Skip to content

One Night Gallery va avea loc sambata in Bucuresti si va deschide Casa Braikoff catre public, pentru prima data in 15 ani. In trecut, superba casa de langa Ateneul Roman a fost sediul Ministerului Justitiei si al primei case de moda din Romania.

O noua editie One Night Gallery va avea loc sambata, 18 iunie, incepand cu orele 21:00. Este a 20-a editie a evenimentului care schimba Bucurestiul pentru o seara si transforma spatii istorice in instalatii multi-media interactive in care arta contemporana este vazuta prin filtrul celor mai noi descoperiri tehnologice.

Iubitorii de arta si video mapping din Bucuresti sunt asteptati sambata in Casa Braikoff din Bucuresti pentru a se bucura de o expozitie de new media art care celebreaza creatiile Les Ateliers Nomads.

In premiera in ultimii 15 ani, Casa Braikoff de langa Ateneul Roman va fi deschisa publicului.

Pe langa admirarea instalatiilor expuse, vizitatorii se vor putea bucura si de un tur al cladirii, care la inceputul secolului trecut a fost resedinta unui milionar olandez, apoi sediul Ministerului Justitiei si ulterior al primei case de moda din Romania. 

Interventiile artistice din cadrul One Night Gallery 2022 vor include un show de video mapping interactiv pe fatada cladirii care va imbina dansul contemporan si new media art, „Spectral Self”, o instalatie video interactiva, un hotspot expozitional cu panouri reactive sonor, „Interactive Lightroom”, un spectacol de lumini, „Smoke Projection Tensions” o instalatie de lumini si fum si „Frames„, tablouri ce prind viata prin animatii 3D.

Cu ocazia acestui eveniment, One Night Gallery va transforma, parcarea din laterala Ateneului Roman intr-o piateta deschisa publicului. 

”Facem acest demers, de a deschide publicului parcarea dintre cele doua monumente istorice, pentru a ne bucura impreuna de expozitie si de spectacolul de video mapping de pe fatada Casei Braikoff. Speram insa ca pe viitor acest spatiu sa devina o piateta publica de sine statatoare, pentru un Bucuresti mai prietenos cu locuitorii sai, si un spatiu care sa gazduiasca proiecte culturale in spatiul public”, a declarat echipa One Night Gallery.

Cladirea Braikoff se afla pe actuala strada Georges Clemenceau la numarul 2, fiind decorata cu picturi din secolul al XIX-lea, cu tavane casetate si sculpturi inspirate de moda pariziana a vremurilor.

planurile cladirii dateaza din 1891 si au fost semnate de arhitectul elvetian John Elisee Berthet pentru olandezul Jean Braikoff, un afacerist mutat initial in Rusia si apoi in Romania, care lucra in domeniul antreprizei cailor ferate. El si familia lui au locuit in cateva apartamente, in timp ce restul imobilului a fost inchiriat inclusiv Ministerului Justitiei, care a stat aici cativa ani.

Dupa nationalizarea din timpul regimului comunist, Casa Braikoff a gazduit, la ordinul lui Nicolae Ceausescu, primul Institut de Moda din Romania – IMOD. 

Cladirea a fost cumparata anul trecut de One United Properties, un dezvoltator imobiliar care planuieste sa o renoveze complet sub un nou nume, One Athénée. Dupa finalizarea procesului de restaurare, va gazdui un spatiu comercial exclusivist la parter si primul etaj, iar la etajele superioare vor fi amenajate zece apartamente de lux cu vedere spre Ateneul Roman.

Recent, Casa Braikoff a aparut in filmul international „The Protege” fiind transformata pentru cateva zile intr-o librarie londoneza in care lucra personajul Annei interpretat de Maggie Q.

In afara de Bucuresti, expozitia One Night Gallery Love Les Ateliers Nomad va mai ajunge in 2022 in alte 4 orase din tara: la Constanta pe 1 iulie, la Timisoara (data exacta urmeaza sa fie anuntata), la Sibiu pe 27 august si la Oradea pe 1 octombrie. 

Pentru a prezenta artistii acestor editii, One Night Gallery va lansa 2 serii de podcasturi.

Prima serie se numeste „Live.Love.Heritage” si este un demers de promovare a caselor si spatiilor de patrimoniu, include 5 episoade, cate unul despre fiecare casa care gazduieste editiile. Primul episod este dedicat Casei Braikoff si poate fi ascultat mai jos.

A doua serie de podcast se numeste „Meet The Artist” si este o initiativa de promovare a scenei de new media art. Primul episod prezinta un dialog intre Matei Dersidan si Cezar Somitca de la Les Ateliers Nomad si Ina Taranu-Hofnar de la One Night Gallery.

Citește în continuare