Skip to content

Un nou spectacol „Tartuffe” se monteaza la Teatrul Mic in regia lui Gelu Colceag. Vlad Logigan, Alina Petrica, Rares Florin Stoica in rolurile principale

Teatrul Mic prezinta vineri, 10 februarie, de la ora 19.00, la Sala Atelier, premiera oficiala a spectacolului „ Tartuffe sau Impostorul”, in traducerea, adaptarea si directia de scena a lui Gelu Colceag, „Tartuffe sau Impostorul” este considerata una dintre cele mai puternice si controversate comedii din literatura mondiala, scrisa cu scopul de a denunta fanatismul religios si ipocrizia nobililor si marilor burghezi in secolul al XVII-lea.

Prin versiunea montata pe scena Teatrului Mic, regizorul Gelu Colceag propune publicului un spectacol de teatru in teatru, in care exploreaza cu subtilitate efectele comice produse de intriga si de dramatismul situatiilor.

Noua productie ii are in distributie pe Vlad Logigan, Gabi Costin, Alina Petrica, Ana Bianca Popescu, Mihaela Radescu / Dana Dembinski, Vlad Corbeanu, Rares Florin Stoica, Oana Laura Gabriela, Alex Voicu, Viorel Cojanu, Andrei Seusan si Stefan Lupu. Decorul este semnat de Stefan Caragiu, iar costumele de Liliana Cenean.  

foto Andrei Gindac

Urmatoarele reprezentatii sunt programate pe 25 si 26 februarie si 18, 19 si 31 martie la Sala Atelier a Teatrului Mic – Str. Constantin Mille nr.16.  Biletele pot fi achizitionate online de pe site-ul www.teatrulmic.ro, si de la casele de bilete ale Teatrului MIC.

Spectacolul dupa textul lui Molière este unul care se afla in stagiunile mai multor teatre din tara, cu recente premiere montate la Teatrul Matei Visniec Suceava, in regia lui Madalin Hincu, la Teatrul Regina Maria din Oradea, in regia lui Vlad Trifas sau la Teatrul de Stat Constanta, in regia lui Horia Suru.

La Bucuresti, spectacolul s-a jucat in mai multe teatre, dupa cum urmeaza: o adaptare dupa László Bocsárdi la Teatrul de Comedie (2014), cu Tudor Chirila, Adrian Titieni, Irina Movila, Anghel Damian in rolurile principale sau cea in regia lui Alexandru Mazgareanu la Teatrul Odeon (2021), spectacolul jucandu-se si pe scena Teatrului Maria Filotti din Braila, cu Emilian Oprea, Valentin Terente, Andreea Vasile, Corina Bors, Liviu Pintileasa, Narcisa Novac, Adrian Stefan, Emilia Mocanu si Vlad Galer.

Totodata, o serie de reprezentatii ale lui Tartuffe au fost gandite de Laurian Oniga, care a montat pentru prima data spectacolul ca lucrare de licenta, in 1987, clasa prof. Mihai Malaimare – debutul actritei Manuela Ciucur (Teatrul Bulandra), urmand apoi mai multe puneri in scena la Cluj-Napoca si Arad.

Prima varianta a piesei care dateaza din anul 1664 a fost prezentata in fata regelui Ludovic al XIV-lea, dar a fost contestata si interzisa. Inclusiv arhiepiscopul Parisului a interzis spectacolul.

Ulterior, textul a putut fi jucat abia in februarie 1669, prin bunavointa Regelui Soare, si a reprezentat un adevarat succes. Molière a considerat ca acest tip de comedie insemna modul ideal de a critica ipocrizia, falsitatea, naivitatea si viclenia.

Citește în continuare