Skip to content

Opera de Stat din Viena transmite spectacolele din program gratuit pe internet pana pe 2 aprilie. Din distributie fac parte 2 cantareti de opera romani si o cantareata din Republica Moldova

Ca urmare a instructiunilor primite de la oficialitatile din majoritatea tarilor europene legate de Coronavirus, salile de spectacole au fost inchise pana la finalul lunii martie. Printre ele se numara si Opera de Stat din Viena care a anulat toate spectacolele programate pana pe 2 aprilie. 

Reprezentatii Operei din Viena au gasit o solutie rapida prin care iubitorii de opera si balet din intreaga lumea se vor bucura de cele mai apreciate reprezentatii din repertoriul lor. 

Pana pe 2 aprilie, 12 spectacole filmate anterior vor fi transmise prin livestreaming pe platforma www.staatsoperlive.com si vor fi disponibile gratuit timp de 24 de ore dupa aceea. 

Majoritatea spectacolelor anuntate erau incluse in programul Operei din urmatoarea perioada si vor avea premiera online la aceeasi ora la care s-ar fi desfasurat spectacolul in Viena (intre 18:00 si 20:00, ora Romaniei). 

Puteti asculta de acasa, gratuit, cei mai renumiti cantareti de opera acompaniati de una dintre cele mai faimoase orchestre din lume, condusi de cei mai talentati dirijori.

Pentru saptamana in curs, programul online al Operei de Stat din Viena incepe cu „Falstaff”, in regia lui David McVicar, unul dintre cei mai apreciati regizori britanici de opera din lume. Inregistrarea spectacolului este din reprezentatia desfasurata pe 30 ianuarie 2019.

De-a lungul carierei, McVicar a montat in toata lumea cele mai indragite spectacole de opera cunoscute publicului: „Aida” la Royal Opera House din Londra, „Fidelio” in Noua Zeelanda, „Hamlet” in Leeds, „MacBeth” la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, „Agrippina” la Teatrul Champs-Elysees din Paris, „Tosca” la Metropolitan Opera din New York, „Carmen” in Sussex, „Faust” in Belgia si „Il trovatore” in Chicago si San Francisco.

Falstaff este o opera comica in trei acte compusa de Giuseppe Verdi spre finalul carierei, fiind bazata pe trei spectacole scrise de Shakespeare: „Nevestele vesele din Windsor”, „Henry IV” si „Henry IV: Partea a doua”. Este povestea unui cavaler durduliu care incearca sa seduca doua femei casatorite pentru a pune mana pe banii sotilor acestora.

Unul dintre cei mai de succes cantareti de opera romani, Dan Paul Dumitrescu joaca rolul lui Kulygin din „Tri Sestri”. Dan Paul Dumirescu are peste 70 de roluri in portofoliu cu aparitii pe scenele de la Scala din Milano, Royal Albert Hall, New Israeli Opera din Tel Aviv, Tokyo, Barcelona, Paris si Berlin.

Al doilea spectacol din program este „Tri Sestri” (Trei Surori) in regia lui Yuval Sharon, unul dintre cei mai apreciati tineri regizori americani. Opera a fost compusa de Peter Eotvos avand la baza faimoasa piesa de teatru a lui Cehov.

Romanul Dan Paul Dumitrescu interpreteaza rolul lui Kulygin, sotul lui Masha si profesorul de latina care afla ca este inselat printr-o serie de intamplari comice, in stilul tipic cehovian. 

Dupa patru ani in cadrul Operei Romane din Bucuresti, romanul Dan Paul Dumitrescu a devenit angajat permanent al Operei de Stat din Viena in 2001 si a sustinut, in paralel, roluri pe cele mai mari scene ale lumii: de la Scala din Milano in Munchen, Linz, Verona si Tokyo.

Inregistrarea spectacolului „Trei surori” este din 18 martie 2016. 

Doua spectacole o au in distributie pe romanca Ileana Tonca iar Valentina Nafornita (Republica Moldova) care a studiat in Romania o joaca pe Susanna din „Nunta lui Figaro”.

