Skip to content

„Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii”, filmul lui Radu Jude intra de vineri in cinematografe. In distributie sunt Ilinca Manolache, Ovidiu Pirsan, Dorina Lazar si László Miske

Cel mai nou film scris si regizat de Radu Jude, „Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii” („Do Not Expect Too Much from the End of the World”), intra in cinematografe de maine.

In film, Angela (Ilinca Manolache), asistenta de productie, traverseaza Bucurestiul pentru castingul unei reclame despre protectia muncii, comandata de o multinationala. Ca o Alice in Tara Minunilor intalneste in drumul ei epuizant oameni de afaceri, adevarati hartuitori, victime ale accidentelor la locul de munca, un partener de sex, propriul sau avatar digital (Bobita), o alta Angela (Dorina Lazar) dintr-un film mai vechi al lui Lucian Bratu, „Angela merge mai departe”, dar si pe stranepoata lui Goethe (Nina Hoss).

In rolurile principale sunt pe Ilinca Manolache, Ovidiu Pirsan, Dorina Lazar si László Miske, alaturi de celebra actrita germana Nina Hoss. Din distributie mai fac parte actorii Katia Pascariu, Serban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Sofia Nicolaescu si regretata Adina Cristescu, care ne-a parasit recent.

Intr-o aparitie speciala – cineastul Uwe Boll.

“Scenariul a fost construit pas cu pas, ideea de a crea un montaj in care sa intre, pe langa povestea principala, povestea avatarului Ilincai, apoi imaginile din ‘Angela merge mai departe’ de Lucian Bratu, si la un moment dat atunci cand pregateam impreuna cu Ada Solomon si cu Adrian Sitaru o aplicatie pentru Luxemburg a trebuit sa facem o prezentare a proiectului si feed-back-ul a fost ca nu inteleg care sunt imaginile contemporane si cele din filmul anului ’80. Mi-am dat seama ca putem avea o problema. Am hotarat incetul cu incetul sa schimbam stilul de imagine. Am filmat nu doar alb negru dar si pe pelicula de 16 mm si dintr-un soi de dorinta de a experimenta cu un suport care e aproape  pe cale de disparitie. Diferenta intre cinema si alte arte este ca odata ce o tehnologie se impune cele de dinainte au tendinta sa dispara. Eu imi doresc sa pastrez multe din lucrurile care tin si de tehnica cinematografului mai veche pentru ca vad acolo niste potentiale care nu s-au implinit cu totul. Imi doream ca filmul sa aiba un aspect de colaj, de lucruri amestecate, in felul asta mi s-a parut ca imaginea alb negru ofera un contrast celorlalte formate. E si un mod de a invita spectatorii sa priveasca filmul, imi doresc un raport critic, analitic., a spus Radu Jude intr-o conferinta de presa. 

In film apar persoane cu dizabilitati si regizorul Radu Jude spune ca si-a dorit de la inceput sa nu lucreze cu actori care sa joace rolurile lor, ci chiar cu persoane aflate in aceasta situatie pentru „ca mi s-a parut important”. 

Titlul filmului „Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii” „este un aforism de Stanisław Jerzy Lec pe care l-am imprumutat si imi place pentru ca ofera un soi de contradictie, exista evident un sentiment de sfarsit provocat de tot mai multe lucruri, dincolo de criza economica, de ce se intampla in Ucraina, in Israel, in Gaza, dar in acelasi timp exista o anumita ironie in titlu si mi s-a parut ca reprezinta foarte bine cele doua directii in care filmul functioneaza: o directie serioasa si pesimista si una optimista si ironica”. 

„Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii” a avut premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mentiune din partea Juriului Ecumenic si Premiul I din partea Juriului Tinerilor.

Filmul este propunerea Romaniei pentru Premiile Oscar 2024, categoria “Cel mai bun lungmetraj international” si pana la anuntarea selectiei finale, acesta este prezent atat in programele competiționale sau ca invitat special in cadrul celor mai importante festivaluri de film din lume, precum: New York, Chicago, Toronto, BFI London, Pusan, Viennale etc.

Radu Jude spera ca noul sau film „Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii” („Do Not Expect Too Much from the End of the World”) sa trezeasca in spectator o reflectie: „Daca as face filme pentru festivaluri, as taia lucrurile care sunt specific romanesti pentru ca ele provoaca oarecare confuzie”. Pelicula este propunerea Romaniei pentru o nominalizare la Premiile Oscar 2024, categoria „Cel mai bun lungmetraj international”.

Radu Jude spune ca este deschis la toate reactiile publicului si toate sunt importante pentru el. „Daca cinema-ul e o arta populara, nu e in sensul in care toata lumea e interesata, ci mai degraba ca toata lumea are o opinie fara sa se jeneze”, dupa cum spune Godard. „Cred ca reactia violenta fata de un film e primul pas pentru a-l accepta”, a subliniat Radu Jude. 

In privinta reactiilor dupa vizionarile din festivaluri, Radu Jude a precizat ca „e un film care e foarte confuzant pentru straini si filmele mele au o dimensiune locala foarte puternica. Mi se spune ca fac filme pentru festivaluri. Daca as face filme pentru festivaluri, as taia lucrurile care sunt specific romanesti pentru ca ele provoaca oarecare confuzie. In ‘Angela merge mai departe’ e interesant de citit cronicile pentru ca oamenii inteleg fiecare ce poate. Un film e cu atat mai bun cu cat ai mai multe de spus, spunea Jean Renoir. Foarte multa lume s-a recunoscut in tipul asta de munca care e foarte nesigura, in care nu mai exista siguranta locului de munca undeva. Mi se pare ca filmul suprinde, fara sa-mi fi propus, o dimensiune universala”, a precizat Jude in aceeasi conferinta de presa.

Citește în continuare