Skip to content

„Oameni de treaba” in regia lui Paul Negoescu intra zilele viitoare in cinematografele americane. Criticii internationali l-au comparat cu filme ale fratilor Coen si Tarantino. In Romania, filmul cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian si Crina Semciuc poate fi urmarit pe Netflix.

Filmul „Oameni de treaba”,regizat de Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian si Crina Semciuc va fi lansat zilele viitoare in cinematografele americane.

Fiind unul dintre putinele filme romanesti care s-a bucurat de succes international in ultimii ani,  lungmetrajul va avea premiera in New York pe 4 august la NYC’s Quad, urmata de o proiectie in Los Angeles la Laemmle Royal.

Filmul este o coproductie Romania-Bulgaria, fiind realizat de companiile romanesti Papillon Film, Tangaj Production si Avanpost Production, din Bulgaria de Screeing Emotions. A beneficiat de sustinere financiara din partea Centrului National al Cinematografiei atat din Romania cat si din Bulgaria dar si din programul Creative Europe – MEDIA, Eurimages, Mediacom Romania si Omnicom Media Group. Toti acesti sustinatori isi merita din plin mentiunile si arata o mica parte din parcursul pe care il realizeaza producatorii romani pentru a finanta filmele de autor si a le inscrie in circuitul internaitonal.

„Oameni de treaba” — lansat in SUA cu titlul „Men of Deeds”, a primit cele mai multe trofee la Premiile Gopo 2023, fiind lansat in premiera mondiala anul trecut la Festivalul de Film de la Sarajevo.

Comedia neagra care il are ca protagonist pe Iulian Postelnicu in rolul lui Ilie, un politist intr-un sat de granita din nordul Romaniei, s-a bucurat de aprecierea criticilor din strainatate si din tara, de un bogat circuit festivalier si a primit 10 nominalizari la Premiile Gopo 2023 ─ cu 6 trofee castigate, inclusiv pentru cea mai buna regie si cel mai bun lungmetraj al anului ─ si o premiera internationala in 2022 la Festivalul de Film de la Sarajevo.

Pana acum a fost selectat in peste 20 de festivaluri internationale, criticii de specialitate au apreciat in mod deosebit interpretarea exceptionala a lui Iulian Postelnicu care, pe langa premiul Gopo pentru cel mai bun actor in rol principal, are in palmares doua premii obtinute la Festivalul International de Film de la Cottbus (Germania) si Festivalul International al Filmului Francofon de la Namur (Belgia). 

Filmul a avut premiera nationala pe 25 noiembrie 2022 iar in luna aprilie a acestui an a fost lansat si pe Netflix unde poate fi urmarit in continuare. Trailerul international poate fi urmarit mai jos.

Oameni de treaba” a atras atentia presei de specialitate, fiind comparat de publicatia britanica Screen International cu un western de fratii Coen sau Tarantino.

Pe un scenariu scris de Radu Romaniuc si Oana Tudor, filmul spune povestea unui politist (Postelnicu) care e mutat disciplinar intr-un sat unde cei mai corupti si initiatorii faptelor ilegale sunt primarul si preotul. Politistul, care are un background de profitor pentru a-si face o viata mai buna, ajunge sa se lupte in spiritual legii si al dreptatii, intr-o poveste despre constiinta si binele comunitatii.

Variety l-a descris pe Ilie „un om ridicol de innodat intr-o cultura a coruptiei incat este greu de spus unde incep si unde se termina propriile impulsuri si principii”, iar Cineuropa a laudat interpretarea remarcabila a actorului principal, Iulian Postelnicu – „straluceste cu adevarat, construind de la zero (cu un nou accent, postura si o gama impresionanta de grimase) un personaj pe care publicul nu va sti niciodata daca ar trebui sa-l compatimeasca sau sa-l urasca.”

Alaturi de Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian si Crina Semciuc, din distributie mai fac parte actorii Oana Tudor, Daniel Busuioc, Anne Marie Chertic, Radu Ghilas, Cezar Amitroaei, Lenus Teodora Moraru, Alexandra Vicol, Ioan Cretescu, Petrut Butuman, Marius Rusu, Bogdan Horga, Gheorghe Frunza, Irina Mititelu, Andrei Stehan, Vitalie Bichir, Catalin Mindru si Delia Lupascu.

Citește în continuare