Skip to content

Pe 10 si 12 aprilie sunt ultimele reprezentatii ale stagiunii cu Oedipe de Enescu in regia lui Stefano Poda. In rolul titular, baritonul Ionut Pascu in calitate de invitat.

Opera Nationala Bucuresti a programat pe 10 si 12 aprilie, ora 18:00, ultimele reprezentatii din aceasta stagiune cu spectacolul Oedipe de George Enescu in regia lui Stefano Poda. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, iar in rolul titular va fi baritonul Ionut Pascu in calitate de invitat.

Multipremiat creator si designer a peste 100 de spectacole de o anvergura impresionanta, Stefano Poda este recunoscut ca fiind extrem de eclectic in alegerea provocarilor creative pe care si le asuma, fie si daca ne limitam la jaloane relativ recente (Nabucco la Teatro Colón din Buenos Aires, Ariane et Barbe Bleue la Opera din Toulouse, Tosca la Bolshoi, la Moscova, Eduardo e Cristina in Rossini Opera Festival 2023). Iar anul trecut a fost unul bogat in realizari pentru marele regizor, pentru ca dupa Aida la Arenele din Verona si La Juive la Torino, a urmat Oedipe-ul lui Enescu la Bucuresti, atat reprezentatiile cu titlu de premiera, cat si cele care au urmat desfasurandu-se cu casa inchisa.

Dirijorul Tiberiu Soare, despre montarea actuala de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Aceasta versiune a lui Stefano Poda este una dintre cele mai spectaculoase. Este o productie monumentala, decorurile vorbesc de la sine, dar nu numai. Toate elementele de recuzita, felul in care sunt amplasate si se misca personajele in scena. Vorbim cu siguranta de o productie monumentala, un trademark al lui Stefano Poda.”

Baritonul Ionut Pascu, despre spectacolul Oedipe: „Avem de-a face cu o opera simbol pentru noi romanii, atat de fericiti sa avem un compozitor ca George Enescu, sa ne reprezinte pe toti nu numai in vremea sa, ci iata si peste veacuri.”

Titlul se incadreaza in categoria capodoperelor muzicale ale secolului XX. Aceasta lucrare opereaza cu un spectru larg de emotii si tehnici compozitorice, in timp ce aduce in prim-plan mitul tragic al lui Oedip intr-o maniera care pastreaza proaspata relevanta acestuia si astazi. Oedipe a fost compusa de Enescu intre 1921-1931, fiind dedicata sotiei sale, Maria Rosetti-Tescanu. Opera a fost inspirata, in special, de tragedia Oedip rege de Sofocle.

Baritonul Ionut Pascu a absolvit sectia canto a Facultatii de Interpretare (in 2001) si mai apoi Facultatea de Compozitie si Dirijat Orchestra (in anul 2007), ambele in cadrul Universitatii de Muzica din Bucuresti. Ulterior, Ionut Pascu se specializeaza, timp de doi ani, in cadrul sectiei Dirijat de Orchestra a Conservatorului Giuseppe Verdi din Milano, urmand ca, mai apoi, sa revina la Bucuresti pentru studiile doctorale, finalizate cu succes in anul 2014.

Pe parcursul celor douazeci de ani de cariera solistica in plina ascensiune – cu sute de spectacole in peste 40 de roluri principale sau titulare pe cele mai importante scene din tara si strainatate –, repertoriul operistic a fost extins si in zona camerala sau vocal-simfonica, acoperind aproape toate stilurile muzicale, de la clasic la contemporan. Un exemplu este premiera australiana, din anul 2008, a monumentalei lucrari Cantata della Vita, dirijata chiar de compozitor, regretatul Gianluigi Gelmetti, sustinuta si imprimata pe CD, alaturi de Sydney Philharmonic, la Opera din Sydney. Din anul 2010 si pana in prezent, baritonul Ionut Pascu se afla intr-o foarte stransa colaborare, printre altele, cu Opera din Tel Aviv, Teatro Giuseppe Verdi din Salerno sau Opéra Royal de Wallonie din Liège, unde a interpretat mai multe personaje principale foarte apreciate de critica de specialitate, sub bagheta unor dirijori precum David Stern, Daniel Oren, Frédéric Chaslin, Daniele Callegari, Daniel Cohen, Speranza Scappucci sau Giuliano Carella.

In anul 2013, obtine premiul David Ohanesian din partea Forumului Muzical Roman pentru rolul titular din Oedipe de Enescu, iar in 2016 este nominalizat la titlul de Cel mai bun solist de opera pentru interpretarea celor patru roluri distincte de bariton din opera Povestirile lui Hoffmann, in cadrul Premiilor de Stat Golden Mask Awards din Moscova. Din septembrie 2019, baritonul Pascu este manager si dirijor al companiei de productie culturala Aida Events (Connecting Opera, Romanian Extraordinary Gala at Jerusalem Symphony).

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ si de la Casa de Bilete a Operei Nationale Bucuresti.

Citește în continuare