexander McQueen primavara-vara 2022.

In declaratia oficiala de pe site-ul McQueen care descrie noua colectie, Sarah Burton a explicat ca „ne-am mutat de la apa la cerul mereu schimbator si la maretia atotcuprinzatoare pe care o reprezinta.” Designerul face referire la privelistea pe care o are de pe acoperisul atelierului McQueen unde linia orizontului este vizibila de la Catedrala Sfantul Paul pana la London Eye.

Conceptul cerului schimbator este reprezentat vizibil in noua colectie care include imprimeuri cu nori de furtuna si nori linistiti, o trecere de la senin si seren la furtunos si chiar sinistru: „Natura are aceasta putere, intensitate si calitate incontrolabila – este calma, periculoasa si frumoasa in acelasi timp, ofera diferite feluri de lumini, sentimente si emotii. Se schimba mereu.”

Ideea cerului se reflecta si in nuantele alese pentru noile tinute care oscileaza intre alb, gri, bleu, denim si albastru inchis – cu 2 pete de culoare roz si o singura rochie galbena sub forma unui soare. Insa mai exista un alt concept integrat in stilul hainelor si accesoriilor, inclusiv in juxtapunerile neobisnuite de texturi de piele si denim. Ideea este explicata tot de Burton in afirmatia creativa a colectiei: „Pentru ca nu am organizat o defilare in ultimii ani, ne-am concentrat mult mai bine asupra a ceea ce facem si am distilat ideile. Fiecare dintre noi a lucrat de acasa si atunci cand vedeam primele imagini cu o rochie, era tot timpul pozata langa o masina de spalat sau inconjurata de copiii colegilor mei. Acest lucru m-a facut sa ma gandesc mult mai mult la nevoile celor care poarta hainele si sa rafinez cumva ceea ce este cu adevarat important”.

Intr-un mod de lucru neobisnuit, hainele au fost create special pe masurile modelelor care urmau sa defileze in prezentarea de moda si nu au urmat masurile esalonate de „sample-size” in care ar trebui sa se potriveasca orice model. Inclusiv accesorizarea tinutelor a fost realizata in functie de stilul personal al acestora: „Fetele noastre din defilare sunt mereu cu picioarele pe pamant – in bocanci sau pantofi sport.” In mod surprinzator, rezultatul este un contrast de haine foarte elegante pe alocuri, purtate cu tenisi sau pantofi sport cu talpa mai ridicata (toc fals).

Colectia este definita prin contraste, echilibreaza stilul feminin cu cel masculin si include suprapuneri de materiale delicate si fine cu corsete din piele sau metalice, combinatii de tulle si stofa, romantic si business, bustiere purtate pe sub jachete din piele. Este o noua directie pentru stilul McQueen care devenise extrem de romantic in ultimii ani, cu forme de trandafiri.

In galeria foto de mai jos va puteti bucura de noua colectie.

Citește în continuare