Soprana Ileana Tonca s-a nascut in 1972 la Brasov si a studiat Academia de Muzica din Bucuresti. A castigat numeroase premii la concursuri internationale inca din perioada liceului, inclusiv o medalie de aur si propunerea de face parte din ansamblul Operei de Stat din Viena unde a jucat in numeroase spectacole.

Pe 21 martie, o veti urmari in spectacolul „La cenerentola” in rolul Clorindei iar pe 24 martie in „L’elisir d’amore” in rolul Gianetta.

Moldoveanca Valentina Nafornita s-a nascut in 1987 langa Glodeni in Republica Moldova si a obtinut diploma de master de la Universitatea de Muzica din Bucuresti. In 2011 a castigat concursul „BBC Singers of the world” si a devenit angajata a Operei de Stat din Viena, fiind aleasa in 2013 si 2018 sa deschida prestigiosul bal al orasului.

In ultimii 5 ani, Nafornita a urcat pe scenele operelor din Paris, Roma, Manheim, Hamburg si Lausanne.

Prestatia ei din seria inregistrarilor Operei din Viena poate fi vazuta pe 30 martie in „Nunta lui Figaro” unde interpreteaza rolul Susannei.

Mai jos gasiti programul complet al spectacolelor. 

16 martie: Falstaff. Regizor: David McVicar, dirijor: James Conlon.

17 martie: Tri Sestry (Trei surori). Regizor: Yuval Sharon, dirijori: Peter Eotvos si Jonathan Stockhammer.

*cu basul roman Dan Paul Dumitrescu in rolul lui Kulygin

18 martie: Die Walkure (Valkiria),compusa de Richard Wagnger. Regizor: Sven-Eric Bechtolf, dirijor: Simon Rattle.

19 martie:Falstaff. Regizor: David McVicar, dirijor: Zubin Mehta. Inregistrare din 15 decembrie 2016.

20 martie: Tosca, compusa de Giacomo Puccini. Regizor: Margarethe Wallmann, dirijor: Dan Ettinger.

21 martie: La cenerentola (Cenusareasa),compusa de Gioachino Rossini. Regizor: Sven-Eric Bechtolf, dirijor: Jean-Christophe Spinosi.

*cu romanca Ileana Tonca in rolul Clorindei

22 martie: Siegfried, compusa de Richard Wagner. Regizor Sven-Eric Bechtolf, dirijor: Axel Kober.

23 martie:Tosca, compusa de Giacomo Puccini. Regizor: Margarethe Wallmann, dirijor: Marco Armiliato.

24 martie: : L’elisir d’amore (Elixirul iubirii), compusa de Gaetano Donizetti. Regizor: Otto Schenk, dirijor: Marco Armiliato.

*cu romanca Ileana Tonca in rolul Gianettei.

25 martie: La cenerentola (Cenusareasa),compusa de Gioachino Rossini. Regizor: Sven-Eric Bechtolf, dirijor: Speranza Scapucci.

26 martie: Tosca, compusa de Giacomo Puccini. Regizor: Margarethe Wallmann, dirijor: Marco Armiliato.

27 martie: Le nozze di Figaro (Nunta lui Figaro), compusa de . Regizor: Jean-Louis Martinoty, dirijor: Adam Fischer.

28 martie: Götterdämmerung (Amurgul zeilor)compusa de Richard Wagner. Regizor: Sven-Eric Bechtolf. Dirijor: Axel Kober.

29 martie: Romeo et Juliette (Romeo si Julieta), compusa de. Regizor: Jurgen Flimm, dirijor: Placido Domingo.

30 martie: Le nozze di Figaro (Nunta lui Figaro), compusa de . Regizor: Jean-Louis Martinoty, dirijor: Cornelius Meister.

* cu moldoveanca Valentina Nafornita in rolul Susanna.

31 martie: L’elisir d’amore (Elixirul iubirii), compusa de Gaetano Donizetti. Regizor: Otto Schenk, dirijor: Speranza Scapucci.

1 aprilie: Die Frau ohne Schatten (Femeia fara umbra),compusa de Richard Strauss. Regizor: Vincent Huguet, dirijor: Christian Thielemann.

2 aprilie: Peer Gynt, compusa de Werner Egk. Coregrafie si libretto de Edward Clug. Dirijor: Simon Hewett.

Citește în continuare