Skip to content

Pe HBO a aparut primul episod The Gilded Age, scris de Julian Fellowes, creatorul Downton Abbey. Povestea aristocratilor americani care s-au imbogatit „peste noapte” in anii 1880 le are in distributie pe Cynthia Nixon, Christine Baranski si Louisa Jacobson, fiica lui Meryl Streep.

Dupa 12 ani in care proiectul s-a aflat in diferite stadii de dezvoltare, serialul „Gilded Age” a debutat pe 25 ianuarie pe HBOGO cu un prim episod din cele 10 care vor fi disponibile in acest sezon. 

Scenariul a fost scris de Julian Fellowes, premiat cu Oscar, BAFTA si Emmy pentru „Gosford Park” si „Downton Abbey” alaturi de Sonja Warfield (care a mai scris pentru „Will & Grace”).

Cele 10 episoade au 2 doi regizori: Salli Richardson-Whitfield si Michael Engler, cunoscut pentru munca la mai multe episoade din serialul „Downton Abbey”, primul film Downton si al doilea care va fi lansat in curand, „Sex and City” si „30 Rock”. De altfel, o mare parte din echipa de producatori care a lucrat la Downton Abbey a coordonat si noul serial.

„The Gilded Age” si-a luat numele din una dintre cele mai captivante ere din istoria Statelor Unite si exploreaza vietile aristocratilor americani din New York in anii 1880. 

A fost o perioada de ascensiune economica pentru numerosi imigranti mutati din Europa care au reusit sa deschida afaceri de succes in SUA si au creat „nouveau riches” – un grup de oameni imbogatiti intr-un timp foarte scurt care incercau sa isi gaseasca locul intr-o societate dominata de ranguri si standarde sociale.

Serialul incepe in 1882 si spune povestea lui Marian Brook – jucata de Louisa Jacobson, fiica lui Meryl Streep – care se muta din Pennsylvania la New York dupa moartea tatalui pentru a locui cu matusile ei bogate, Agnes van Rhijn – interpretata de Christine Baranski – si Ada Brook – interpretata de Cynthia Nixon. Marian este insotita de Peggy Scott – (Denée Benton) –  o tanara care aspira sa devina scriitoare si care cauta un nou inceput. Imediat dupa sosirea in oras, Marian si Peggy sunt prinse intr-un razboi social cu una dintre matusile ei si vecinul acestia, George Russell – un magnat din industria feroviara (Morgan Spector) – si sotia acestuia, Bertha Russell ( Carrie Coon).

Serialul vorbeste despre un moment istoric in care cei care veneau din generatia cu „bani vechi” si cei cu „bani noi” se luptau pentru putere si pentru a-si pastra locul intr-o lume elitista, foarte reticenta fata de „nouveau riches”. Era o lume tensionata in care averile uriase erau castigate si pierdute peste noapte, iar discutiile despre bani si economie erau, in premiera in istorie, subiectul principal si un principiu care le guverna vietile oamenilor.

Mai jos puteti urmari un trailer al serialului.

„The Gilded Age” abordeaza teme precum bogatia, regulile societatii , patriarhatul, rasismul, sexismul si povestile de dragoste dintre aristocrati si cei mai putin privilegiati. 

Serialul are mai multe roluri principale si secundare decat majoritatea productiilor de televiziune si exploreaza ideea a doua lumi: „upstairs” – formata din aristocratii care locuiesc deasupra parterului si „downstairs”, lumea servitorilor care lucra in subsol sau demisol. Aceste lumi sunt impartite la randul lor in alte doua lumi, aristocratii si nouveau riches, in care servitorii sunt deseori mai snobi decat angajatorii lor. Unii critici cinefili au descris atitudinea servitorilor ca fiind un „Gossip Girl din anii 1880„. 

Din distributie mai fac parte si Taissa Farmiga, Blake Ritson, Simon Jones, Harry Richardson, Thomas Cocquerel si Jack Gilpin. Alaturi ei mai apar in roluri mici actori precum Jeanne Tripplehorn, Audra McDonald, Kelli O’Hara, Donna Murphy – in rolul Doamnei Astor, cea mai cunoscuta si influenta aristocrata a vremurilor – Michael Cerveris, Debra Monk, Katie Finneran, Celia Keenan-Bolger, Kristine Nielsen sau Nathan Lane.

Intrebarea pe care au adresat-o creatorii serialului este: „Expusa intr-o lume aflata in pragul epocii moderne, va reusi Marian sa urmeze regulile societatii sau isi va crea propriul drum?”

Intr-un interviu acordat publicatiei Los Angeles Times, Julian Fellowes a declarat ca „Acesti oameni erau extraordinari. Este de inteles de ce ii speriau pe cei din garda veche, pentru ca nu aveau limite. Daca isi doreau sa ridice un palat, il construiau. Daca isi doreau sa cumpere un yacht, il cumparau. Iar vechea garda din New York nu era deloc asa. Deodata, acest val de couture a navalit peste ei.”

Dupa ce a fost anuntat in septembrie 2019 ca fiind produs de HBO, filmarile pentru „The Gilded Age” au inceput in februarie 2021, cu un an intarziere din cauza pandemiei. Rezultatul este un spectacol vizual care include costume mai extravagante decat in „Downton Abbey” sau „Bridgerton”, decoruri spectaculoase si un intreg oras din suburbiile New York-ului – Troy – care a fost transformat pentru a reda atmosfera anilor 1880-1890.

