Skip to content

La mai bine de 50 de ani de la destramarea The Beatles, trupa a anuntat lansarea „ultimului lor cantec”. Se numeste Now And Then a fost scris de Lennon si daruit de Yoko Ono lui Paul McCarney dupa moartea lui John.

La mai bine de 50 de ani de la destramarea The Beatles, trupa a anuntat lansarea „ultimului lor cantec”.

Intitulat Now And Then, acesta se bazeaza pe o inregistrare demo din anii 1970 a lui John Lennon si a fost finalizat anul trecut de Sir Paul McCartney si Sir Ringo Starr.

Sir Paul a prezentat cantecul intr-un interviu acordat BBC in aceasta vara, spunand ca tehnologia AI a fost folosita pentru a „extrage” vocea lui Lennon de pe o caseta veche.

Piesa va fi difuzata in premiera joi, 2 noiembrie si va aparea pe versiunile nou-remasterizate ale albumelor Red si Blue ale trupei The Beatles, care vor fi publice pe 10 noiembrie.

Lansate initial in 1973, compilatiile care acopera intreaga cariera au fost descrise de revista Rolling Stone ca fiind „probabil cele mai influente albume de mari succese din istorie”.

Cele doua volume, care cuprind de la Love Me Do pana la The Long And Winding Road, sunt impartite intre primele zile de glorie ale trupei (albumul Red) si ultima perioada mai experimentala si mai expansiva (albumul Blue).

Intr-un comunicat de presa, supravietuitorii din trupa Beatles au declarat ca finalizarea cantecului a fost o experienta suprarealista.

„Era acolo, vocea lui John, limpede ca un cristal”, a spus Sir Paul. „Este destul de emotionant. Si noi toti cantam pe aceasta melodie, este o inregistrare autentica Beatles. In 2023, sa lucrezi inca la muzica Beatles si sa fii pe cale sa lansezi un nou cantec pe care publicul nu l-a auzit, cred ca este un lucru interesant.”

Now And Then a fost scrisa initial de John Lennon dupa despartirea trupei Beatles in 197.

Un cantec de dragoste este adresat unui vechi prieten (sau iubit), caruia Lennon ii declara: „Nu, nu: „Acum si atunci, mi-e dor de tine / Acum si atunci, vreau sa te intorci la mine”.

Dupa ce Lennon a fost impuscat mortal in fata blocului sau din New York in decembrie 1980, vaduva sa, Yoko Ono, i-a daruit cantecul lui Sir Paul.

Acesta se afla pe o caseta etichetata „For Paul”, care continea, de asemenea, versiuni timpurii ale pieselor Free As A Bird si Real Love – pe care ceilalti membri ai trupei Beatles le-au slefuit si le-au lansat ca single-uri in 1995 si 1996, ca parte a proiectului Anthology.

Trupa a incercat sa inregistreze Now And Then, dar sesiunea a fost rapid abandonata – chitaristul George Harrison spunand ca calitatea inregistrarii lui Lennon a fost „o porcarie”.

Sir Paul si-a dorit de atunci sa finalizeze cantecul – iar progresele in tehnologia audio au facut in sfarsit acest lucru posibil.

Povestea a inceput odata cu lansarea documentarului Get Back al trupei The Beatles in 2021. Regizorul Peter Jackson si echipa sa au dezvoltat un nou software care le-a permis sa „de-mixeze” inregistrarile mono din anii 1970 pentru a izola instrumentele si vocile. Aceeasi tehnologie a fost folosita anul trecut pentru a crea un nou mixaj al albumului Revolver al trupei. Producatorul Giles Martin a declarat pentru BBC ca software-ul a folosit elemente de inteligenta artificiala si invatare automata pentru a separa sunetele care se suprapun.

Lansarea piesei Now And Then va fi precedata de un documentar despre realizarea melodiei, care va avea premiera miercuri, 1 noiembrie.

Pentru a corela cu toate acestea, BBC a anuntat un nou podcast in sase parti despre povestea grupului nascut la Liverpool.

Citește în continuare