Skip to content

La Opera Nationala Bucuresti are loc premiera spectacolului de balet „Raymonda”. Este prima data cand se joaca acest spectacol pe scena ONB

Opera Nationala Bucuresti prezinta sambata, 9 aprilie 2022, incepand cu ora 18:30, premiera de balet „Raymonda”, de Alexander Glazunov, spectacol montat pentru prima data in istoria institutiei.

Regia si adaptarea coregrafica poarta semnatura lui Maki Asami, pe coregrafia originala apartine lui Marius Petipa. Totodata, maestrul de repetitii care s-a ocupat de montarea acestui spectacol pe scena Operei Nationale Bucuresti este Takako Nishikawa. Costumele au fost create de catre Viorica Petrovici, iar decorul de Adrian Damian, in timp ce la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

„Raymonda” este un balet compus din trei acte, trei scene si un prolog. Titlul a avut premiera mondiala pe 7 ianuarie 1898, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, pentru ca doi ani mai tarziu sa fie pus in scena la Moscova pe scena teatrului Bolshoi.

„Raymonda” este una dintre capodoperele baletului clasic, un spectacol cu tema romantica in care iubirea triumfa. Pentru Marius Petipa a fost ultima sa realizare, „Raymonda” reuneste si prezinta toata ingeniozitatea, expertiza si maiestria coregrafului. Pentru compozitorul Alexander Glazunov, titlul a reprezentat prima sa experienta in muzica de balet, care mai tarziu s-a dovedit a fi un succes important al mostenirii sale.

Spectacolul „Raymonda” spune povestea unei printese care isi asteapta logodnicul plecat in cruciade. Esarfa este simbolul iubirii lor si, totodata, simbolul intregului spectacol.

Intriga este influentata ca forma de tragedia greaca si reflecta opiniile filosofilor din secolul al XIX –lea: lupta pentru suprematia religioasa si otrava morala pe care o creeaza; credinta in lumea metafizica si in viitor; nevoia de cavalerism si dreptate si cresterea constiintei individuale de sine – prin puterea rascumparatoare a iubirii si a devotamentului.

Urmatoarele reprezentatii ale spectacolului vor avea loc in zilele de 10, 13 si 15 aprilie, ora 18:30. Biletele sunt disponibile pe http://tickets.operanb.ro/ si de la Casa de Bilete a Operei Nationale Bucuresti.

Alte reprezentari globale ale acestui spectacol au mai fost montate la English National Ballet si la Nationale Opera & Ballet din Norvegia.

English National Ballet mentioneaza ca „Raymonda” original este foarte rar interpretata in Marea Britanie, unde nicio companie de dans nu o interpreteaza in intregime.

La Nationale Opera & Ballet din Norvegia, coregrafa Rachel Beaujean a facut cateva modificari substantiale la libretul original al Lydiei Paskova. Astfel, in timp ce povestea lui Pashkova o prezinta pe marea ducesa maghiara ca fiind destul de supusa – acceptand sa se casatoreasca cu partenerul ei predestinat cu cruciatul Jean de Brienne, versiunea lui Beaujean o infatiseaza pe Raymonda ca pe o tanara care ia propriile decizii cu privire la viata ei amoroasa.

Citește în continuare