In timp ce Downton Abbey explora moda anilor ’20 cand siluetele doamnelor incepeau sa fie influentate de ceea ce avea sa devina stilul vestimentar modern, „The Gilded Age” se afla sub influenta epocii victoriene cu gulere inalte, maneci bufante, rochii din satin cu corset, panier cu forfota, manusi, pene si bijuterii somptuoase care formeaza un deliciu estetic.

Costumele vor fi cu siguranta un punct de atractie si interes major pentru noul serial. Producatorii si-au stabilit un scop de a avea o acuratete istorica exceptionala in privinta etichetelor sociale. Au fost create de Kasia Walicka-Maimone, un designer de origine poloneza cunoscuta pentru „The Goldfinch”, „Capote”, „Bridge of Spies”, „Moneyball” si „Moonrise Kingdom” in regia lui Wes Anderson.

Walicka-Simone a declarat ca a pornit procesul de creatie de la materiale deoarece „scenariile lui Julian Fellowes sunt foarte specifice si precise, personajele sunt descrise exceptional iar materialele stabilesc tonul costumului.” A lucrat alaturi de asistentul Patrick Wiley, au creat zeci de moodboard-uri pe care i le-au prezentat cu emotii lui Fellowes, un expert in filme si seriale de epoca, extrem de meticulos in privinta aspectului fizic al personajelor sale. In final, scenaristul a fost de acord sa adopte o viziune ceva mai moderna fata de referintele istorice.

Perioada „The Gilded Age” care a durat din 1870 pana in 1900 a coincis cu „La Belle Epoque” din Franta iar moda americana era puternic influentata de tot ce se purta in Paris. Desi era un moment in care drepturile femeilor deveneau din ce in ce mai prezente in discutiile publice, doamnele aristocrate obisnuiau sa urmeze regulile sociale cu strictete si schimbau trei tinute pe zi. Fiecare femeie bogata trebuia sa aiba o rochie de dimineata, una pentru pranz, una pentru pentru dupa-amiaza care era purtata la o iesire la ceai, intr-o vizita sau plimbare, o rochie de bal si o capa care putea fi purtata deasupra acestor tinute. Fiecare rochie trebuia sa fie lunga pana in pamant si era ornamentata cu funde, butoni, nasturi, dantela, volane si cristale.

In plus, parul si machiajul se schimbau de cateva ori pe parcursul zilei astfel ca sarcina de a crea costumele pentru serial a fost descrisa de Walicka-Simone ca fiind „atat epuizanta si suprasolicitanta, dar si minunata”.

Coloana sonora a seriei a fost compusa de Harry Gregson-Williams si Rupert Gregson-Williams. Desi sunt frati, cei doi lucreaza de obicei in locuri diferite, la proiecte diferite.

Harry lucreaza in Los Angeles si este cunoscut pentru „The Martian” si „The Last Duel” iar Rupert lucreaza langa Londra si are in portofoliu blockbustere precum „Wonder Woman” si „Aquaman”. Este a doua oara cand colaboreaza, dupa seria Hulu „Catch-22”.

Au fost compuse in jur de 35-40 de minute de muzica pentru fiecare episod. Acestea au fost scrise, aprobate, orchestrate si inregistrate live. Desi au lucrat cu o orchestra formata din 48 de instrumentisti, pentru a reda atmosfera din New York a anilor respectivi au introdus elemente si sunete neconventionale pentru a surprinde publicul si a accentua ideea unei „dispute intre oamenii cu bani noi si cei cu bani vechi”. Printre acestea s-au numarat un fel de tambal, ukulele si un instrument finlandez cu coarde numit kantele.

Tema principala a serialului poate fi ascultata mai jos.

Va invitam sa urmariti serialul pe HBOGO iar daca va doriti sa aflati mai multe despre actori si procesul de creatie al povestii, HBO a lansat un site al serialului si un podcast oficial in care Fellowes isi explica in detaliu viziunea pentru „The Gilded Age”.

Termenul „The Gilded Age” a inceput sa fie utilizat in anii 1920-1930 si a fost imprumutat din titlul romanului scris de Mark Twain si Charles Dudley Warner in 1873: „The Gilded Age: A tale of today” care satiriza o noua epoca in care problemele serioase erau „mascate de o poleiala cu foita de aur”.

Perioada este caracteristica in special zonelor din nordul si vestul Statelor Unite intr-un moment in care industrializarea avea nevoie de forta de munca masiva iar salariile erau mult mai mari decat in Europa. Astfel, milioane de europeni s-au relocat in SUA in cautarea unei vieti mai bune. Unii au reusit si au devenit povesti de succes, altii au esuat si au trait in saracie.

In aceeasi perioada, salariul mediul anual a crescut de la 380 de dolari in 1880 la 564 de dolari in 1890, o crestere de 48%. In acelasi timp, a crescut disparitate financiara, 2% dintre cei mai bogati americani detineau peste 30% din averea tarii iar primii 10% detineau peste 75% din capitalul existent.

A fost o perioada caracterizata printr-un materialism excesiv, coruptie flagranta si de aparitia unor antreprenori care au ajuns sa controleze industriile otelului, petrolului si transporturilor. Printre cei mai cunoscuti se numara cei care au fondat cele mai bogate si puternice familii care conduc lumea astazi: Rockefeller, Carnegie, Vanderbilt, Stanford si Morgan.

Mai multe despre aceasta perioada puteti afla mai jos.

Citește în continuare